Avatar
Barış Adıbelli

Şanghay İşbirliği Örgütü Semerkant zirvesi toplanıyor

Dr. Barış Adıbelli yazdı...

featured

Dünyanın gözü kulağı İngiltere’de ölen kraliçe ve  yerine geçen oğlu yeni Kral III. Charles üzerindeyken önümüzdeki günlerde Özbekistan’ın Semerkant şehrinde önemli bir zirve toplanıyor. 15-16 Eylül tarihleri arasında Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesi geniş katılımlı olarak bu yıl Özbekistan’da toplanıyor. Zirveye örgüte üye 8 ülke, gözlemci ortaklar ve diyalog ortakları ülkelerin liderleri de katılacak. Ayrıca Suudi Arabistan ve Katar da bu yıl Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılacak. Bunun yanında, daha teyit edilmese de Suriye Devlet Başkanı Esad’ın da katılma ihtimali var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılacak liderler arasında. Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü’nde diyalog ortağı olması nedeniyle zaten toplantıya katılıyor; ancak programı yoğun olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirveye  katılımını garanti altına almak için Putin özel bir davette bulunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan katılım sözü adı. Türkiye’nin ŞİÖ nezdindeki yeri bambaşka. Hatırlanacağı üzere 2017’de ŞİÖ üyesi olmamasına rağmen Türkiye, ŞİÖ Enerji Kulübünün başkanlığına seçildi ve bu görevi bir yıl yaptı.

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün bu yıl ki liderler zirvesi uluslararası kamuoyunda tıpkı geçtiğimiz haziran ayında  toplanan NATO Madrid zirvesi kadar dikkat çekici ve ilgi uyandırıcı bir toplantı olacağa benziyor. Bu yıl ki toplantıda geçen yıl İran’a verilen tam üyelik statüsü ve buna yönelik sürecin başlatılması ki bu genelde  birkaç yıl sürüyor ancak bu yıl koşullar da dikkate alındığında bu süre öne çekilebilir ve İran’ın tam üyeliği başlatılabilir.

ŞİÖ zirvesinde  liderler arasında mini zirvelerin de yapılması bekleniyor:

Putin-Xi zirvesi ilk duyurulanlar arasında.

Erdoğan-Putin zirvesi de yapılacak olan mini zirvelerden  bir tanesi ve gündemi oldukça yoğun olacak. Zira neredeyse Soçi görüşmelerinden bu tarafa Rusya ile her mesele ŞİÖ zirvesine havale edildi ve burada görüşülecek. Zaporijya nükleer santralinin durumu, Ukrayna tahıl koridorunun asıl misyonundan saparak yoksul ülkeleri değil Avrupa’nın zengin ülkelerini beslediğinin ortaya çıkması, Rusya’nın tahıl koridoru, Suriye’deki durum, Esad ile ilişkilerin normalleşmesi  ve son dakika olarak dün gece yaşanan Azerbaycan-Ermenistan çatışması. Bu zirvede sürpriz bir Erdoğan-Putin-Esad görüşmesi ya da en azından bir kare fotoğraf için ayaküstü  bir araya gelinmesi de yaşanabilir.

Olası bir Erdoğan-Xi görüşmesi de gerçekleşebilir ayrıca diğer ülke liderleriyle de Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmeler gerçekleştirmesi ihtimal dahilindedir. Ermenistan Başbakanı Paşinyan da zirveye katılacak isimler arasında. Ancak son yaşanan çatışmalar olası bir Erdoğan-Paşinyan görüşmesini gündeme getirir mi ya da planlanmış bir görüşmeyi iptal ettirir mi bu henüz belli değil.

Bunun  yanında Hindistan başbakanı Modi de zirveye katılıyor. Son dönemde, Türkiye’nin Keşmir konusunda Pakistan’a verdiği destek nedeniyle Hindistan ile ilişkilerde biraz soğukluk meydana gelmişti. Dolaysıyla bu soğukluğu aşma adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hindistan Başbakanı  Modi arasında da bir görüşme ihtimali olabilir. Zira Büyük taarruzun 100.yılını kutladığımız şu günlerde Türklerin zaferine sadece Hintli Müslümanlar değil öteki Hintliler de sevinmişti. Hindistan’ın ikinci büyük lideri Nehru, Türklerin Yunanlıları mağlup ettiği  haberini bir kaç arkadaşı ile tutuklu oldukları İngiliz hapishanesinde aldıklarında ne kadar sevindiklerini; hatta kendi çaplarında küçük bir kutlama bile yaptıklarını söyler. Dolaysıyla, Türkiye’nin kadim dostu  Hindistan ile ilişkileri Pakistan’ı gücendirmeden yeniden ısıtmak için önümüzdeki ŞİÖ zirvesi bizim için bir fırsat olabilir.

