Amerikan CNN televizyonuna konuşan kaynaklar, CIA’in İran’daki planlarına ilişkin iddialarda bulundu.
Kaynaklar, ABD yönetiminin, İranlı muhalif gruplar ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sığınan İranlı Kürt muhalefet temsilcileriyle, askeri destek sağlanması konusunda aktif görüşmeler yürüttüğünü öne sürdü.
İranlı Kürt bir kaynak, İranlı muhalif bazı silahlı grupların ülkenin batısında bazı eylemler yapmayı planladığını, bu kişilerin ABD ve İsrail’den destek beklediğini söyledi.
Bölgedeki Kürtlerin İran’da belirli bir alanı ele geçirerek İsrail için “tampon bölge” oluşturup oluşturamayacağı olasılığı üzerinde de konuşulduğu iddia edildi.
‘ABD, İRANLILARIN REJİME KARŞI AYAKLANMASI SÜRECİNİ HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR’
Eski Pentagon yetkilisi ve CNN ulusal güvenlik uzmanı Alex Plitsas ise “ABD’nin Kürtleri silahlandırarak İranlıların ayaklanma sürecini açıkça hızlandırmaya çalıştığını” öne sürdü.
Plitsas, “İran halkı genel olarak silahsız ve güvenlik güçleri çökmedikçe, biri onları silahlandırmadıkça iktidarı ele geçirmeleri zor olacaktır.” ifadesini kullandı.
TRUMP ‘KÜRT LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ’ İDDİASI
ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’da “rejimi devirmek” için bölgedeki silahlı milisleri desteklemeye açık olduğu iddia edilmişti.
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Başkan Trump’ın İran’a yönelik olası bir planına işaret edilmişti.
Haberde, ABD’li yetkililerin, Trump’ın “İran rejimini devirmek için” silaha sarılmaya hazır olan İran’daki milisleri desteklemeye açık olduğunu söylediği iddiasına yer verilmişti.
Trump’ın pazar günü Iraklı Kürt liderlerle görüştüğünü ve “Tahran’ın zayıflığından” yararlanarak kazanç elde edebilecek diğer yerel liderlerle de görüşmeye devam ettiğini belirten yetkililer, ABD Başkanı’nın rejim karşıtı gruplara olası silah, eğitim veya istihbarat desteği sağlayıp sağlamayacağı konularında ise henüz karar vermediğini aktarmıştı.

