Blinken’den Türkiye ve S-400 açıklaması

featured

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın iyi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğine değindi. Blinken, “Türkiye ve bütün ABD müttefikleri Rusya savunma sistemlerinden uzak durmalı.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasının “beklenen bir şey” olduğunu, bu açıklamanın amacının herhangi bir suçlama yapmak değil sadece o olayları yaşayanları anmak olduğunu söyledi.

Blinken, yabancı medya mensupları ile düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Blinken, Biden’ın 1915 olaylarına yönelik açıklamasına ilişkin bir soruya “Biden yıllardır taşıdığı görüşlerini ifade etti. Bu konuda, senatörken de başkanlık kampanyalarında da açıktı. ABD başkanı olarak da bu konuda tutarlıdır. Dolayısıyla bunun sürpriz olmaması gerekir” dedi.

Biden’ın insan haklarını ve demokrasiyi dış politikasının ana parçası haline getireceğini söylediğini hatırlatan Blinken, “Bunun bir parçası olarak da özellikle de bir daha olmaması için tarihe yönelik bir anlayış ve geçmişte yaşanmış kıyımları ifade etmektir. Başkan’ın da belirttiği gibi (24 Nisan) Anma Günü anması kurbanları onurlandırmak içindir, suçlama yapmak için değil.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Biden arasındaki telefon görüşmesine ilişkin değerlendirmede de bulunan Blinken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtmem gerekiyor. Aynı zamanda bir araya gelmeyi de dört gözle bekliyorlar” dedi.

İki ülkenin birlikte çalışması gereken çok konunun olduğunu söyleyen Blinken, iki ülke arasında anlaşmazlıklar olsa da Türkiye’nin kritik bir NATO ortağı olduğu ve ABD ile Türkiye’nin bölgesel ve küresel birçok ortak menfaatinin bulunduğunu ifade etti.

Blinken, “Tıpkı Türkiye’den beklediğimiz gibi Türkiye’ye anlaşmazlıklarımızı açık ve dürüst bir şekilde iletme konusunda saygı borçluyuz.” diye konuştu.

“S-400’LER ABD’NİN GÜVENLİĞİNE TEHDİT”

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini almasına da değinen Blinken, S-400’lerin alınmaması konusunda da açık olduklarını ve bunun da kimseyi şaşırtmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceklerini belirten Blinken, şöyle devam etti:

“S-400 alımı doğrudan verilen vaatlere ters. Tüm müttefikler NATO 2016 Varşova Zirvesi’nde Rus ekipmanlarına bağımlılığı azaltacağına dair vaat verdi, artıracağına dair değil. S-400’lerin alınması ABD’nin güvenliğine, müttefik askeri teknolojiye, personele tehdittir aynı zamanda ABD ve Türkiye’nin uzun zamandır ittifak ettiği NATO içindeki uyumun altını oyuyor. Aynı zamanda ittifakın karşı karşıya kaldığı zorluklara etkili bir şekilde karşı koymak için gerekli olan ortak çalışabilirliğini de zedeliyor.”

S-400’lerin aynı zamanda Rus savuma sektörü ile ordusunun Türkiye’ye erişimine yol açtığını savunan Blinken, ABD’nin kongreden geçen CAATSA yasası kapsamında Türkiye’ye yaptırım uyguladığını hatırlattı.

Türkiye ile S-400 konusunda bir yol bulmayı umduklarını anlatan Blinken, “Ancak Türkiye’nin ve bu konuda diğer bütün ABD müttefiklerinin Rusya’dan gelecekte silah almaması veya (Türkiye’nin) ek S-400’ler almaması önemli” dedi.

Blinken, gelecekte Rusya’dan yapılacak silah alımlarının da CAATSA kapsamında yeni yaptırımlar getirebileceğini belirtti.

Türkiye’nin S-400’lere, Yunanistan’ın S-300’ler için uyguladığı Girit modeline benzer bir model geliştirmesine yönelik bir soruya ise Blinken iki örneğin birbirinden çok farklı durumlar olduğunu söyledi.

İlgili haber: Savunma Sanayii Başkanı Demir’den Blinken’ın ‘S-400’ açıklamasına cevap

Blinken’den Türkiye ve S-400 açıklaması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 Yorum

  1. 29 Nisan 2021, 11:17

    Son dönemdeki ABD’nin açıklamaları gözdağı niteliğinde. Özelllikle ABD başkanın 24 Nisan’da yaptığı açıklamadaki mesaj tam bir tehdit. “Böyle bir tarjedi bir daha yaşanmaması için tetikte olmamız gerekiyor” diyor. Yani demek istiyor ki biz Türkiye’ye 10 milyon göçmen verdik şayet Türkiye bizim rızamız dışında bunları ülkeden gönderirse tepesine bineriz diyor. Bunun için de S-400 istemiyor. Çünkü yüksek irtifadan uçan B-52 Bombardıman uçaklarına sadece S-400 yetişebiliyor.

