Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’de ‘taşıt genelgesi’ yayınlamış ve kamunun kullanımındaki araçlara yönelik tasarruf çağrısı yapmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen yıl kamu kurumlarına bir ‘tasarruf genelgesi’ göndermiş, devlet kurumlarının tedbirlere uygun hareket etmelerini istemişti.
10Haber’in aktardığına göre, uygulanmak istenen enflasyonla mücadele programının en kritik parçalarından biri olan “kamuda tasarruf” konusunda ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne Bakan Şimşek’in genelgeleri işe yaramadı.
Erdoğan’ın 2021 tarihli genelgesini takip eden 2022 yılında kamuda taşıt kiralama harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 256 arttı.
İşte yıl yıl kamuda araç kiralarına ödenen ücretler:
2011: 89 milyon 494 bin TL
2012: 158 milyon 765 bin TL
2013: 220 milyon 239 bin TL
2014: 375 milyon 624 bin TL
2015: 417 milyon 95 bin TL
2016: 549 milyon 986 bin TL
2017: 557 milyon 641 bin TL
2018: 549 milyon 170 bin TL
2019: 562 milyon 574 bin TL
2020: 565 milyon 141 bin TL
2021: 552 milyon 309 bin TL
2022: 1 milyar 977 milyon 555 bin TL
2023: 2 milyar 897 milyon 17 bin
2024 (ilk üç ay): 880 milyon 765 bin TL
‘İHTİYAÇ DIŞI HARCAMALARIN ÖNÜ KESİLECEK’
Son olarak, Erdoğan Irak dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada da ‘kamuda tasarruf’ mesajı verdi. Erdoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tasarruftan kamuda gereksiz harcamaların ortadan kaldırılması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması anlaşılmalıdır. Yani bundan farklı bir şey anlaşılmamalı. Bütçelerin buna göre revize edilmesi için bizler de şu anda bir çalışma yapıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tasarruf adımlarını takip edecek, resmi taşıt kullanımlarından, haberleşme giderlerine, temsil, tören, ağırlama hizmetlerinden, demirbaş alımlarına kadar tüm harcamalar gözden geçirilecektir. Gerçek ihtiyaçlar tespit edilip ihtiyaç dışı harcamaların önü kesilecek. Milletimizin refahını artırmak için tasarruf tedbirleri almak durumundayız. Bunun için de gereği neyse kesinlikle bunu hükümet olarak yapmakta kararlıyız. Önceliğimiz ve birinci hedefimiz, tasarrufu kamu harcamalarında uygulamak, enflasyonu düşürmek ve ekonomiyi rahatlatmaktır. Bunu daha önce biz başardık. Yine başaracağız.”
4 YILDA 2 GENELGE ÇIKARILDI
2021 yılı Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de tasarruf genelgesi yayımlanmış, genelgede bir dizi tedbirin yanı sıra açıklanan “taşıt tasarrufuna” “Resmi Taşıtların Edinilmesi ve Kullanılması” başlığıyla yaklaşık iki sayfa ayrılmıştı.
Burada “Kamu kurum ve kuruluşlarınca taşıt edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandırılacak, acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Mevcut taşıtlar da ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek” denilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasıyla 17 Temmuz 2023’te kamu kurumlarına gönderilen genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımında tasarruf kurallarına uygun hareket etmeleri istenmişti.