Yutulan ‘Cemal Kaşıkçı’ sözleri… Dava Suudi Arabistan’a devrediliyor

Adalet Bakanlığı, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini uygun gördü. Geçen yıllarda, yargılamanın S. Arabistan'a yapılmasını istemeyen, adil karar çıkmayacağını ilan eden AKP'liler şimdi sessizliğini koruyor.

featured

Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Cemal Kaşıkçı davasına bakan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi üzerine kovuşturmanın Suudi Arabistan makamlarına devri konusundaki görüşünü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Görüş yazısında, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayına ilişkin olarak İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince yürütülen kovuşturmanın, 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu’nun 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca Suudi Arabistan makamlarına devri hususunda Bakanlıktan görüş talep edildiği hatırlatıldı.

Ceza kovuşturmalarının devredilmesine ilişkin her iki ülkenin birlikte taraf olduğu herhangi bir sözleşme veya ikili anlaşma bulunmadığına işaret edilen görüş yazısında, bununla birlikte, 6706 sayılı Kanun’un “Soruşturmanın veya Kovuşturmanın Devri” başlıklı 23. maddesinin 2. fıkrasında “Milletlerarası anlaşma bulunmaması halinde, mütekabiliyet ilkesi esas alınarak bu kanun çerçevesinde soruşturma veya kovuşturmalar devredilebilir veya devralınabilir.” hükmünün yer aldığı belirtildi.

Ayrıca Kanun’un 24. maddesine göre, üst sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların, sanığın yabancı bir devletin vatandaşı olması nedeniyle Türkiye’de hazır bulundurulamaması veya adli yardımlaşma yoluyla savunmasının alınamaması hallerinde devredilmesi imkanının bulunduğu aktarılan görüş yazısında, şunlar kaydedildi:

“Kovuşturma kapsamında yargılanan sanıklar hakkında iade talebinde bulunulmasına rağmen, mezkur talebe Suudi Arabistan makamlarınca olumsuz yanıt verilmiş olması nedeniyle 6706 sayılı Kanun’un 24. maddesinde yer alan şartların mevcut olduğu değerlendirilmekte olup, bu itibarla kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri Bakanlığımızca da uygun görülmüştür.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, görüş yazısının bugün gönderileceğini açıklamıştı.

AKP: YARGILAMANIN S. ARABİSTAN’DA YAPILMASI USULE AYKIRI

İktidarın söz konusu kararla ilgili bir yıl içinde değişen çelişkili tavrı ise dikkat çekiyor.

AKP Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, geçen yıl Siirt’te davayla ilgili yaptığı açıklamada,

Yargılamanın Suudi Arabistan’da yapılmasının, usule aykırı olduğunu dile getiren Aktay, şunları kaydetti:

“Bir adaletin tecellisine de aykırıdır. Tecelli ihtimalini ortadan kaldıran bir şey. Çünkü bu canilerin, katillerin kendi başlarına hareket etmeyecekleri çok açık. Onları itiraf ettirip, onları kimin azmettirdiğinin ortaya konulması gerekiyordu. İşin aslına uygun yargılamanın Türkiye’de yapılıyor olması gerekiyordu. Türkiye’de bu yargılama yapılıyor ancak Türkiye’deki mahkeme belli bir noktaya gelip tıkanmış durumda. Tıkandığı nokta, tespit edilmiş olan şüphelilerin yurt dışında olması. Ve nerede bulunduğuna dair adres tespiti yapılmış durumda. Hepsi Suudi Arabistan’da bulunuyor ama Suudi Arabistan bunları teslim etmemektedir.”

GERÇEK SUÇLULAR AKLANDI

Suudi Arabistan Başsavcılığı, kamuya ve bağımsız gözlemcilere kapalı yapılan duruşmalar sonunda, Ekim 2018’de İstanbul’daki konsolosluk binasında vahşice öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verdiğini duyurmuştu.

Cinayetle ilgili tüm kayıtların ve uluslararası raporların Kaşıkçı cinayetini yöneten isimler olarak gösterdiği dönemin Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani ile eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve cinayete ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’ye herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Cinayetin baş şüphelileri olmalarına rağmen kendilerine herhangi bir suçlama isnat edilmeyen ve beraat eden isimler, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a yakınlıklarıyla biliniyor.

Söz konusu karara iktidardan tepkiler gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Cinayeti bir avuç istihbarat yetkilisinin işlediğini iddia etmek tüm dünyanın zekasıyla alay etmektir.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise açıklanan kararı, “Adaletin tecellisine yönelik beklentileri karşılamaktan uzaktır.” sözleriyle değerlendirdi.

Yutulan ‘Cemal Kaşıkçı’ sözleri… Dava Suudi Arabistan’a devrediliyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. böyle olacağını başından beri biliyordum

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!