Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump’ın damadı Jared Kushner’le görüşmesi öncesi gazetecilere konuştu.
Ukrayna’nın Karadeniz’deki tankerlere yönelik saldırılarını eleştiren Putin, “Tankerlere yönelik saldırılar, uluslararası sularda değil, başka bir devletin, üçüncü bir devletin münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleştirildiğinde korsanlık haline gelir.” diye konuştu.
Rusya’nın söz konusu saldırılara yanıt vereceğini vurgulayan Putin, “Rusya, tankerlere yapılan saldırılara karşılık Ukrayna limanlarına ve bu limanlara giren gemilere yönelik saldırılarını genişletecek. Saldırılar devam ederse, Ukrayna’ya bu korsanlık operasyonlarını gerçekleştirmede yardım eden ülkelerin gemilerine karşı misilleme önlemleri olasılığını değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.
‘SAVAŞ’ GÖZDAĞI: HAZIRIZ
Putin, Ukrayna yönetimi ve “arkasında duranların” söz konusu saldırıları gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, “En radikal yöntem, Ukrayna’nın denizle bağlantısını kesersek, korsanlık yapamaz. Ancak bu süreci tırmandıran bir adım olur.” dedi.
Putin konuşmasında ayrıca Avrupa’nın Ukrayna’ya ilişkin barış planı için Rusya açısından kabul edilemez öneriler sunduğunun da altını çizerek, “Eğer Avrupa bir savaş başlatırsa, Moskova’nın yakında kimseyle pazarlık yapacak muhatabı kalmayacak.” dedi.
Putin açıklamasında ayrıca, “Rusya Avrupa ile savaşmak istemiyor, ancak eğer Avrupa başlatırsa, biz buna hemen şu an hazırız” dedi.
‘GERÇEK DURUMUN GÖRÜLMESİNİ İSTİYORUZ’
Rus lider, açıklamasında şunları söyledi: