Tekrarlanan KPSS’de tartışmalar bitmiyor

31 Temmuz’da yapılan KPSS’de birçok sorunun bir yayınevi tarafından yayınlandığı ortaya çıkmasıyla sınav iptal edilmişti. 18 Eylül’de tekrarlanan sınavda ise poşeti yırtılmış kitapçıklar, müfradat dışı soru iddiaları tepki çekti. 

featured

31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS 1. Oturum Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı’nda çıkan soruların Yediiklim Yayınevi’nin KPSS hazırlık kitapçıklarında yer alan sorularla birebir aynı ve benzer çıkmıştı. Gelen tepkiler üzerine sınav iptal edilmiş ve 18 Eylül 2022 yılına ertelenmişti.

Tekrarlanan sınavda ise sınav kitapçıklarının poşetlerinin bazı adaylara yırtılmış şekilde verildiği iddia edildi.

‘CİMER’E YAZIVERİN’

Roporlajlik.com’dan Ercan Küçük ve Enis Derdimentoğlu’nun haberine göre, iddiaların ardından sosyal medyada benzer olaylara şahit olanlar paylaşım yapmaya başladı. Kimi iddialarda sınav kitapçıklarının tamamen açık olduğu, kitapçık poşetlerinin yırtık geldiği belirtilirken iddia sahipleri sınav gözetmenlerine durumu sorduklarında, “Bir şey olmaz devam edin”, “Ben kazayla yırttım”, “Olur böyle şeyler Cimer’e yazıverin” şeklinde cevaplar aldığını sosyal medya hesapları üzerinden anlattılar.

KAMERA SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR MU?

Kitapçık poşetlerinin yırtılması iddialarının yanında sınava giren bazı adaylar sosyal medyada kamera sistemine sahip olan dijital saatlerin olmadığını, kamera sisteminin oturumunu kayıt altına almadığını ve analog saatlerin oturumda kullanıldığını ifade ettiler.

Bazı adaylar soruların daha önce sorulan sorular olduğunu, bazı adaylar da özellikle KPSS Alan Bilgisi Maliye testi sorularının müfredat dışından geldiğini iddia ettiler.

ÖSYM’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Daha önceki yıllarda hatta iptal edilen KPSS’de kitapçıkların açık geldiğine dair hiçbir iddia bulunmazken Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan açıklamada Şanlıurfa Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 630213024 numaralı salonda 2’nci sırada sınava giren adayın soru kitapçığının kendisine poşetsiz teslim edildiğini belirttiği aktarıldı. Başkanlık tarafından yapılan inceleme sonucuna göre, sınav evrakı poşetinin salon başkanı tarafından saat 09.09’da sınav salonuna kapalı olarak getirildiği ifade edilen açıklamada, kapalı olan poşetin salon başkanı tarafından 09.39-09.41 saatleri arasında adayların huzurunda açıldığı belirtildi.

‘SALON BAŞKANI TARAFINDAN HATEN YIRTILDI’

Soru kitapçıkları poşeti ile cevap kağıtları poşetinin saat 09.44’te salon başkanı tarafından sınav poşetinin içinden çıkarılarak adayların huzurunda masa üzerine konulduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Soru kitapçıkları poşetinin 09.58-09.59 saatleri arasında adayların huzurunda salon başkanı tarafından açıldığı, bu işlem esnasında adayların da gözlemlediği şekliyle soru kitapçıklarının en altında yer alan iki kitapçık poşetinin de tüm soru kitapçıklarının yer aldığı sınav evrakı poşeti ile birlikte hataen yırtılarak açıldığı, salon başkanı tarafından hataen yırtılarak açılan iki soru kitapçığından birinin, iddia sahibi adaya saat 10.00’da teslim edildiği anlaşılmıştır. Bahse konu ifade ile ilgili yapılan bu tespitler ve değerlendirmeler ilgili adayla paylaşılmış ve dijital saate entegre kamera kayıtları izletilerek sınavın güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun olmadığı net olarak tespit edilmiştir.”

ÖSYM tarafından yapılan açıklama sınava giren adayları tatmin etmedi. Açıklamayı yetersiz bulan adaylar sosyal medyada sohbet odalarında ve #hataen etiketine yazarak tepkilerini yazdı, bazı adaylar da sınavın iptal edilmesini istedi.

‘HER GEREKENİ YAPTIK’

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık iddialar ile ilgili araştırma ve soru önergelerini verdiklerini, geriye dönük araştırma yapılmasını istediklerini vurguladı. ÖSYM ile de iletişime geçtiklerini belirten Karabıyık, “Meclis açılınca tepki ne olacak bilemiyoruz, çünkü verdiğimiz araştırma önergesi verilmedi” ÖSYM ile de iletişime geçtik, bize belli bir cevap vermediler” dedi.

‘SORUNU ÇÖZECEK İRADELERİ YOK’

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay sorumlu olarak ÖSYM’yi işaret ederek tepki gösterdi. ÖSYM’nin daha önce düzenlediği sınavlarda soruların çalınmasını hatırlatan Özbay şunları söyledi:

“Yıllardır şaibeye karışmamış tek bir sınav bile yapamayanlar yine yapamamışlardır. Sorunun kaynağında kendilerini görmedikleri için sorunu çözecek iradeleri de yok. Sınavlar hazırlanma sürecinden, soruları hazırlayan komisyona kadar atanan birçok liyakatsiz yöneticiler, güvenlik açısından alınmayan tedbirin de sorumlusudur. 20 yıldır şaibe karışmamış tek bir sınav yok. Genel değerlendirmemiz bu yönde. Balık baştan kokar bir kere. Bu olayları ölçüp değerlendirecek liyakata sahip bir ÖSYM Başkanı da yok. Daha önce iptal edilen sınav için “Bu eğitimin Susurluk’udur” demiştik. Sadece soru aynı üzerinden gidersek Susurluk’taki gibi sadece arabanın içerisinden çıkan kimliklerle ilgileniriz. Halbuki bunun altında, siyaset var. Derinlemesine araştırılması lazım sadece soruların üzerinden gitmek bu işi çözmez. Altında derin bağlar olduğunu görmek lazım. Eğer sorumlu kişiler yapamıyorlarsa kurumların kapısını bize açsınlar biz araştırmayı üstlenelim.”

Tekrarlanan KPSS’de tartışmalar bitmiyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!