1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kimlik bilgileri çalındı iddiasına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yalanlama

Kimlik bilgileri çalındı iddiasına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yalanlama

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden (MERNİS) kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

featured

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, E-Devlet ve devlete ait sitelerinden kişisel verilerin çalındığını iddia ederek, “Bazı devlet yetkililerinin bilgilerini benimle paylaştılar. Buna yeni kimlik kartları da dahil” dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığı iddialarını yalanladı.

Haskoloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, E-Devlet ve devlete ait sitelerden kişisel verilerin çalındığına dair bilgiler olduğunu söyledi. Haskoloğlu, kendisiyle paylaşılan bilgiler arasında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kimli görüntülerini paylaştı.

Kendisine iki ay önce ulaşan bir hacker grubunun ulaştığını belirten Haskoloğlu, “E-Devlet ve devlete ait sitelerden verilerin çalındığını söylediler. Verileri hala da sızdırıyor olduklarını belirttiler. Bazı devlet yetkililerinin bilgilerini benimle paylaştılar. Buna yeni kimlik kartları da dahil” dedi.

Haskoloğlu, şöyle devam etti:

“Bunu kimsenin mağdur olmaması adına gerekli tüm yetkililere, muhalefetten de iktidardan da önemli isimlere ilettim.Düzeltilmesi için bekledim çünkü bu verileri satın almak isteyenler olacaktı ama bu veriler bazı sitelerden verilmeye başlandı.”

Bilgilerini doğruluğunu test etmek için kendi bilgilerini istediğini kaydeden Haskoloğlu, şu ifadeleri kullandı:

”Bu verilerin doğruluğunu teyit etmek için kendi kimliğimi ve tanıdığım birkaç kişinin kimliğini de istedim. Bir müddet beklettiler ve gönderdiler.

Bunları güncel olarak sızdırdıklarını ve yeni biri sisteme eklenince onu da alabildiklerini söylediler. Bu verilerle de sınırlı değil. Bana ait diploma notum, adreslerim, telefon numaralarım hepsi mevcuttu. Bu veriler kısıtlı değil, sistemde kim varsa hepsine erişebildiklerini söylediler.

Buna sigortanız ve maaşınız da dahil. Bana ait gönderdikleri her veri doğruydu.

E-nabız sistemini hacklediklerini söylediler ve o sistem üzerinden istediklerini Coronavirüslü olarak işaretleyebileceklerini belirttiler.

Bu sistemi daha önce de hacklediklerini ancak sistemin düzeltilmesi üzerine tekrar hacklediklerini ilettiler.

Farklı grupların da bu sisteme erişebildiğini söylediler. Ellerindeki sistemde bazı üniversiteler, bankalar ve birçok kuruma ait verilerin olduğunu belirttiler.”

İDDİALAR YALANLANDI

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) kimlik ve adres verilerinin sızdırıldığına dair  haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada “Verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Veri tabanlarında çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

12.04.22 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlarda “e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerinde var olduğu” ifadeleri nedeniyle açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirilmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS’in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır.

Yapılan testler sonucunda NVİGM’nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır.

Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi/kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

e-Devlet’ten bilgiler sızdı mı? Yeni açıklamalar geldi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Kesin veriler satıldı , bu arada türkcellde verilerimizi bence sattı ,

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!