1. Haberler
  2. Gündem
  3. Nihat Genç ışık oldu, avukatı Ersan Barkın Veryansın Tv’de anlattı: ‘Akıllı ilaç’ mağdurları ne yapmalı?

Nihat Genç ışık oldu, avukatı Ersan Barkın Veryansın Tv’de anlattı: ‘Akıllı ilaç’ mağdurları ne yapmalı?

Hayatını kaybeden Nihat Genç'in SGK'ya akıllı ilaç bedelini ödemesine karar verilmesinin ardından avukatı Ersan Barkın, aynı mağduriyeti yaşayanların neler yapması gerektiğini Veryansın Tv canlı yayınında anlattı.

featured

VERYANSIN TV

Mahkeme, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Nihat Genç’in 3. doz akıllı ilacını karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) söz konusu bedelin iade edilmesi yönünde karar almıştı.

Kararı duyuran Genç’in avukatı Ersan Barkın, Veryansın Tv canlı yayınında Erdem Atay ve Engin Balım’ın sorularını yanıtlayarak sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Genç’in mirasçılarından ödenmesi istenen bedel için herhangi bir bağış talepleri olmadığını yineleyen Barkın, aynı mağduriyeti yaşayan hastalara ve ailelerine umut olmak istediklerini belirtti.

Kanser hastalarının ve ailelerinin izlemesi gereken yolları anlatan Barkın, istinaf mahkemesinde kazanılan konuyla ilgili bir başka davanın süreçlerini aktardı.

Yargıtay aşamasında “gerekli tetkikin yapılmadığı” gerekçesiyle usulen bir bozma kararına muhatap olduklarını, bunun sonucunda SGK’nın ödemiş olduğu akıllı ilaç ücretini faiziyle talep ettiğini belirtti.

Barkın, söz konusu süreçte hastanın yaşamını yitirmesi nedeniyle iade talebinin mirasçılara yöneltildiğini ifade etti.

HUKUK SÜRECİNDE ÇİFTE STANDART

Dava kazanılsa dahi ücretin icra edilemeyeceğini, ancak idari başvuru yoluyla tahsil edilebileceğini söyleyen Barkın, SGK’nın idari başvuruya 1 ay içerisinde yanıt vermemesiyle icra yoluna gidilebileceğini aktardı.

Tersi bir durumda kurumun, hastanın hayatını kaybetmesiyle akıllı ilaç ücretinin geri ödenmesi talebinin söz konusu olmasıyla SGK için herhangi bir idari başvuru şartı aranmadığını, faiz işletilemediğine vurgu yapan Barkın, uygulanan çifte standarda dikkat çekti.

Benzer davalarda kendilerinin “duygu sömürüsü” ile suçlandığı dilekçeler gördüğünü açıklayan Barkın, “Biz kanserden söz ediyoruz, ailenin ıstırabından söz ediyoruz. Ekonomik müşküliyatından söz ediyoruz. SGK avukatları diyor ki; ‘Bu dava teknik bir davadır. Bu davada kanseri şunu bunu anlatmanız duygu sömürüsünden başka bir şey değildir. Davayı teknik olarak tartışalım’” diye konuştu.

Durumun Nihat Genç’ten ibaret olmadığını ifade eden Barkın, SGK’nın “talan edilmesi”nde suçlunun ne Genç, ne de başka kanser hastaları olmadığının altını çizerek, “Bu yurttaşlar hayat boyu ödedikleri primlerin karşılığını talep ediyorlar” dedi.

HASTALARIN İZLEMESİ GEREKEN SÜREÇ

Bir kanser hastasına hekiminin akıllı ilaç tavsiye etmesi sonrası SGK’ya idari başvuruyla sürecin başladığını belirten Barkın, bunun bir dilekçeyle veya avukatın Kayıtlı Elektronik Posta sistemiyle yapılabileceğini söyledi.

1 ay içinde kurumun başvuruya yanıt vermek durumunda olduğunu ifade eden Barkın, SGK’nın ödemeyi reddetmesi durumunda dava yoluna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Öncelikle yapılacak şeyin mahkemeden ihtiyati tedbir talebi olduğunu söyleyen Barkın, dava sonuçlanana kadar masrafların kurumdan karşılanmasının istenmesi gerektiğini ifade etti.

Avukat Ersan Barkın, son olarak genç meslektaşlarının da bu mücadeleye gönüllü olarak ortak olması gerektiğini söyledi.

Yayının tamamını izlemek için tıklayın: 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 23 Temmuz 2025, 14:39

    Nihat kardeş yandaş yazar olsaydı böyle bir talepte bulunurmuydu sgk?

  2. Sagol varol kanser hastalarına ışık oldular..

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!