ABD’den Türkiye’ye tehdit gibi ‘operasyon’ mesajı: Yerinden edilenlerin sayısını artıracak

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlemeyi hedeflediği operasyona ilişkin "Bu konudaki muhalefetimizi açıkladık. Eğer bu gerçekleşirse acılar artacak, yerinden edilenlerin sayısını artıracak ve sınırı geçenlerin sayısı artacak." dedi.

featured

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, aktarma merkezinde iki günlük Hatay ziyaretini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi.

Türk halkı ve hükümetinin desteği olmasa Suriyelilere yardımların yapılamayacağını kaydeden Thomas-Greenfield, ABD’nin Suriye’de yaşayan ve komşu ülkelere göç eden sığınmacılara yardımlarını devam ettireceğini söyledi.

ABD’nin geçen ay ek 800 milyon dolar ek yardım paketi açıkladığını hatırlatan Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nde 10 Temmuz’da yapılacak oturumda Suriye’ye yönelik sınır ötesinden gelen yardımların uzatılmasına karar verilmesini beklediğini kaydetti.

Suriye’de Şam’ın da aktarma merkezi üzerinden yapılan yardımlara ilişkin bilgilendirildiğini belirten Thomas-Greenfield, “Rejim bu yardımları egemenliğine yönelik bir taviz olarak görüyor ancak öğrendim ki her konuda bilgilendiriliyor. Sınırı ne geçti, ne zaman geçti, ne yapıyoruz hepsini biliyorlar. Buradaki gözlem mekanizmamız da dünyada gördüğüm en iyisi.” dedi.

Suriye’deki tüm askeri operasyonların güvenlik riskleri ve çekilen sıkıntıları artıracağını iddia eden Thomas-Greenfield, “Burada yaptığımız yardımlarla masumlara yönelik şiddet azaldı.” diye konuştu.

Thomas-Greenfield, Rusya’nın geçen sene olduğu gibi sınır ötesinden gelen yardımlara yönelik kararı yine desteklemesini beklediğini vurguladı.

‘MUHALEFETİMİZİ AÇIKLADIK’

Thomas-Greenfield, karar uzatılmazsa Türk STK’lerinin yardımlarını sürdürebileceğini ancak BM standartları ve yardım miktarını yakalamanın zor olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik olası askeri operasyonuna yönelik soruyu da yanıtlayan Thomas-Greenfield, “Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Bu konudaki muhalefetimizi açıkladık. Ateşkes hatlarının ihlal edilmemesi gerek. Eğer bu gerçekleşirse acılar artacak, yerinden edilenlerin sayısını artıracak ve sınırı geçenlerin sayısı artacak.” ifadelerini kullandı.

ABD’den Türkiye’ye tehdit gibi ‘operasyon’ mesajı: Yerinden edilenlerin sayısını artıracak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!