10 bin yıllık iskelet Amerika’ya ayak basan ilk insanlar teorisine meydan okuyor

featured

Araştırmacıların iddiasına göre bir sualtı mağarasında bulunan 10 bin yıllık iskeletin varlığı ‘geleneksel’ teorinin öne sürdüğünün aksine insanların Amerika’ya tek bir topluluk halinde varmadığını, farklı alanlardan geldiğini gösteriyor.

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda yer alan Tulum şehri yakınlarındaki Chan Hol adlı mağarada korunmuş kalıntıların 30 yaşındaki bir Paleo-Kızılderili kadınına ait olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre keşif “farklı coğrafi başlangıç noktalarından gelen” çok sayıda erken yerleşimci grubun varlığına işaret ediyor.

İskelete Chan Hol 3 adı verildi ve bilim insanları kafatasının şekil ve yapı itibariyle bulunan ve benzer bir zaman diliminden geldiği düşünülen diğer iskeletlerden farklı olduğunu, bunun da “morfolojik olarak farklı en az iki ayrı Paleo-Kızılderili popülasyonu olduğuna” işaret ettiğini söylüyor.

independentturkish’ten Harry Cockburn’un makalesine göre  Paleo-Kızılderililer Amerika’ya gelen ve ardından yerleşen ilk insanlardı.

Güney Amerika’daki Patagonya bölgesine göç etmeden önce, 12 bin yıldan uzun süre önce yaşanan son Buz Devri sırasında Beringia olarak bilinen ve Asya’yı Kuzey Amerika’ya bağlayan eski bir kara köprüsünden geçtiklerine inanılıyor.

Afrika’dan çıkış teorisine göre Homo Sapiens’in dünyaya yayılışı (Wikimedia/Urutseg)

Çalışmanın yazarlarından Liverpool John Moores Üniversitesi’nde kuvaterner jeolojisi ve jeoarkeoloji profesörü  Dr. Silvia Gonzalez, PA haber ajansına verdiği demeçte “Bu yeni sonuçlar Amerika’nın insanların yaşam alanı olma sürecine dair 12 bin yıl önce Beringia’dan Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Patagonya’ya çok hızlı göç eden tek ve homojen bir Paleo-Kızılderili nüfusuna dayanan ‘geleneksel model’e meydan okuduğu için hayli önemli. Sonuçlarımız biri Orta Meksika’da, diğeri Yucatan Yarımadası’nda olmak üzere morfolojik olarak farklı en az iki Paleo-Kızılderili popülasyonunun 12 bin ila 8 bin yıl önce bir arada yaşadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Heidelberg Üniversitesi’nde yerbilimleri profesörü Wolfgang Stinnesbeck liderliğindeki ekip, bazı parmak kemiklerini kaplayan ve akmataşı denilen mineral çökeltileri kullanarak iskeletin kaç yaşında olduğunu tespit etti.

Chan Hol 3’ün en az 9 bin 900 yaşında olduğuna inanıyorlar, daha yaşlı da olabilir.

Yapısal analizler, Chan Hol 3’ün Tulum mağaralarında bulunan diğer üç kafatasına benzer şekilde geniş elmacık kemikleri, düz alnı ve yuvarlak bir kafası olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak araştırmacılara göre, kafatasına ait özellikleri bölgede bulunan uzun kafalı Paleo-Kızılderili iskeletlerinden daha farklı.

Gonzalez bulguları “Tulum iskeletleri, ya farklı başlangıç noktalarından gelen birden fazla insan grubunun Amerika kıtasına ulaştığını ya da Yucatan Yarımadası’nda tecrit altında yaşayan küçük bir grup yerleşimcinin farklı bir kafatası morfolojisi geliştirmeye yetecek kadar zamanı olduğuna işaret ediyor.

Her iki durumda da, Amerika’nın erken iskan tarihi daha karmaşık bir hal alıyor.İnsan morfolojisine dair yeni verilere göre, Amerika’nın erken iskan tarihi konusunda yaygın şekilde kabul edilen tarihlerin binlerce yıl öncesine dayanıyor olabilir” ifadelerini kullanarak özetledi.

Bulgular PloS One adlı bilimsel yayında yayımlandı.

10 bin yıllık iskelet Amerika’ya ayak basan ilk insanlar teorisine meydan okuyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!