ŞİÖ zirvesinde Türkiye’nin olası gündemi bu iken ŞİÖ’nün gündeminde ise başta Ukrayna Savaşı ve ABD’nin Çin’e karşı Tayvan’da giriştiği ağır provokasyon var. Muhtemelen Rusya bir kez daha Çin’in Tayvan politikasını desteklerken, Çin de Ukrayna operasyonuna bir kez daha destek verecektir. Daha önemlisi ŞİÖ kurumsal olarak her iki mesele karşısında duruşunu net bir şekilde gösterecektir. Çin ve Rusya zaten ŞİÖ zirvesine Vostok 2022 tatbikatından geliyorlar. Uzun lafın kısası Çin ve Rusya ŞİÖ üzerinde Batı’ya özellikle de ABD’ye karşı meydan okuyacak gibi  gözüküyor. ABD’nin Hint-Pasifik stratejisinde ve Dörtlü Güvenlik Diyaloğu QUAD’ın en önemli ayaklarından birisi on Hindistan’ın da bu meydan okumanın içinde yer alacak olması oldukça önemli. Dahası NATO üyesi Türkiye’nin böyle bir zirvede bir şekilde bulunması, Yunanistan ile yaşanılan gerginlik nedeniyle Batı’nın Yunanistan’ın yanında yer almasına  karşı da bir mesaj olacak.

Şanghay İşbirliği Örgütü Semerkant zirvesi toplanıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 13 Eylül 2022, 21:09

    Umarız Türkiyenin yararına gelişir Esat ile de görüşülür

  2. Türkiye, nato’ya katılmakla tarihi büyük bir hata yapmıştır. şangay işbirliği örgütü veya Avrasya temelli ekonomik,siyasi,ekonomik örgütlerin hepsinde ve merkezde olmak zorundadır. Türkiye gerçek gündeminden koparılmış ve düşünce genetiği değiştirilmiş yoz batıcı bir zeminde oyalanmıştır. Türkiye kendi olma bilinciyle hareket etmiş olsaydı hem başka bir konumda hemde bambaşka bir bilinçte olacaktı, bu elbet ve muhakkak olacaktır. Çünkü, gerçekler bağlamından koparıldıkça daha çok kendine yaklaştırır.

  3. 13 Eylül 2022, 13:40

    Prof. Dr. Nevzat Tarhan

    Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği Türkiye Şubesi başkanıdır.
    (Zihin okuma ve kontrol çalışmaları.)

    Yayımlanmış kitapları
    Akıldan Kalbe Yolculuk, Bediüzzaman Modeli,2012.
    Psikofarmakoloji’de Yenilikler,1991.

    1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.

    NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi ve Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezini açtı.

    2006 yılında NPİSTANBUL Hastanesini, 2011 yılında ise bütün mal varlığını bağışlayarak Üsküdar Üniversitesini kurdu. G20/N20 Zirvelerine katılan ilk ve tek Türk üniversite.

    SADAT kurucusu Adnan Tanrıverdi, “Nevzat Tarhan devleti ve milleti için çalışan bir insandır. Ancak SADAT çalışmaları ile ilgili aktif bir faaliyeti olmamıştır” demiş, Sedat Peker ise “Tekrar söylüyorum, Nevzat Tarhan psikolojik harp uzmanıdır ve SADAT’ın gayri yasal tüm işlerinin bir parçasıdır. Asla masum değildir” “SADAT’la ilgili ben açıklamalar yapmaya başlayınca Nevzat Tarhan hisselerini SADAT’ın başkanı Adnan Tanrıverdi’ye satıyor. Yani yine hileye başvuruyorlar”

    Başarı basamaklarını 3’er 5’er tırmanan kişi, para bulmakta zorlanmamış olsa gerek ticaretinde.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!