  2. 29 Nisan 2021, 09:19

    Evet.
    Saldırırsanız güzel ülkeme ÇANAKKALE gibi
    Savunuruz.Elinizi değil kafanızı kırarız.
    Haddini bil telefunken

  3. 29 Nisan 2021, 08:26

    Ya ne zannettin ABD dış işlerinin piç kurusu! Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyetine kuruluşuyla, felsefesiyle uygar dünyada antiemperyalist bir varlık olarak yer almasına düşmanlık besliyorsunuz 100 yıldır! Biz korkmuyoruz, çünkü korkacak bir şeyimiz yok. Siz korkun. Elbette korkun! Çünkü korkacak çok şeyiniz var. Bu dünya sizden ve ortaklarınızdan hesap sormayacak mı sanıyorsunuz? O günün yaklaştığını biz çok iyi görüyoruz ve sabırsızlanıyoruz!

  4. 40 yıldır gözümüzün içine baka baka bebek katili terör örgütünü desteklediniz,ayakta tuttunuz.simdi eninde sonunda S-400 leri bi yerinize sokucaz.siz Türk Milletinin ne olduğunu göreceksiniz ve bu mazlum coğrafyadan kıçınıza baka baka kaçacaksınız.kin doluyuz kin.

  5. 29 Nisan 2021, 06:53

    Yok yahu! Mankurt degil, Turkuz! Dostu dusmani biliyoruz, S-400 bize lazim size ne oluyor? Terorist ureticileri, yetmedi mi yaptiginiz teror, savas, soykirim Dunya’da.

  6. 29 Nisan 2021, 05:00

    S-400 soradan bir karar değildir. Türkiye konum değiştiriyor. Sancılı olsa da NATO ve Atlantik sahtekarlaeının adasından ayrılıyor. Asya’da konumlanıyor. Orada bÜyünlüğümüze birliğimize tehdit yok! Bölme girişimi yok. ABD bunu kokladı ve art arda kozlarını oynuyor. Terörün ve bölme girişimlerinin temel kaynağı Batı ve ABD’dir. Acilen terk edilmelidir bu yerörist yapılar. Bölücü ve yıkıcı emperyalist oluşumlardan ayrılmak artık Atatürk’ün mazlum cumhuriyeti için elzemdir.

  7. Türkiye bu kanciklarla topyekün savasa kendini hazirlamali. Ancak bu bilincle bu itleri defederiz yoksa su andaki satiliklarla Türkiye dagilir.

  8. biz paketlerinde daha cikarmadik, ama Satanist ABD korkuyor

  9. Blinken bayım, ABD Suriye ve Irak’da yaptığı gibi Kürdistan kurmak için Türkiye’ye saldırırsa diye S400 alındı….

  10. S-400 ler abd icin nasil tehdit oluyor, anlasilmasi zor, izahi mümkün degil…,.. adami dinleyen… S-400 leri kitalar arasi balistik füze zannediyor… harita üzerinde.. abd nerde türkiye nerde…,.. adamlarin niyeti bozuk… havadan saldirdiklarinda kayip vermek istemiyorlar…,… adamlara neden bukadar israrcisniz diye.. soran bir devlet adami duymadim…

  11. Rusya konusundaki yorum mantIklI. Ellerinde cok sayIda S-400 olabilir cunku kendi uretimleri. Ama bildigim kadarI ile Turkiye’nin elinde 30 ya da daha az sayIda S-400 var. Bu miktar sozu edilen saldIrIyI onlemeye nasIl yetecek eger S-400 sayIsIndan fazla ucak / fuze ile saldIrI olursa? Bu miktar sadece saldIranIn zayiatInI arttIrIr.

  12. Sizi mahvedeceğiz yemin ediyorum.

    Bizim hükümet ile bir yere kadar gidersiniz sonra sizi mahvedeceğiz.

  13. 28 Nisan 2021, 19:22

    Müttefikleriniz uzak dursun, onlara emirler yağdırın; biz müttefiğiniz değiliz, size hesap verecek de değiliz.

  14. bu gidisle savunmayi soykirim yapmakla suclayacaklar…….

  15. Rusya’nın S-400 sistemleri ABD nin güvenliğini tehdit ediyormuş.
    (çünkü ABD Rusya’ya saldırmayı düşünüyor ve S-400 ler saldırıyı önleyebilir)
    Türkiye’nin S-400 sistemleri de ABD nin güvenliğini tehdit ediyor.
    (çünkü ABD Türkiye’ye de saldırmayı düşünüyor ve S-400 ler saldırıyı önleyebilir)
    Bu kadar basit..

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!