1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hakan Fidan: Mazlum Abdi Kandil’e bağlı, verilen talimatı uygular

Hakan Fidan: Mazlum Abdi Kandil’e bağlı, verilen talimatı uygular

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Mazlum Abdi mesaj taşıyıcı, verilen talimatı uygular. KCK, YPG'ye siyasete girin der girerler. Tamamen Kandil'e bağlı." dedi. Fidan, Şam ile PKK/YPG arasındaki ateşkesin uzayabileceğini belirtti.

featured

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündemdeki konulara ilişkin NTV yayınında Ahmed Arpat ile Seda Öğretir’in sorularını yanıtladı.

Bakan Fidan’ın açıklamalarından satır başları:

“Ateşkese gelinen süreçte çok fazla olay var. Kısaca şunu söyleyeyim. Şu anda DAEŞ mahkumlarının Suriye’den Irak’a taşınması söz konusu. Böyle bir ortamda ateşkesin biraz daha uzatılması gerekebilir. Şu anda böyle bir talep var. Süren bir diplomasi trafiği var, biz de içindeyiz. Biz çatışma olsun istemiyoruz. Umarım olumlu bir barış süreci başlatılacaktır. Umarım diyalog yoluyla çözülmesinde ciddi bir irade olur.

YPG NASIL ÇÖZÜLDÜ?

Benim için sürpriz olmadı açıkçası. Biz şunu çok iyi biliyorduk. YPG’nin işgal ettiği Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgede dinamiği yıllardır okumuştuk. Aşiret yapısı, aşiretlerin nasıl, ne zaman başkaldıracağı bilgimiz dahilindeydi.

‘MAZLUM ABDİ’ MESAJI

YPG KCK’nın uzantısı. Mazlum Abdi’nin üstünde iki tane insan vardır; biri siyasi komiser, biri askeri komiser. Bu örgüt tarafından atanmıştır ve hep böyledir bu mekanizma. Mazlum onlara, onlar Kandil’e, bu hikaye bu şekilde devam eder. Mazlum’un orada o kadar fazla söz sahibi olacak bir şeyi yok, vitrine konan bir insandır.  Mazlum Abdi mesaj taşıyıcı, verilen talimatı uygular. KCK, YPG’ye siyaseti girin der girerler. Tamamen Kandil’e bağlı. Suriyeli olmayan PKK’lıların bölgeden çıkması gerekiyor. Sincar’daki PKK varlığının sürdürülebilirliği yok. Örgütün kendisini yok olmayla karşı karşıya kalmadan dönüştürmesi gerekiyor. SDG Ankara’dan gelen hiçbir mesaja kulak vermiyor. Başkalarının gündemine alet olmamalılar.

BARIŞ KURULU NASIL ÇALIŞACAK?

Barış Kurulu’na bağlı iki komite var. Biri Gazze’nin milli iradesini üstlenen yönetimini üstlenecek komite. Diğeri Gazze’nin sekreteryalığını üstlenecek.

Gazze acil konumuz. İşin başındayız. Refah sınır kapısı haftaya açılabilir. Türkiye Kızılay’la halihazırda kesintisiz yardım faaliyeti yürütüyor. Barınma konusunda şu soğuk havada çadıra mahkumlar. Şu anda konteynerlerin götürülme meselesi var.

Yeni üyelerin alınma süreci devam ediyor. Sanırım 6-7 ülke daha gelir. 25-30 bandına oturabilir. Gazze’de işimiz kolay değil, şimdi başka bir mücadele başlıyor.

TÜRK ASKERİ GAZZE’YE GİDECEK Mİ?

İsrail bizle ilgili her şeye karşı ama mücadelemiz sürecek. Gerekli şartlar oluşursa asker desteği ile ilgili bir irademiz var.

HAMAS SİLAH TESLİM EDECEK Mİ?

Yol haritasının içinde olması gereken bir konu. Bizim bir numaralı önceliğimiz Gazze nüfusunun Gazze’de kalması.

Kanada Başbakanı Mark Carney, “Kurallara dayalı düzenin zayıfladığını, güçlü olanın istediğini yaptığını, zayıf olanın bedel ödediğini görüyoruz” dedi. Siz de kuralların zayıflayıp, güçlü olanın istediğini yapıp zayıfın bedel ödediği dünya görüşüne katılıyor musunuz?

Büyük güçler bir belirsizlik alanı içerisine girdiler ve bu boşlukta orta güçlerin dayanışması, konuşması çok önemli. Bu hattın nasıl tutulacağı meselesi yeni gelişen bir şey. Orta güçler şu an keşfetmeye çalışıyorlar. Çöküşü uzun süredir Cumhurbaşkanımız dile getiriyor. Kanada’nın bunu yeni söylüyor olması enteresan tabii.

YENİ İTTİFAKLAR OLACAK MI?

Biz bölgede geniş katılımlı bir ittifakın olmasından yanayız. Ne kadar geniş katılımlı olursa o kadar iyi olur ama başlangıçta daha çekirdek bir grupla da olur. Bizim bölgemizin bu türden bir başlangıca ihtiyacı var. Kamplaşmayı azaltıcı etki için ittifak kurmak istiyoruz.

GRÖNLAND

ABD’nin bu tür özlemi ve stratejik arzusu olduğu sır değil. Bunun nasıl olması gerektiği ayrı bir konu ama Trump’ın döneminde bir atak olduğu ortada. Böyle bir toprak kaybı ittifakın dağılması anlamına gelir.

İRAN

İran çok kaotik zamanlardan geçiyor. Protestolarda ortaya çıkan görüntü ne anlatıyor?

İran’da büyük bir ekonomik zorluk var. Halkın ekonomik problemlere gösterdiği tepkiyi rejime tepki veriliyormuş gibi anlamak da doğru bir analiz olmayabilir. Gösteriler sahici ama başkalarının beklediği de olmaz. Biz bölge halkı olarak yeni bir savaş olmasını istemiyoruz. ABD İran’a müdahale edecek denen gece yoğun telefon trafiği oldu. İran olarak umarım bir yol bulurlar. Özellikle İsrail’in İran’a saldırı arayışında olduğu emareler var.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!