1. Haberler
  2. Gündem
  3. Aşıda kriz: İkinci doz aşıya ulaşılamıyor

Aşıda kriz: İkinci doz aşıya ulaşılamıyor

featured

İddialara göre vatandaşlar randevu alamadığı için Kovid-19 aşısının ikinci dozunu yaptıramıyor. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Aşının ikinci dozu 28 gün sonra değil, 35 -38 gün sonra yaptırılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yeni normalleşme döneminde vaka sayıları artarken aşılama hızı düşüyor. İddialara göre daha çok vatandaşların aşıya ulaşımı sağlanamadığı gibi ilk doz aşısını olanlar da ikinci doz aşısını yaptırmak için randevu almakta güçlük çekiyor. İkinci doz için belirlenen 28 günlük aranın 38 güne kadar uzadığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada aşı programının muazzam şekilde yürüdüğünü iddia etti; ancak vatandaşların ve hekimlerin aktardığı deneyimler bu iddiayı sorgulatır nitelikte oldu.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre çok sayıda kişi sosyal medyada Kovid-19 aşısının ikinci dozu için Merkezi Hekim Randevu Sistemi ( MHRS) ve Sağlık Bakanlığı’nın 182 numaralı çağrı merkezinden randevu alamadığını dile getirmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından ise bu yurttaşlara “Bu konuyla ilgili [email protected]’ye e-posta göndererek destek alabilirsiniz” yanıtı veriliyor.

28’İNCİ GÜNDEN SONRA İŞE YARAYACAK MI?

Randevu alamayan bir kişi, sosyal medyadan “Annem ve babamın 15 Mart’ta ikinci doz aşıları yapılacak, fakat sistemden randevu alamıyoruz” derken bir başka vatandaş, “Annem ve babam için ikinci aşı randevusu alamıyorum. 182 kesinlikle cevap vermiyor. 28 gün geçtikten sonra aşı ise yarayacak mı? Neden randevu alamıyoruz?” diye sordu.

35-38 GÜN SONRAYA RANDEVU ALABİLİYORLAR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise şunları aktardı:

“Sağlık Bakanlığı’nın sistemi nedeniyle zaten ortalama bir eğitime sahip bir yurttaş aşı randevusu alabilmek için bir buçuk saat harcıyor. İnternetten veya telefonla randevu alamayan yurttaşlar aile sağlığı merkezine giderek randevu alıyor. Aile sağlığı merkezinde çalışan sağlıkçılar, yurttaşlara randevu mu alsınlar, aşı mı yapsınlar, muayene mi yapsınlar? Aşının ikinci dozu için randevu alamayanlar 35-38 gün sonra aşının ikinci dozunu yaptırabiliyor. Çünkü daha önceki tarihlerde randevu alamıyorlar.”

Bulut, ikinci dozun geç yaptırılmasında sakınca olup olmadığını bilmediklerini de belirterek, “Çünkü bu konuda yapılmış bir çalışma yok. Aşıyı üreten Sinovac’ın ikinci doz geç yaptırıldığında koruyuculuğu azalır veya artar gibi bir araştırması yok” ifadelerini kullandı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bazı yerlerde randevusuz aşı odaları kuruyorlarmış, “gel aşını yaptır ve git” Galiba bu da bir çözüm.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!