Google’in Türkiye sunucularına, yaklaşık bir saat erişim sağlanamadı. Arama sunucunun çalışmadığı ve Google hizmetinin çalışmadığı tespit edildi.
Google’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu Youtube ve e-posta uygulaması Gmail’de de erişim sıkıntısı yaşandı. Kullanıcılar, Spotify’da da masaüstü web sitesine erişimin sağlanamadığını belirtti.
‘GOOGLE CLOUD’DA BİR ARIZA OLDU’
İçerik dağıtım sağlayıcısı Cloudflare’in ABD medyası CNN’ne yaptığı açıklamada, kesintilerin kaynağının Google Cloud’daki bir arıza olduğu söylendi. Cloudflare, Google Cloud’un temel hizmetlerinin bu kesintiden doğrudan etkilenmediğini belirtti. Açıklamada, “Cloudflare bünyesindeki sınırlı sayıda hizmet Google Cloud altyapısını kullanıyor ve bunlar etkilenmiş durumda. Hizmetlerin kısa süre içinde normale dönmesi bekleniyor” denildi.
Kesintinin sadece Türkiye’de değil, bazı Doğu Avrupa ülkelerinde de yaşandığı görüldü.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Google, Android ve bağlı servislerinde Türkiye ile Avrupa bölgesini kapsayan kesinti yaşandığını bildirdi.
Sayan, şu açıklamayı yaptı:
“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz Google’dan kesintinin sebebiyle teknik rapor talep etti. Süreci yakından takip ediyoruz. Yaşanan bu kesintiler yerli ve milli ürün ve yazılımların ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bu sebeple 5G’nin hem yazılım hem de donanım kısmında yerlilik oranını artırmak için çok fazla çalıştık. Şu anda yüzde 60 olan yerlilik oranımızı daha da artıracağız.” (ANKA)