6284 sayılı kanun nedir?

AKP ile ittifak görüşmeleri süren Yeniden Refah Partisi'nin kaldırılması talebinde bulunduğu 6284 sayılı kanun merak konusu oldu.

featured

AKP’nin görüştüğü Yeniden Refah Partisi, ittifak şartı olarak kadın haklarını ilgilendiren temel yasalardan olan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılmasını talep etti. Yeniden Refah Partisi yasanın hangi maddelerine itirazı olduğuna dair bir açıklama yapmadı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, AKP’ye sundukları ittifak şartlarının kabul edildiğini açıkladı. Aydal, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun‘un kaldırılması şartlarının sorulması üzerine, AKP’li yetkililerin ‘hiçbir problem yok’ dediğini söyledi.

Bu açıklamalardan sonra, 6284 Sayılı Kanun yeniden gündeme geldi.

6284 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı kanun; Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Mart 2012’de kabul edilen ve 20 Mart 2012’de T.C. Resmî Gazete’de yayımlanan yasadır.

Kanun, şiddete uğrayan veya uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişilerin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri içermektedir. Kanun, fiziksel şiddetin yanı sıra, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet gibi farklı şiddet türlerini de kapsamaktadır.

6284 SAYILI KANUN NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

Türkiye’de aile içi şiddetin önlenmesine yönelik ilk kanun 4320 sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun’dur. Ancak kanundaki bazı yetersizlikler sebebiyle, ilgili sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla, 6284 sayılı kanun 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.

KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Sığınma Evi Talep Etme Hakkı:

Eşinden şiddet gören kadın, güvenli bir yere ihtiyacı varsa bağlı olduğu ildeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru yaparak sığınma başvurusunda bulunabilir; kendisi ve çocukları için bulunduğu şehirde veya başka bir şehirde uygun bir barınma yeri isteyebilir.

Geçici Koruma Altına Alınmayı (Yakın Koruma) Talep Etme Hakkı:

Mağdur, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişinin zarar vermesinden endişe ediyorsa, en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine, Aile Mahkemelerine veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurarak kendisine eşlik edecek bir polisin görevlendirmesini isteyebilir.

Uzaklaştırma İsteme Hakkı:

Mağdur, şiddet uygulayan kişiyi birlikte yaşadığı ortak konuttan uzaklaştırabilir, karar süresi içinde bu konuta, iş yerine, çocuğunun okuluna ve kendisine yaklaşmasını engelleyebilir.

Şiddet Uygulayanın Rahatsız Etmesinin Engellenmesini İsteme Hakkı:

Mağdur kişi, şiddet uygulayanın kendisine telefon, mail, sosyal medya veya herhangi bir yöntem aracılığıyla ulaşmasının engellenmesini isteyebilir.

Adresinin Gizlenmesini İsteme Hakkı:

Can güvenliği tehdit altındaysa veya şiddet uygulayandan kaçıyorsa, kimlik ve adres bilgilerinin tüm resmi kayıtlarda gizlenmesini isteyebilir.

Kimlik Bilgilerinin Değiştirilmesini İsteme Hakkı:

Can güvenliği tehdit altındaysa kimlik bilgilerinin değişmesini yani kendisine yeni bir isim soy isim verilmesini isteyebilir. Başvuru mutlaka bir avukat aracılığıyla doğrudan Aile Mahkemelerine yapılmalıdır

Geçici Maddi Yardım Talep Etme Hakkı:

Kendisi veya çocukları için maddi yardım talep edebilir. Bunun için Kaymakamlıklara, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine, Aile Mahkemelerine veya başvurabilecektir.

Eve Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı:

Mağdur, eşiyle oturduğu evin tapusu eşinin üzerine ise Tapu Müdürlüğüne, Tapu Müdürlükleri reddettiği takdirde Aile Mahkemelerine giderek eve aile konutu şerhi koydurabilir. Bu şerh konulduğu takdirde mağdurun eşi, mağdurdan habersiz o ev ile ilgili herhangi bir işlem (satma, kiraya verme vs.) yapamayacaktır.

6284 SAYILI KANUN

thumbnail
İlişkili Haber

AKP’ye ittifak şartları sunmuşlardı… Yeniden Refah Partisi: Hiçbir problem yok dendi

6284 sayılı kanun nedir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!