İlk Veryansın Tv yazarı yazmıştı, şimdi İran ajansı duyurdu… Konu: Erdoğan-Esad görüşmesi

Yazarımız Dr. Barış Adıbelli, geçen hafta Veryansın Tv'deki köşesinde “Erdoğan-Esad görüşmesi Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde mi olacak?” diye sormuştu. İran yarı resmi haber ajansı Tasnim, beklenen görüşmenin adresi olarak ŞİÖ'yü gösterdi.

featured

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad‘ın Özbekistan’da düzenlenecek olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde görüşebileceğini iddia etti.

Ajans, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Semerkant’ta 16-17 Eylül’de düzenlenecek ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’ne Esad’ı da davet ettiğini hatırlattı.

İran ajansından bir hafta önce yazarımız Dr. Barış Adıbelli, Veryansın Tv’deki köşesinde olası adresi duyurmuştu.

Adıbelli, 16 Ağustos’taki yazısında “Erdoğan-Esad görüşmesi Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesinde mi olacak?” diye sormuştu.

Adıbelli’nin yazısının ilgili bölümü şöyleydi:

“Olası Erdoğan-Esad görüşmesi nerede gerçekleşecek? Görüşme için Esad Türkiye’ye gelir mi? Esad ilk aşamada Türkiye’ye gelmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Şam’a gitmez. He iki taraf da ilk adımı atan kendisi olmak istemiyor. Bu bir nevi yenilgiyi kabul etmek gibi görülüyor. İşte; bunu aşabilmek adına muhtemelen Rusya tarafı Türkiye ve Suriye’yi farklı bir platformda bir araya getirmeyi düşünüyor.

Rusya tarafı geniş katılımlı bir görüşme zemini arzu ediyor. Yani en azından ABD’nin dışında sahadaki tüm devletlerin olacağı bir başka deyişle Astana sürecinin ortaklarının bulunacağı bir zeminde olması düşünülüyor. Bu zemin için en uygun fırsat Eylül ayında Semerkant’ta yapılacak olan ve sahadaki tüm devletlerin katılacağı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler zirvesi gibi görünüyor. Zirvede Rusya, Çin ve İran hazır olacak, ayrıca Katar ve Suudi Arabistan da zirveye katılacak. Muhtemelen bu zirveye Esad da davet edilecek ve olası Erdoğan-Esad görüşmesi ŞİÖ Zirvesi marjında sağlanmış olacak. İlk etapta detaylı bir görüşmeden çok yeni bir süreci başlatacak kısa bir görüşme olacak. Ardından belki yeni görüşmeler ve heyetler arası görüşmeler zaman içinde gerçekleştirilecek.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız…

İlk Veryansın Tv yazarı yazmıştı, şimdi İran ajansı duyurdu… Konu: Erdoğan-Esad görüşmesi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Esad yeniden Esad olacak, Esed ismi tarihe karisacak ve Esad’a Esed diyen milyonlarca papagan hic bir rahatsizlik duymayacak…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!