Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, sınav sistemindeki çarpıklığı göstermek amacıyla Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdiğini ve sınavda eksi 1,75 fizik neti yaparak fizik bölümüne yerleştiğini açıklamıştı.
YÖK’TEN AÇIKLAMA GELDİ
Sınav sistemiyle ilgili tartışmaları gündem haline getiren bu sonuca ilişkin haberler üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bir açıklama yaptı.
YÖK’ten yapılan açıklamada, “İlgili Profesörün kamuoyunu yanıltmaya çalışırken söylediği gibi eksi 1.75 netle üniversiteye yerleşilemez. İlgili kişinin Alan Yeterlilik Testi (AYT) matematik ve fen bilimlerinden 5.50 neti, Temel Yeterlilik Testi (TYT) Türkçe ve sosyal bilimlerden 35.25 neti, AYT Türk dili ve edebiyatı, tarih ve coğrafyadan 15 neti yani puanının hesaplamasında kullanılacak toplam 55.75 neti vardır” denildi.
Açıklamada, adayın puanı hesaplanırken TYT puanının yüzde 40’ı AYT’nin ise yüzde 60’ı alınarak hesaplandığı ve adayın yerleşebilmek için hem TYT hem de AYT puanından istifade edildiği belirtildi.
‘BU SİSTEM YENİ BİR SİSTEM DEĞİL’
“Fizikte başarılı olamayan bir adayın sayısal türün diğer alanları olan matematik, kimya veya biyoloji çözerek başarılı olabileceğinin unutulmaması gerektiği” belirtilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:
“Bu sistem yeni bir sistem değil, uzun yıllardır uygulanan bir sistemdir. Herhangi bir aday bu netlerde sadece fizik bölümüne değil matematik, biyoloji veya sözel programlarına da yerleşebilir.
Topladığınız netler herhangi bir program için toplanmış değildir, o puan türünde hangi programlar öğrenci kabul ediyorsa o programlara müracaat edilebilir.
Söz konusu adayın sayısal (SAY) puanı hesaplanmasında AYT Matematik Testinden 3,75 neti ve Fen Bilimleri Testinden 0,5 Fizik ve 1,25 Biyoloji neti olduğu için SAY puanı hesaplanmıştır.
Adayın işaretlediği Fizik sorularının tamamı yanlış dahi olsa Biyoloji ve Matematik neti SAY puanının hesaplanmasında etkili olacaktır. Aday, söz konusu Fizik Programına yerleşmesi için yeterli SAY Puanına sahiptir.”
ÖZKARA: PEK MAKUL DEĞİL AMA…
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) de açıklama yaptı.
Açıklamada “Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, ‘Bir öğretim üyesi, YKS sınavında eksi 1.75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşti’ iddiası manipülasyondur” denildi.
Bunun üzerine Prof. Dr. Yalın Özkara, ‘AkademikLink’ isimli sosyal medya hesabından merkezin “yalanlama” paylaşımı alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu noktada bizim de açıklama yapmamız gerektiği aşikar elbette. Öncelikle sadece eksi netle üniversite kazandığımın düşünülmesi aslında pek makul değil ama anlıyorum sosyal medyanın böyle de bir yönü var. Kimi zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. Bu konuda belli ki bizim de bir eksiğimiz olmuş. Amacımız kamuoyunu yanıltmak değil elbette sadece iyileştirilmesine inandığımız hususları belirtmekten ibaret. Olayın yanlış anlaşılmaya yol açacağını düşündüğümüz an itibariyle bizler de sosyal medya hesaplarımızdan tüm netlerimizi yayınladık. Dediğim gibi yanlış anlaşılmalar elbette olacak kimi zaman istemeden bizler de hata yapacağız ama iyi niyetimiz baki.”
Bu noktada bizim de açıklama yapmamız gerektiği aşikar elbette. Öncelikle sadece eksi netle üniversite kazandığımın düşünülmesi aslında pek makul değil ama anlıyorum sosyal medyanın böyle de bir yönü var. Kimi zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. Bu konuda belli ki bizim de bir… https://t.co/Q3FRqfmr6r
— AkademikLink (@istatistikvean1) August 13, 2024
0.5 fizik puanı ile yerleşmek de çok doğruydu sanki. Bir de utanmadan (bu sayfada belirtilmemiş ama) 64 programa yerleşebilir demişler. Sorun olduğunu bu kadar reddetmek saçma. En azından en sonunda bir profesör hocamız konuyu gündeme getirdi.
İyi de adam zaten eksi FİZİK netle demiş toplam eksi dememiş ki