Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, AKP, DEM Parti ve MHP’den birer üyenin dahil olduğu heyetin İmralı’da bölücü terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ilk kez toplandı.
Meclis Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bozkurt, İmralı tutanaklarının özetini okudu. Özet tutanağın okunmasının tamamlanmasının ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonun İmralı’ya giden üyeleri dahil hiç kimseye söz vermeden toplantıyı kapattı. Tutanağın tamamının paylaşılmaması tepkilere neden oldu.
Halk TV’de canlı yayına katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise şeffaflık vurgusu yaparak şöyle konuştu:
“Biz gidersek açık açık gideriz, açık açık konuşuruz, açık açık geliriz dedik ama bakıyoruz, bu süreçte bizim doğrusu bu kararımız. E gittiniz, komisyon adına gittiniz, komisyon adına geldiniz, katkıları aldık diyorsunuz. E onu söyleyin komisyonda bilelim. Yok, ‘Bunu söylemeyizi bilmeyiz.’ Yani bu açıdan bu tutanakların açıklanmayacak olması, konuşmanın bir özetinin verilmiş olması ve Hüseyin Yayman’ın bu tutumu, bu ifadeler gerçekten komik yani. Hem gittin görüştün, şimdi görüştüğünü söylemiyorsun. Niye söylemiyorsun, niye açıklamıyorsun? Bunda devletin ne menfaati var?
Bir gizlilik varsa sen bunu bir kapalı toplantıya emanet de edebilirsin. Hani diyordur ki MİT, ‘Aman buradaki bazı cümleler şöyle olur böyle olur.’ Ki hiç de öyle bir şey olduğunu sanmıyoruz yani. Görünüyor başka taraflardan yapılan iletişimlerden de. Sonra da dönmüş bir de, ‘Çok istiyorsan sen de gelseydin’. Kendisi gitmemiş. Röntgen çektiriyordu, İmralı’dan çıktı. İmralı’daki devlet hastanesi, İmralı’daki sağlık tesisinde diş röntgeni çektirmiş beyefendi.”