Kimleri kapsayacak… İşte EYT sorunu için üç formül

Çalışma Bakanlığı'nın EYT ile ilgili bir ekip kurduğu ve üç formül üzerinde durulduğu bildirildi.

featured

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bir ekip oluşturduğu belirtildi. Şu ana kadar resmi olarak üzerinde kararlaştırılmış net bir formül yok. Ancak üzerinde gelen talepler ve dünyadaki örnekler üzerinden bazı formüllerin üzerinde durulduğu bildirildi.

HANGİ FORMÜLLER KONUŞULUYOR?

NTV’nin aktardığına göre, EYT düzenlemesi için konuşulan formüller şöyle:

15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanacak.

Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü.

Eylül 1999’da çıkan yasa çerçevesinde emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri. Alternatiflerin her biri maliyetleriyle birlikte değerlendirilecek.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Düzenlemenin yıl sonunda veya en geç Ocak 2023’te Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olanlar, EYT’li olarak adlandırılıyor. Bu tarihten önce yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konulan 4447 sayılı kanunla, emekli olabilmek için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarına yaş kriteri de eklendi

Kimleri kapsayacak… İşte EYT sorunu için üç formül

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!