Türkiye ‘gri liste’ye nasıl girdi? Bundan sonra ne gelir?

featured

Gri listeye alınmak, AB nezdinde de ciddi sorun teşkil ediyor, ‘AB’nin kara para aklama listesine ekleniyor’ ve yaptırım uygulamaları başlıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki FATF, bu hafta Paris’te düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’nda alınan kararları açıkladı.

Buna göre Türkiye, Ürdün ve Mali kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda “eksiklikleri olduğu” gerekçesiyle “gri listeye” alındı. Yapılan incelemeler sonucu Botsvana ve Morityus ise listeden çıkarıldı.

Üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetleyen ve değerlendiren FATF, gri listedeki ülkeleri standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili şekilde uygulanmasına yönelik daha fazla izlemeye tabi tutuyor.

FATF, gri listedeki ülkelerin eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhüdünde bulunduğunu belirtiyor.

Peki Türkiye neden gri listeye girdi. Bunun sonuçları ne olur?

HaberTürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya bugünkü köşesinde konuyu işledi.

Sarıkaya’nın yazısının satır başları şöyle:

“Aslında Türkiye iki yıldır bu listeye girmişti…

OECD bünyesinde bulunan Uluslararası kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF-Financial Action Task Force) dün Paris’teki toplantısında aldığı karardan söz ediyorum.

G-7 ülkeleri tarafından 1989 yılında kurulan, OECD’ye bağlı kurum olan FATF, Türkiye hakkındaki 238 sayfalık raporunu aslında 2019 yılında hazırladı…

Rapor kapsamında iki yıl içinde önerdiği 40 tavsiyenin yerine getirilmesini istedi…

Özetle, Türkiye kara para aklama ve terörizmin finansmanı, emlak piyasası gibi mali suçlarla mücadelede eksiklerinin bulunduğunu belirtti…

OECD üyesi olan diyorum, çünkü dün konuyla ilgili bir diplomatla konuşurken, “Avrupa Birliği ile müzakeresini yürüten ve OECD üyesi olan bir ülkenin bu listeye girmiş olması başlı başına bir sorun, bir an önce çıkmamız gerekiyor” dedi.

Bunu söylemesinin nedeni de geçmişte bu durumun nelere mal olduğunu çok iyi bilmesi.

İşin bir diğer boyutu da Ürdün ve Mali ile birlikte gri listeye alınmış olmak ve Suriye, Fas, Güney Sudan, Moğolistan, Arnavutluk, Yemen, Pakistan gibi ülkelerle aynı ligde anılmak…

Bundan sonra Türkiye FATF bünyesindeki özel bir Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu’nun izlemesinde olacak.

Bu listede yer almak ne anlama geliyor…

Merkez Bankası’nın faizi aşağı çekip, dövizi fırlattığı dönemde, ülkeye gelecek yabancı yatırımcının çekingen davranması için önemli bir yol haritası sunması anlamına geliyor.

FATF’ın 39 üye ülkesi, gri listeye alınan ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda gidermesini istiyor, eğer gidermezse kırmızı listeye alıyor.

Gri listeye alınmak, AB nezdinde de ciddi sorun teşkil ediyor, “AB’nin kara para aklama listesine ekleniyor” ve yaptırım uygulamaları başlıyor.

Dikkat çeken ise Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu FATF tarafından, kara paranın önlenmesi ve terörün finansmanı, böyle bir listeye konuluyor bulunması.

Ve FATF’ın değerlendirme toplantılarında adının kara para ile anılacak olması.

Buradan Türkiye süratle çıkmazsa beklemediği bir durumla karşı karşıya kalabilir.

Özellikle de son dönem AB Raporu ve Ankara’daki 10 büyükelçiliğin AİHM kapsamında yayınladığı bildiriyle gelişen durumlar kapsamında.”

PEKİ ANKARA NE DEDİ?

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, “gri liste” kararına ilişkin “Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, 39 üyesi bulunan FATF’ın 1991’den bu yana üyesi olduğu ve uluslararası standartlara uyumlu olarak yapılan düzenlemeler çerçevesinde gerekli adımları attığı vurgulanan açıklamada, “Ülkemiz, FATF tarafından hazırlanan rapor dikkate alınarak 27 Aralık 2020’de ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’u çıkarmıştır. Böylece 2019 FATF Raporu’nda dile getirilen 4 hususta (Terörizmin finansmanı ve kitle imha silahları alanında hedeflenen finansal yaptırımlar, iç kontrol ve iştirakler ile yaptırımlar) önemli bir gelişme sağlamıştır.” değerlendirmesi yapıldı.

‘ATTIĞIMIZ ADIMLAR’ DİYE SIRALADILAR

Açıklamada, salgın sürecindeki tam kapanma tedbirlerine rağmen Türkiye’nin FATF standartlarına uyum için kayda değer bir gelişme gerçekleştirerek, mevzuat açısından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği kaydedildi.

Atılan adımlar şöyle sıralandı:

– “Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi malvarlığı dondurma kararlarını 24 saatten kısa bir sürede uygulamaya koymuş, iç dondurma mekanizması tesis etmiştir.

– Yükümlü gruplarına risk bazlı denetim uygulamış, yükümlülüklere uyum rehberleri hazırlamıştır.

– Tüzel kişiler için risk analizi çalışmasını tamamlamıştır.

– Gerçek faydalanıcılık sicilini kurmuştur.

– MASAK’ı yeniden yapılandırmıştır.

– Kara para aklama ve terörizmin finansmanı suçları için ihtisas mahkemeleri kurmuştur.

– UYAP’taki adli istatistik modülünü daha etkin hale getirmiştir.

– Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında etkinliğin artırılmasına ilişkin Ulusal Strateji Belgesi’ni yürürlüğe almıştır.”

‘HAK EDİLMEYEN SONUÇ’

Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’nin FATF raporunda tespit edilen tüm eksikliklere temas eden gelişmeler kaydettiği vurgulanan açıklamada, atılan bu adımların, FATF değerlendirme sürecinde ilgili kurumlar tarafından bütün açıklığıyla ortaya konulmasına rağmen yeterli görülmediği ve Türkiye’nin gri listeye alındığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır.”

Türkiye ‘gri liste’ye nasıl girdi? Bundan sonra ne gelir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. bi gün de iyi olsun bee hergün başka bir rezalete uyanıyoruz.

  2. Türkiye bundan sonra Batılı emperyalistlerle dost vs olamaz. Ya Batıya diz çöktürürüz, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi ya da yok oluruz. Arası yok, bırakalım bu liste miste işlerini! Herif gözümüzün önünde istediği örgütü kuruyor, istediği gibi besliyor, silahlandırıyor, ama gelmiş Türkiye’ye yaptırımdan bahsediyor. Bundan da tedirginlik duyan diplomat, bürokrat kim varsa tasfiye edilsin. Batıcı soytarılarla bir yere kadar…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!