İran lideri Hamaney, Ocak 1977’de devrik Şah yönetimine karşı Kum kentinde başlayan ayaklanmanın yıl dönümü vesilesiyle bu kentin sakinlerini kabul ettiği toplantıda, ülkede ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan ve dün gece şiddetlenen olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘YAPABİLİYORSA KENDİ ÜLKESİNİ YÖNETSİN’
ABD Başkanı Trump’ın ülkedeki gösteriler üzerinden İran yönetimini tehdit ettiğini belirten Hamaney, “Dün gece Tahran’da bir grup vandal, ABD Başkanı’nı memnun etmek için kendilerine ait olan kamu mallarını tahrip etti. O (Trump) yapabiliyorsa, kendi ülkesini yönetsin.” ifadelerini kullandı.
İsrail ve ABD’nin Haziran 2025’te İran’a saldırılarında 1000’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Hamaney, “Bu kişi, ‘Emri ben verdim; savaş sırasında ben komuta ettim’ dedi. Yani, ellerinin İranlıların kanıyla lekelendiğini itiraf etti. Ardından, ‘Ben İran’ın destekçisiyim’ diyor. Bir avuç, deneyimsiz ve düşüncesiz insan da buna inanıp, onun isteklerine göre hareket ediyor.” dedi.
‘İRAN YABANCI AJANLARA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEK’
İran’ın, “yabancı güçler tarafından desteklenen ajanlara müsamaha göstermeyeceğini” söyleyen Hamaney, şöyle devam etti:
“Milletimiz yabancılar için paralı askerliği hoş görmez. Kim olursanız olun, bir yabancı için paralı asker olduğunuzda, bir yabancı için çalıştığınızda, o ülke sizi reddedilmiş sayar.
Orada kibirle tüm dünyayı yargılayan o şahıs (Trump) da bilmeli ki genellikle dünyanın zalim ve kibirli güçleri olan Firavun, Nemrut, Rıza Han, Muhammed Rıza ve benzerleri tam da gururlarının zirvesindeyken devrilmişlerdir. Bu da devrilecektir.”
Hamaney, “Herkes bilmelidir ki İslam Cumhuriyeti yüz binlerce şerefli insanın kanıyla iktidara geldi, sabotajcıların karşısında geri adım atmayacaktır.” diye konuştu.
İRAN’DA İNTERNET ERİŞİMİ ETKİLENDİ
Öte yandan, İran’da ekonomik koşullara karşı düzenlenen protestoların birçok noktada şiddet eylemlerine dönüşmesiyle birlikte dün gece ülkedeki internet erişimi büyük ölçüde kesildi, olaylar sonucunda bazı kentlerde can kayıplarının yaşandığı ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.
Uluslararası internet izleme kuruluşları, İran kaynaklı veri trafiğinde belirgin bir düşüş tespit edildiğini açıkladı.
Kesintilerin bölgelere ve saatlere göre değişiklik gösterdiği, bağlantının zaman zaman kısmen sağlandığı ifade ediliyor. Mobil ve sabit internet hizmetlerinde yavaşlama ve kesintiler gözlemlenirken, bazı çevrim içi platformlara erişimde sorunlar yaşanıyor.
Kesintinin resmi nedeni hakkında yetkililerden henüz açıklama yapılmadı. Ülkede daha önceki yıllardaki protestolar sırasında da internet erişiminin sınırlandırıldığı biliniyor.
Bu sabaha kadar süren ve şiddet eylemlerine dönüşen protestolar, İran kamuoyunun, babası 1979’daki devrimden hemen önce İran’dan kaçan Rıza Pehlevi’nin ve ayrılıkçı grupların çağrıları sonrasında gerçekleştirildi.
Tahran dahil ülkenin bazı kentlerinde dün gece düzenlenen gösteriler sırasında şiddet olayları yaşanırken sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, dağınık gruplar halinde toplanan ve bir kısmı silahlı yüzleri maskeli kişilerin özel araçlara, motosikletlere ve metro istasyonları, bankalar, itfaiye araçları ile otobüslere saldırdığı ve tahrip ettiği görüldü.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, olaylar sırasında başkent Tahran’da belediyeye ait bazı otobüsler söz konusu gruplar tarafından ateşe verildi.
İran devlet televizyonunun haberine göre, bu olaylar sonucunda bazı kentlerde can kayıpları yaşandı ve çok sayıda kişi yaralandı.
Olaylara ilişkin ayrıntılar ve saldırıları gerçekleştiren grupların kimler olduğu bilinmezken güvenlik güçlerinin bölgelerde önlemlerini artırdığı bildirildi.
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ: ‘İRAN HALKININ REJİME ‘YETER’ DEDİĞİ BİR YIL…’
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, İsrail’in İran’a muhtemel saldırısının ABD ile görüşerek kendisinin alacağı bir karar olduğunu, 2026’nın “başkalarının değil İran halkının rejime artık yeter dediği bir yıl olmasını ümit ettiğini” belirtti.
Huckabee, İsrail devlet televizyonu KAN’a verdiği röportajında, İran rejiminin 7 Ekim 2023’teki İsrail’e saldırının “planlayıcısı olduğunu” söyleyerek “2026’nın, başkalarının değil İran halkının bu rejime ‘artık yeter’ dediği bir yıl olacağını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Venezuela’ya benzer bir saldırıyı İran’a düzenleyip düzenlemeyeceği sorulan Huckabee, bunun şu anda değerlendirilmediğini, herkesin İran’da giderek yayılan protestoları izlediğini dile getirdi.
Huckabee, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen haftalarda yaptığı görüşmeden “nükleer program olmasa da İran’a saldırı için İsrail’e onay çıkıp çıkmadığı” sorusu üzerine bunun iki ülkenin kendi başına karşılıklı istişare ile alacağı bir karar olduğu cevabını verdi.
ABD-İsrail arasında İran konusunda bir görüş ayrılığı olmadığını belirten Huckabee, Gazze konusunda ise ateşkes sürecinde Hamas’ın silah bırakmak dışında seçeneğinin olmadığını savundu.
İRAN’DAKİ GÖSTERİLER
İran’da 28 Aralık 2025’te ülkedeki yerel para biriminin döviz karşısındaki yüksek değer kaybı ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da esnafın başlattığı protestolar, ülkenin birçok kentine yayıldı.
Gösterilerde ölen ya da yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmazken, ABD merkezli “İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA)”, dün şu ana kadar gösterilerde 8’i emniyet görevlisi 42 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin yaralandığını ve 2 bin 277 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, 7 Ocakta yayımladığı haberinde gösterilerde yaralanan polis sayısının 568’e, gönüllü güvenlik güçleri olarak bilinen Besic mensubunun sayısının da 66’ya yükseldiğini duyurmuş, toplam can kayıplarına ilişkin bilgi vermemişti.
ABD Başkanı Trump, İran’daki gösteriler üzerinden ülke yönetimini tehdit eden açıklamalarda bulunmuştu.
burada musa yok. olursa eger iki firavun birbirine girecek hepsi o.