Yargıtay savcısından ilginç itiraz… Dosyaya giren ‘ankesör’ raporu cezayı nasıl hafifletti?

featured

Gaziantep’teki darbe girişimi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan sanık eski üsteğmenle ilgili ‘ankesör’e takıldığına ilişkin dosyaya yeni bir rapor girdi. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, daha önce onanmasını istediği karara itiraz ederek, sanık üsteğmenin daha az ceza almasını istedi. Savcının itirazı, ‘FETÖ bağlantısını gösteren ankesör raporundan sonra ne değişti?’ sorusunu akıllara getirdi.

Veryansın Tv/ ÖZEL

FETÖ‘nün darbe girişimi davalarında şaşırtan olaylar dikkat çekiyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan 106. Topçu Alay Komutanlığındaki eylemlere yönelik davada 35 sanık yargılandı. Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava 7 Eylül 2017’de karara bağlandı. Dönemin alay komutanı eski Kurmay Albay Turgut Çelebi’nin de aralarında bulunduğu 9 eski asker, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırıldı. 26 sanık hakkında ise beraat kararı verildi. İstinaf mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı.

Yapılan itiraz üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen dosya üzerinde incelemeyi savcı Zafer Şahin yaptı. Savcı Şahin, tüm beraat ve ağırlaştırılmış müebbet hapis kararlarının onanması yönünde görüş bildirerek, dosyayı 4 Temmuz 2018’de Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne tebliğ etti.

YARGITAY 4 KİŞİNİN CEZASINI ONADI

Daire, 19 Mart 2019’daki kararında, haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen dönemin alay komutanı albay Turgut Çelebi ile eski yarbaylar Yüksel Acı, İnanç Asım Anıl ve eski üsteğmen Kürşat Aktaş’ın cezalarını onadı.

Ağırlaştırılmış müebbet alan eski Yarbay Özgür Öztürk, eski binbaşılar Mehmet Akif Ayhan, Hakan Aydemir ve eski Üsteğmen Akın Ergül’ün eylemlerinin ise “Anayasayı ihlal suçuna yardım etmek” kapsamında kaldığı  belirtildi ve bu kişiler hakkındaki karar bozuldu. Daire, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski Yüzbaşı Şamil Topal ile beraat kararı verilen Adem Kutluca’nın da yeniden yargılanmasına karar veridi.

HÜKÜMDEN SONRA ANKESÖR RAPORU GELDİ

Yargıtay’ın kararından sonra ilginç bir şey oldu. Sanıklardan eski Üsteğmen Kürşat Aktaş’la ilgili dosyaya ankesör/ardışık arama raporları girdi. Raporlara göre, Aktaş’ın 2012 yılında 21 saniye süre ile bir kez ankesörlü telefondan arandığı, yine 2014 yılında 6 kez ankesörlü/ardışık aramalara takıldığı ortaya çıktı.

İTİRAZ ÜZERİNE DOSYA YENİDEN YARGITAY’A GİTTİ

Yargıtay’da onanan cezaların ardından sanıklar bir kez daha Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazda bulundu. Kürşat Aktaş’ın avukatının itirazı üzerine de dosya bir kez daha Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca incelemeye alındı. Yargıtay Savcısı Zafer Şahin bu kez sanık Kürşat Aktaş’ın onanan cezasının bozulmasını istedi.

‘YARDIM’DAN CEZALANDIRILSIN’ DEDİ

Savcı itiraz dilekçesinde, hükümden sonra dosyaya giren rapora göre sanık Aktaş’ın FETÖ’nün mahrem asker yapılanması tarafından kullanılan bir yöntem olan ‘ankesörlü ve ardışık arama’ yoluyla arandığını ifade etti ve devamında Aktaş’ın darbe girişimiyle ilgili eylemlerinin ‘Anayasayı ihlal suçuna yardım’ düzeyinde kaldığını belirtti. Savcı, Aktaş’ın bu kapsamda cezalandırılmasını istedi.

Ayrıca cezası bozulan sanıklar Özgür Öztürk ve Mehmet Akif Ayhan’ın da yeniden ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istedi.

NE DEĞİŞTİ?

Dairenin onama kararı verdiği tüm sanıklar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına itiraz etmesine rağmen, Yargıtay Savcısının sadece sanık Kürşat Aktaş hakkındaki mahkumiyetin bozulmasını istemesi dikkat çekti.

Savcının daha önce neden onama istediği ve örgüt bağlantısını gösteren ‘ankesör’ raporundan sonra ne değişti de daha az bir ceza talep ettiği merak konusu oldu.

Özetle şu sorular yanıtını arıyor:

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Şahin, daha önce Kürşat Aktaş hakkındaki ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasının neden onanmasını istedi?

Hükümden sonra dosyaya giren ankesör raporundan sonra ne değişti de daha az ceza verilmesini talep etti?

Darbe girişimiyle ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan diğer sanıklarda ‘ankesör’ çıkmamasına rağmen itirazları neden değerlendirilmedi?

DAVA

15 Temmuz darbe girişimi sırasında İslahiye 106. Topçu Alay Komutanlığı’nda yaşanan olaylara ilişkin davada sanıkların bir kısmı dönemin Alay Komutanı Kurmay Albay Turgut Çelebi’nin emriyle düzenlenen sıkı yönetim ilanının yapıldığı toplantıya katılmakla suçlanmıştı. Dönemin Topçu Taburu Komutan Vekili Üsteğmen Kürşat Aktaş’ın da söz konusu toplantıya katıldığı ve akabinde emir ve komutasındaki rütbeli personeli toplayarak sıkı yönetim ilanını yaptığı iddia edilmişti.

Yargıtay savcısından ilginç itiraz… Dosyaya giren ‘ankesör’ raporu cezayı nasıl hafifletti?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 23 Kasım 2019, 07:43

    Ne olduğu açık değil mi? FETÖ FETÖ davalarını yönetiyor. Bu savcının direkt alınması ve yargılanması gerekmez mi?

  2. Bu davada yerel Savcı ve Hakim karı-koca. Neresinden tutsanız elinizde kalacak tam bir hukuk garabeti.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!