AKP 50+1’e ne diyor? Partide kamp öncesi neler konuşuldu?

featured

AKP’nin kamp öncesi düzenlenen toplantılarda partiyi tartıştığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin temel taşı 50+1’i yeniden tartışmak, hatta konuşmanın bile zafiyet olduğu görüşü hakim.

AKP  yerel seçim sonuçların ve genel politikalarını değerlendirmek üzere kampa giriyor. Kızılcahamam kampı öncesinde, çok kapsamlı hazırlık toplantıları yapıldığı belirtildi. Hürriyet’ten Hande Fırat, bu toplantının ayrıntılarına ve konuşulanlara ilişkin bazı ayrıntılar paylaştı. Satır başları şöyle:

“Üç gün boyunca süren toplantıda konuşulanlar dikkat çekici. Yapılan tespitleri ve eleştirileri alt alta sıralamakta fayda var.

Yeni bir dil lazım.

AK Parti geçmişte daha çok halktan ve özgürlükten yanaydı. Bu politikasından uzaklaştı.

Ekonomideki sorunlar seçmeni, vatandaşı doğrudan etkiliyor. Güven sorunu aşılmalı.

AK Parti geçmişte toplumsal duyarlılıklar konusunda öncü idi. Bu rolünü yeniden kazanmalı.

Siyasetçiler partinin yanında değil, halkın yanında olmalı.

Yeni siyasi parti oluşumlarındaki isimler AK Parti’den çıkan, yetişen isimler. Onlara yönelik “hain” tanımlaması doğru değil. Bu oluşumları hor görmek de yanlış. Söz konusu siyasi oluşumlar, AK Parti’ye kızgın seçmenin olası adresleri. AK Parti’ye kızgın seçmen daha fazla küstürülmemeli.

Uygulamaya konulmuş Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin temel taşı 50+1’i yeniden tartışmak, hatta konuşmak bile zafiyet.

Toplantıda katılımcılar genelde toplumun tüm kesimlerinin kucaklanması için yeni politikalar üretilmesi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için adımlar atılması gereği üzerinde durdular. “Yerel seçimlerdeki sonucun siyasi olarak hesabının verilmediği” eleştirisinde bulunanlar da oldu.

Kamp öncesi üç günlük toplantının sonuçları nasıl ve ne şekilde değerlendirilecek göreceğiz.

İYİ PARTİ’DE SON DURUM

Siyaset günlerdir İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu’nun “CHP, HDP ile ittifak yaparsa biz orada yokuz” sözüyle bahsettiği üçlü ittifak modelini konuşuyor. “CHP ile İYİ Parti’nin yolları ayrılıyor mu” sorusu gündemde. Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün telefonda konuştular. Bu konuların telefonda gündeme geldiğini sanmıyorum ama Akşener’in “Yüz yüze de görüşelim” dediği bilgisini paylaşayım. İYİ Parti’nin, CHP-HDP ilişkisinden ya da olası birlikteliğinden rahatsız olduğu aşikâr. İYİ Parti’nin karşı ittifaka, yani ‘cumhur ittifakı’na geçeceğini söylemek, beraberinde bazı tartışmaları ve soru işaretlerini getiriyor:

DEVLET BAHÇELİ BUNA NE DER?

Kamuoyu şirketlerinin dikkat çektiği en önemli başlık, İYİ Parti’ye oy veren seçmen. Hemen şunu söyleyelim, İYİ Partili yöneticiler de kamuoyu şirketlerinden bu konuda bilgi alıyorlar. Buna göre, İYİ Parti seçmeni ağırlıklı olarak cumhur ittifakı karşıtı. Olası bir değişiklikte seçmenini CHP’ye ve yeni oluşumlara kaptırma riski var. Yani “siyasi intihar” yaşayabilir. Diğer yandan CHP gerçekten HDP ile yol yürümeye karar verirse CHP içindeki “HDP karşıtı seçmen” için cumhur ittifakına girmemiş İYİ Parti bir alternatif olabilir. Ancak hem kamuoyu araştırma şirketleri hem de Ankara’daki siyasi kulisler açısından son günlerde İYİ Parti, Saadet ve yeni oluşumu içeren üçlü ittifak ya da üçüncü ittifak daha sık konuşulur oldu.

 

AKP 50+1’e ne diyor? Partide kamp öncesi neler konuşuldu?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!