Virüs nesnelerde kaç saat barınıyor?

featured

Çin’de ortaya çıkan ve kaynağı henüz belirlenmeyen SARS benzeri yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) dünyayı tehdit ediyor. Yeni koronavirüsün hızla yayılması ve ölümcül olması, virüsle ilgili birçok soruyu da akıllara getiriyor. Halk maske ve evden çıkmama tedbiri alsa da alışverişte aldığımız ürünlerde ya da dokunduğumuz nesnelerde de virüs yaşayabiliyor. İşte koronavirüsün eşyalarda yaşama süreleri haberimizde…

Bilim adamları, ev veya hastane ortamındaki yüzeyler üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda, virüsün bu yüzeylerde ne kadar süre bulaşıcı olarak kalabildiğine ilişkin verilere ulaştılar.

Salı günü New England Tıp Dergisi portalında yayınlanan araştırmaya göre,

– Virüs, enfekte biri öksürdüğünde veya hapşırdığında, ağızdan saçılan damlacıklarla havaya ve yüzeylere dağılıyor.

VİRÜS EN FAZLA PLASTİKTE KALIYOR

ABD’de Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre, virüs havada birkaç saat, bazı yüzeylerde ise iki ila üç güne kadar kalabiliyor. Virüsün örneklerini bir havaya püskürten bilim insanları şu sonuca vardı:

– Saçılmanın ardından 66 dakika içinde virüslerin yarısı ölüyor;  Diğer yarısı ise havada üç saate kadar kalabiliyor. Bu da, 66 dakika sonra virüs partiküllerinin dörtte üçünün etkisiz hale geleceğini, ancak %25’inin hala etkili olacağı anlamına geliyor. Rocky Mountain Laboratuvarı’ndan Neeltje van Doremalen tarafından yürütülen araştırmaya göre, üçüncü saatin sonunda yaşayabilir virüs miktarı %12.5’e düşüyor.

– Bakır bir yüzeyde dört saat durabiliyor.

– Karton üzerinde 24 saate kadar kalıyor.

– Plastik ve paslanmaz çelikte iki ila üç güne kadar kalabiliyor.

EN GÜVENİLİR METAL BAKIR

Paslanmaz çelikte, virüs parçacıklarının yarısının etkisiz hale gelmesi 5 saat 38 dakika sürerken, araştırmacılar, plastikte yarılanma ömrünün 6 saat 49 dakika olduğunu belirtiyor.

Kartonda yarı ömür yaklaşık üç buçuk saatti bulurken, araştırmacılar çok fazla değişkenlik olduğunu söyleyerek daha dikkatli olunması gerektiğini tavsiye ediyor

Araştırmaya göre, en kısa hayatta kalma süresi, virüsün yarısının 46 dakika içinde etkisiz hale geldiği bakır yüzeyler.

Bu sebeple aldığımız ürünleri, telefonlarımızı temizlememiz ve dokunduğumuz yerlerden sonra ellerimizi iyi temizlememiz , el yıkamanın mümkün olmadığı yerlerde de dezenfektanlarla ellerin temizlenmesi  büyük bir önem taşıyor….

Virüs nesnelerde kaç saat barınıyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!