Adalet Bakanlığı’ndan ‘Montrö’ davasında yargılanan Amirale yasak

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, 104 Amiral davasında yargılanan emekli Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım'ın ilginç hikayesini kaleme aldı.

featured

104 emekli amiralin ‘Montrö’ ve ‘sarıklı amiral’ konularına dikkat çekmek için yayınladıkları duyuru nedeniyle açılan dava kapsamında yargılanan emekli Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım, Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukat olma hakkını elde etti. Yıldırım’ın avukatlık ruhsatı almak için Türkiye Barolar Birliği’ne yaptığı başvurunun Adalet Bakanlığı tarafından onanmadığı ortaya çıktı.

FETÖ’nün İzmir Askeri Casusluk kumpası mağdurlarından olan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da Gölcük Deniz Üssü’nün darbecilerden temizlenmesi ve bunların adalete teslim edilmesinde en kıdemli komutan olarak görev yapan Amiral Yıldırım için bakanlığın gerekçesi dikkat çekti.

Saygı Öztürk’ün aktardığına göre, Adalet Bakanlığı, iade kararında FETÖ ile ilgili Milli Güvenlik Kurulu ve Yargıtay kararlarıyla, bu konuda verilmiş Ankara Bölge İdare Mahkemelerinin kararlarını örnek olarak gösterdi.

Öztürk’ün Sözcü gazetesindeki “Önce dava açıldı şimdi de yasak getirildi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Davanın sanıklarından birisi de emekli Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım. Onun ilginç öyküsünü avukatı Hamit Baykara’dan dinledim.

Amiral Yıldırım, Gölcük Kuzey Grup Komutanıyken, kumpas olduğu ortaya çıkan “İzmir Casusluk Davası” kapsamında yargılandı ve beraat etti. Karar, Yargıtay tarafından onandı. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda Harp Filosu Komutanı olarak görev yapan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım, 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminin yaşandığı gece Gölcük Üs Komutanı ve aynı zamanda sınıf arkadaşı olan tuğamiral tarafından tutuklanmak istendi.

Emrinde olan üç tuğamiral de filo komutanı olarak kendisini ve bir üst komutanı olan Donanma Komutanının emirlerini dinlemeyeceklerini söyledi. Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım, bilfiil çatışmaya girdi ve darbe girişiminde bulunanları etkisiz hale getirdi. Mahkeme belgelerine göre Donanma Komutanlığı o gece FETÖ etkisinden kurtarıldı.

AVUKAT OLDU AMA

Yıldırım, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukat olma hakkı elde etti. Türkiye Barolar Birliği’ne başvurdu ve yönetim kurulu kararıyla avukatlık ruhsatı almaya hak kazandı. Barolar Birliği’nin ruhsatının, Adalet Bakanlığı tarafından onanması gerekiyor. İşte, sorun da orada çıktı.

Adalet Bakanlığı, amirallerin duyurusunda ismi geçen Ahmet İskender Yıldırım’ı “Devlet Güvenliğine veya Anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamasının devam ettiğini gerekçe gösterip ruhsatın iptali için dosyayı Türkiye Barolar Birliği’ne iade etti.

Adalet Bakanlığı’nın, emekli amiralle ilgili avukatlık ruhsatını onaylamayıp geri çevirmesi ve buna ilişkin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davanın konusu “Ruhsat verilmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve kararın iptali”ne ilişkindi. Bakanlık, dava gerekçesinde referans olarak FETÖ/PYD terör örgütüyle ilgili Milli Güvenlik Kurulu ve Yargıtay kararlarıyla, bu konuda verilmiş Ankara Bölge İdare Mahkemelerinin kararlarını örnek olarak gösterdi.

Oysa, emekli amiral, FETÖ/PYD üyeliğinden değil, kamuoyunda “104 Amiral Davası” olarak bilinen Montrö Sözleşmesi ve cübbeli amirale ilişkin yaptığı açıklamadan dolayı yargılanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da Yıldırım, Gölcük Deniz Üssü’nün hainlerden temizlenmesi ve bunların adalete teslim edilmesinde de en kıdemli komutan olarak görev yapmıştı.

HAKLILIKLARI ANLAŞILDI

Bakanlığın avukatının 24 Mart 2022 tarihinde Nöbetçi İdare Mahkemesine yaptığı başvuruda “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan dolayı hakkında kamu davası açılmış bulunanların Baro levhasına yazılma talepleri hakkındaki kararın, kovuşturma sonuna kadar bekletilmesine karar verilmesi gerekmektedir” dedi. Emekli amiraller, Montrö Sözleşmesi’nin anlam ve önemini bir duyuruyla gündeme getirmişti. Onlardan önce 126 emekli büyükelçinin açıklaması olmuştu. Ukrayna-Rusya savaşında herhalde Montrö’nün önemini anlamayan kalmamıştır.

“Amiraller Davası”nın sanığı olunca avukatlık bile yapılmayacağına ilişkin açılan davanın nasıl sonuçlanacağını bekleyip görelim… Emekli amiraller konuşmasında kim konuşsun?”

Adalet Bakanlığı’ndan ‘Montrö’ davasında yargılanan Amirale yasak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!