Ümit Özdağ’a Enver Altaylı’nın kitabındaki bu yazıyı sordular

featured

İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın açıklamaları tartışılmaya devam ederken, bazı İYİ Partililer sosyal medyada Özdağ’a FETÖ tutuklusu eski MİT’çi Enver Altaylı’nın kitabını hatırlattı. Altaylı’nın “Ruzi Nazar: CIA’nın Türk Casusu” başlıklı kitabına arka kapak yazısı yazan Özdağ’ın “Sürekli heyecanla okunan bir siyasi tarih. Böylesi her zaman bulunmaz” ifadelerini kullandığı görüldü. 

VERYANSIN TV

İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın Buğra Kavuncu’yu FETÖ’cülükle suçlayan açıklamaları, dikkatleri bir kez daha Enver Altaylı’ya çevirdi. 

ÖZDAĞ ALTALI’YI ELEŞTİRMİŞTİ

Özdağ dün CNN Türk’te yaptığı açıklamada FETÖ’den tutuklu bulunan CIA bağlantılı eski üst düzey MİT mensubu Altaylı’yı eleştirmişti: 

“Enver Altaylı partinin kurulmasından önce benden randevu aldı. Bana ‘partiyi kurmayın’ dedi. ‘Neden kurmayalım’ dedim. Bana partinin kapatılacağını söyledi. Ben de ‘partiyi hiç kimse kapatmayacak’, seçimlere gireceğiz ve seçimlerden başarıyla çıkacağız’ dedim. Israrla kurmayın dedi. ‘Ne yapalım’ diye sorduğumda ‘sokağa dökülün’ dedi. Bununla da yetinmedi. Meseleyi ordudan tasfiyelere getirdi. FETÖ’den ihraç edilen kişilerin çoğunun FETÖ’cü olmadığını söyledi. Ben de bunun üzerine konuşmayı bitirdim.” 

ÖZDAĞ’DAN ALTAYLI’NIN KİTABINA ÖVGÜ 

Bazı sosyal medya kullanılcıları ise Özdağ’ın yıllar önce Altaylı’nın kitabından övgüyle bahsetmesini hatırlattı.  Altaylı’nın 2013 yılında Doğan Kitap’tan çıkan “Ruzi Nazar: CIA’nın Türk Casusu” isimli kitabına arka kapak yazısı yazan Özdağ’ın, “Sürekli heyecanla okunan bir siyasi tarih. Böylesi her zaman bulunmaz.” İfadelerini kullandığı görülüyor. 

İşte arka kapak yazısıyla Altaylı’nın kitabından övgüyle bahseden diğer isimler ve yorumları şöyle:

“Ruzi Nazar Özbekistanlı bir Türk, Stalin’in ordusunda Nazilere esir düşüyor, sonra CIA görevlisi. Türkiye’de 11 yıl çalışıyor; 27 Mayıs darbesi, İnönü, Türkeş, Madanoğlu, MİT Müsteşarı Fuat Doğu gibi tanınmış isimler hakkında yazdıkları bu dönemden. Sonra İran devrimi, Afganistan, Sovyetler’in dağılması…Enver Altaylı’nın birçok bilinmeyeni gün ışığına çıkaran kitabı roman gibi akıcı, aynı zamanda akademik bir tez gibi özenli.”
Taha Akyol

“Ruzi Nazar’ın hatıraları Türkiye’nin odağında olduğu uzun ve karanlıkta kalmış bir tarih dönemine nihayet ışık tutacaktır. Kendi hayatı bu tarih döneminin kritik bir öznesi olan Sayın Altaylı’yı bu önemli girişimi için tebrik ediyorum.”
Mehmet Ali Bayar

“20. yüzyılın koca dünya tarihi, bir tek kişinin hayatına sığabilir mi? Enver Altaylı’nın su gibi akan kaleminden, Ruzi Nazar’ın roman sıcaklığında hayatını okurken bu soruya tereddütsüz ‘evet’ cevabını vereceksiniz.”
Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne

“CIA’nın Türk casusu Ruzi Nazar’ın hayat hikâyesi aynı zamanda bir Soğuk Savaş gizli tarih anlatımı olmuş; Enver Altaylı’nın bu çalışmasından sonra Türkiye’nin yakın siyasi geçmişi yeniden yazılabilir.”
Murat Yetkin

RUZİ NAZAR KİMDİR? 

Nihat Genç, Ruzi Nazar’ı 23 Ocak’taki yazısında kaleme almıştı.

İşte o yazı:

Ümit Özdağ’a Enver Altaylı’nın kitabındaki bu yazıyı sordular

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 21 Ekim 2020, 16:17

    SAYIN AKÇAN, aklımızı bilimle sanatla yedikçe, 1919-23 Millî Mücâdelemiz’i de, sizin tâbiriniz ile, daha “gizemli” hâle soktuk. Eğer fâş olunmamış sırlar varsa, bunları çözmek için, ancak reisicumhurların girebildikleri kozmik arşivlerden önce, sahaflara, olmadı Millî Kütüphâne’ye gitmek kâfîdir. Şu vereceğim “sır”(!), bundan yetmiş sene evvel, mürekkep yalamış herkesin mâlumu idi. Unutulmuştur. ATATÜRK, barışçı yollardan kazanılmış istiklâli, Rusya Vs İsvaç ve Kanada Vs Fransa örneklerini aççık seççik zikretmek sûretiyle, daha değerli bulmuştur. Bunu bugün MEHMET BARLAS bile yazamaz anımsatamaz [bkz: Arıburun, K., “Atatürk’ün Milli Ekonomi Üzerindeki Düşünceleri”, T. C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Yayınları No.1, Dizgi – Baskı – Cilt T. C. Ziraat Bankası Matbaası Ankara – 1973, s.34, 15]. SAYGILAR..

  2. 21 Ekim 2020, 11:17

    Murat bey, yorumunuzu biraz daha açar mısınız? Kurtuluş savaşı’da gizemler mi var, anlamadım?

  3. bence alma kitabi. adamin kendisi ajan zaten, yazdiginin ‘u dogru,

  4. 20 Ekim 2020, 23:58

    ABDULLAH ÇATLI da öyle olamasın sakın? Topal Osman ağadan Çatlı’ya uzanan eytişimsel yol bulunduğu halde «Birinci Kurtuluş’un Halide Onbaşı» ile «İkinci Kurtuluş» teşebbüsünün «Sandık Cinâyeti» zanlısı Bânu ERGÜDER arasında benzerlik bulan yoktur [bkz: Koray Düzgören, “Çeteden özür diliyoruz”, Çınar, © Çınar Yayınları 1997, ISBN 975-348-114-4, Baskı Zafer Matbaası, s.25-26]. Hâlide Edip ADIVAR sağcı idi.

  5. 20 Ekim 2020, 18:16

    Bu kitabı daha okumadım, okumayı düşünüyordum. şimdi alırsam fetöcü diye suçlanır mıyım?

  6. Yanlış değerlendirmişsiniz, hocanın kitaba övgüsü yok, ne demek istediğini iyi anlayın.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!