ABD Savunma Bakanı’ndan Erbil’e beklenmeyen ziyaret

ABD Genelkurmay Başkanı'nın Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG işgali altındaki bölgelere 4 Mart günü yaptığı tepki çeken ziyaretin ardından ilginç bir ziyaret daha geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Irak'ı işgalinin 20. yıl dönümü yaklaşırken, önce Bağdat sonra Erbil'e "sürpriz" bir ziyarette bulundu.

featured

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin Irak’ı işgalinin 20. yıl dönümü yaklaşırken Bağdat’a daha önceden duyurulmayan bir ziyaret yaptı. Austin, “Daha güvenli, istikrarlı ve egemen bir Irak’a doğru ilerlerken ABD-Irak stratejik ortaklığını tekrar teyit etmek için buradayım” ifadelerini kullandı.

Austin buradan Barzani yönetimindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) merkezi Erbil’e geçecek. IKYB yöneticileriyle görüşecek olan Austin’in ABD birliklerini ziyaret etmesi bekleniyor.

IKBY’deki üslerde 2 bin 500 ABD askeri bulunuyor. ABD, Peşmergenin eğitimi için 1 milyar 600 milyon dolar bütçe ayırmıştı. Ayrıca Irak ve IKBY’ye 2 milyar 300 milyon dolar bütçe aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı İran, Irak ve Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Kamu Diplomasi Bürosu Müsteşar Yardımcısı O. Jennifer Gavito, ziyarete ilişkin “ABD, bölgede barış, istikrar ve refahın sağlanmasını tüm Orta Doğu ülkeleriyle stratejik ortaklığımızın geliştirilmesine tamamen bağlı olduğunu taahüt ediyor. Yani bizim çıkarımız bölgenin başarısıdır. Irak, Başkan Biden’ın bölge vizyonunun merkezinde yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Bakan Lloyd Austin’in Orta Doğu gezisinde “bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi” hedeflediği ifade ediliyor.

Pentegon yetkilileri, dün Austin’in, Washington’un dış politikasının son dönemde Rusya ve Çin’e odaklanmasına rağmen bölgedeki müttefiklerine güvence vermeyi hedeflediğini belirtiyor.

Ürdün’ün başkenti Amman yakınlarındaki bir eğitim merkezini ziyaret eden Austin burada gazetecilere verdiği demeçte, “Dünyanın herhangi bir yerinde ihtiyaç duyduğumuz anda kapasitemizi hızla arttırabileceğimizi tekrar tekrar gösterdik. Özellikle de burada, Orta Doğu’da. Çünkü burada yirmi yıldan fazladır faaliyet gösteriyoruz” dedi.

ABD’nin Orta Doğu ülkelerinde yaklaşık 30 bin askeri bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin 2010 -2011 tarihleri arasında Irak’taki ABD güçlerinin genel komutanlığını yaptı. Obama döneminde ABD Merkez Güçleri (CENTCOM) Komutanlığına atandı. Lloyd Austin 2021 tarihinden itibaren ABD Savunma Bakanı görevini yürütüyor. Lloyd Austin Savunma Bakanı görevine gelmesi ardından Bağdat ve Erbil’e ilk ziyareti olacak.

ABD Savunma Bakanı’ndan Erbil’e beklenmeyen ziyaret

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!