1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tayfun Kahraman’ın avukatından mahkeme kararına itiraz

Tayfun Kahraman’ın avukatından mahkeme kararına itiraz

Tayfun Kahraman'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin tahliye yönündeki kararına uymayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti.

featured

Gezi Davası’ndan hükümlü Tayfun Kahraman’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin tahliye yönündeki kararına uymayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına karşı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti.

Kahraman’ın avukatı Cansu Çiftçi, itirazlarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

“İlk hükmü veren hakimlerin CMK 23/3 maddesi gereğince yeniden yargılamaya katılamayacağı yeniden yargılama kararı verilmesine iştirak dahi edemeyeceği (YCGK) gerekçesiyle karar veren hakimlerin yasaklı olmalarına rağmen karara katılmaları hukuka kesin aykırılık halidir ve kararın kaldırılmasını gerektirir.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin olarak verilir (AY m.153) Yasama, Yürütme, Yargı makamları, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Dolayısıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararın uygulanması yönünden takdir hakkı yoktur.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce benzer gerekçe ile verilmiş ve benzer mahiyetteki Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararlarına uymuş,(AYM BB: 2018/24786) yeniden yargılama yapmış ve sanıkların beraatine hükmetmiştir. Dolayısıyla benzer mahiyette ve aynı hakimlerin iştirak ettiği heyetin müvekkil Tayfun Kahraman hakkında yeniden yargılama ret kararı vermesi hem mahkemenin kendi uygulamasına hem de kanun önünde eşitlik ve hukuki öngörülebilirlik ilkelerine aykırıdır.”

NE OLMUŞTU?

Tayfun Kahraman hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “hak ihlali” kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı mütalaasına uyarak infazın durdurulması, Kahraman’ın tahliye edilmesi ve yeniden yargılama yapılması yönündeki taleplerin reddine karar verdi.

Mahkeme gerekçesinde, “AYM’nin görevi, Yargıtay ve ilk derece mahkemelerince yapılan değerlendirmelerin ve varılan sonuçların hukuka uygunluğunu denetlemek değildir. AYM, Anayasa’ya hem de kanunun emredici hükmüne açıkça aykırı hareket ederek ‘yetki gaspı’nda bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi temyiz veya istinaf mercii değildir. Anayasa Mahkemesi ‘süpertemyiz’ mahkemesi de değildir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıntılar Geliyor…

İlişkili Haber
thumbnail

Mahkemeden AYM’nin Tayfun Kahraman kararına ret… ‘Yetki gaspı’ dedi!

Haberi görüntüle
İlişkili Haber
thumbnail

TBB’den HSK’ya ‘Tayfun Kahraman’ başvurusu

Haberi görüntüle
İlişkili Haber
thumbnail

Erdoğan’ın eski danışmanından ‘Tayfun Kahraman’ tepkisi: AYM Başkanı istifa ederek mesaj vermeli

Haberi görüntüle

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!