1. Haberler
  2. Analiz
  3. Efendisini öldüren köle: 4. Bölüm

Efendisini öldüren köle: 4. Bölüm

featured

Serkan Arslan yazdı…

‘İkna edilmiş ve ezber okuyanlar yolu seviyor, inancı olanlar (ezber bozan) yeni bir yol arıyor.’

Evren kaotik denge içinde hiçbir şeyin tanımını sonsuza kadar yaşatamaz. Milyarlar, milyonlar, binlerce yılın şafağında ölümsüzlüğü ilan eden insanoğlunun efendisini tanımazlığı, köleliği tanımladı. Kölenin varlığı efendisinin varlığıyla beslenirken (öteki kavramı) kölenin ölümü efendiyi yok etmedi. Yeni köleler ile yeri dolduruldu. Dünyadaki bütün savaşlar efendiler tarafından başlatılırken Hiç kimsenin aklına efendisi öldürmesi gerektiği gelmedi. Çünkü kölenin düşünmesi yasaktı. Efendisi ona karnını kendisinin doyurduğunu ve başının üstündeki çatıyı kendisinin verdiğini söylüyordu. Böylece köle efendisini yenilmez sanıyordu.

Bir köleyi özgür bırakmanız, zihnindeki çaresizliği yok edemez. Çünkü efendisi yaşadığı sürece her an köle olma korkusuyla yaşar.

Propaganda ve eğitim

Nazi toplama kamplarının girişinde şöyle yazıyordu;

‘Çalışmak Seni Özgür Kılar’

Bu sözün ifadesini anlamlandırmak zor olmasa gerek. Köleye esaret altında ve sahibinin gözetiminde olduğunu ve yeterince kölelik yaparsa özgür kılacağını ‘zannedeceğini’ bildiriyor.

“Klasik (şartlı) Koşullanma” Pavlov’un Köpekleri Deneyi 

Şartları efendi belirliyor ve koşulları uygun bir halde önümüze koyuyorsa kime dikkat ettiğimizin ne önemi var?

Reklamlar ve İştah: Televizyonda ya da internet üzerinde sıkça gördüğümüz fast food reklamları, görsel ve işitsel uyarıcılar aracılığıyla, yiyeceklere karşı isteği artırabilir. Reklamların kullanılması, koşullu uyarıcıların koşulsuz tepkilere bağlanması örneğini sunar.

Alışverişe gitme eylemi, koşullu uyarıcı olabilir. İndirim ilanları veya mağaza içindeki belirli düzenlemeler, kişinin koşulsuz tepkisi olan alışveriş yapma isteğini artırabilir.

Bu örnekler, klasik koşullanmanın günlük hayatta yaygın olarak gözlemlenebilen bir öğrenme süreci olduğunu gösterir. İnsanlar ve hayvanlar, çevresel uyaranlarla ilişkilendirilen deneyimlerin etkisi altında, belirli tepkiler geliştirebilirler.

Köle bir ‘Sanı’ içinde ‘zannedendir’

İnsanlara belirli bilgileri empoze etmenin adı propagandadır. İnsanların hayal güçlerini büyüleyerek bilgi aktarmanın ve bilgiyi büyütmenin yolu eğitimdir. Dünya eğitime sadece 19. Yüzyılda önem vermiştir. Tarihte ilk defa kölelik eğitimin etkisiyle geçici olarak ortadan kalkmıştır. Devletler bunun zararını fark ettiğinde eğitim sistemini sonlandırdı. Köleyi esaretinden kurtarma düşüncesi bir asır bile sürmeden sonlandırıldı. Düşüncenin özgürlüğü ve sorumluluklar arasındaki ters orantı fark edildiğinde efendiler telaşlandı. Demokrasi ve bilginin kitlesel izolasyonu için adımlar atıldı. Modern hukuk adı altında kölenin yasal sorumlulukları yasal ve cezai düzene sokuldu. Modern Hukuk bir diktatörün (Napolyon) ellerinde geliştirildi. Bu efendiler için yeni bir zaferdi.     Kitleleri kolektif biçimde eğitmek, asi ve isyankâr nesiller yarattığından son derece tehlikeli bulunmuştu. ‘Efendi kölesinin haklarını uygun şartlarda savunacaktır’ bu bütün eğitim binalarının arka kapısına görünmez yazı ile asılmıştır.

Özgürlük kendi bahçeni yetiştirmen gerektiğini söyler. Eğitim sistemi efendilerin bahçesinde ne yapman gerektiğini öğretir.

Okumanın aptalı ABDAL yapması, köleyi silah sahibi bir isyankara dönüştürmesi efendisinin en büyük korkusudur.

Tehlike: Tahayyül; bir ordu gibi yolunu, yönünü, ışığını bulan kelimeler.

Efendisinin kölesine ilk yasağı bu olacaktı. Anlam arayarak Konuşmayacaktı. Sadece söyleneni, bazı kelimelere verilen sınırlı erişim hakkıyla cevaplayacaktı. Sorular devrimciydi. Soru sormak yasaktı. Nedenleri düşünmek yasaktı. Sadece sonuçlara itaat edecek kelimeler kullanacaktı. Bu kuralın yasal hale gelmesini efendi değil köle sağlamıştı.

Çünkü Köle ekmeğini düşündü. Yani kelimeler karın boşluğunu doldurmuyordu.

Efendiler genç, köleler yaşlı bir ruha sahiptir.

Ruhun bastonu ne zaman ortaya çıkar? Köleler, Efendilerinin bastonunu taşırlar.

Unesco’ya göre;

Kişi artık şaşırmıyorsa, yeni şeyler öğrenmiyorsa, keşfetmekten kaçınıyorsa, merak etmiyorsa, çoğu şeyi bildiğini düşünüyorsa ve konfor alanının dışına çıkmıyorsa yaşlı ve bastonunu elinden hiç bırakmayan bir ruhtur. Doğal olarak efendisinin tasması altında ruhu savaşmaktan vazgeçmiş bir yaşlı köle bulunur.

Not Edin: Bir Kilit Muhakkak Anahtarı İle Var Olur. Bizi Benzettikleri, Onların Ezberi… Bizi Bulalım. (Ezber Bozan)

5. bölümde kölenin performansı ve potansiyelini konuşalım.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!