1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD-İsrail, İran’ın 1’i nükleer 2 enerji tesisine saldırdı

ABD-İsrail, İran’ın 1’i nükleer 2 enerji tesisine saldırdı

ABD-İsrail'in İran'ın güneyindeki Basra Körfezi'nde bulunan Buşehr Nükleer Enerji Santrali'ni hedef aldığı saldırılarda 1 kişi, Huzistan eyaletinde petrokimya şirketlerinin bulunduğu sanayi bölgesine yönelik saldırılarda ise 5 kişi hayatını kaybetti.

featured

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansına göre, Buşehr Nükleer Enerji Santrali sahasına ABD-İsrail tarafından saldırı düzenlendi.

Saldırı sonucu santraldeki güvenlik personelinin hayatını kaybetti aktarıldı.

Patlamanın etkisi ve şarapneller düşmesi nedeniyle santralin yan binalarından birinin hasar gördüğü belirtildi.

Buşehr Nükleer Enerji Santrali, 28 Şubat’tan bu yana dördüncü kez ABD-İsrail saldırılarının hedefi oldu.

RUSYA 198 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, Rusya’nın Yekaterinburg şehrinde, ABD ve İsrail’in gün içinde saldırı düzenlediği Buşehr Nükleer Enerji Santrali’ndeki duruma ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Santralden ana tahliye sürecini başlattıklarını belirten Likhachev, “Otobüsler santralden İran-Ermenistan sınırına doğru yola çıktı. Tam olarak 198 kişi, bu en büyük tahliye operasyonu.” dedi.

İlişkili Haber
thumbnail
Rusya, İran’daki nükleer santralden 198 kişiyi tahliye etti
Haberi görüntüle

Likhachev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de santraldeki gelişmelere ilişkin sürekli bilgilendirildiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da santrale düzenlenen son saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerden ötürü endişe duyduklarını vurgulayarak, “İnsan kayıplarına neden olan bu canice eylemi şiddetle kınıyoruz.” ifadesini kullandı.

Saldırıları “yasa dışı ve pervasız” şeklinde tanımlayan Zaharova, “Rusya, santraldeki durumun tehlikeli bir eşiğe yaklaştığına dair uluslararası toplumun ve geniş dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için her türlü çabayı göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rosatom, santralden daha önce de tahliyeler yapıldığını açıklamıştı.

ABD ve İsrail’in bugün Buşehr Nükleer Enerji Santrali’ne düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi de açıklamasında, saldırıdan derin endişe duyduğunu belirterek nükleer enerji santrali sahaları ve çevresindeki alanların asla hedef alınmaması gerektiğini vurgulamıştı.

İRAN ATOM ENERJİSİ KURUMUNDAN TEPKİ

İran Atom Enerjisi Kurumu, X platformundan, UAEA’nın paylaşımını alıntılayarak tepki gösterdi.

İran Atom Enerjisi Kurumu yaptığı paylaşımda, “Barışçıl bir nükleer tesise saldırıldığında, sadece “derin endişe duymak” gerçekten yeterli olabilir mi?” ifadesine yer verildi.

Nükleer santrallere yönelik saldırıların savaş suçu olduğuna vurgu yapılan paylaşımda, “Küresel bir tehdidi pasif söylemlerle küçümsemek, yalnızca saldırganı daha da cesaretlendirir.” denildi.

UAEA, İran’ın güneyindeki Basra Körfezi’nde bulunan Buşehr Nükleer Santrali’ne yönelik ABD-İsrail saldırılarının ardından “itidal çağrısı” yapmıştı.

ALTYAPI TESİSLERİNİ VURDULAR

Tahran genelinde altyapı tesislerine yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Devrim Muhafızları Ordusu’na ait, uçakları hedef almak üzere tasarlanmış füzelerin depolandığı bir hava savunma tesisi dahil İran güçlerine ait hava savunma tesislerinin vurulduğu iddia edildi.

Açıklamada, Tahran yönetiminin silah araştırma ve geliştirme tesislerinin güvenliğini sağlayan askeri bir tesisin, bir balistik füze deposunun ve silah üretim, araştırma ve geliştirme tesislerinin hedef alındığı ileri sürüldü.

İran basını: ABD-İsrail’in Kirmanşah’ta yerleşim bölgelerine saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti
Yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, ABD-İsrail, Kirmanşah’ta sivil yerleşim bölgelerine saldırdı.

Saldırılarda, 3 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı bilgisi verildi.

SINIR KAPISI HEDEF ALINDI

Irak basınına göre, Basra kentindeki Şelemçe’nin İran tarafına, ABD-İsrail hava saldırısı düzenledi.

Saldırı sonucu 1 Iraklı hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Basra Valisi Esad İdani, yaptığı açıklamada, saldırı nedeniyle sınır kapısındaki hareketliliğin durduğunu aktardı.

Basra’da ayrıca insansız hava araçlarının, Mecnun ve Kuzey Rumeyle petrol sahaları ile Bercisiye petrol kompleksini hedef aldığı kaydedildi.

Irak makamlarından ise saldırılara ilişkin henüz açıklama yapılmadı. ​​​​​​​

İKİ GEMİ ALEV ALDI

Yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, ABD-İsrail, Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Lenge kentinde bir iskeleye saldırdı.

Saldırıda 1 kişinin yaralandığı belirtilirken bölge sakinlerine ait 2 ticari gemide yangın çıktı.

Kurtarma ve deniz ekiplerinin yangını kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğü aktarıldı.

PİRİNÇ DEPOSUNA FÜZE

İran’ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı’na göre, Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Lenge şehri Kaymakamı Fuad Muradzade, şehre yönelik ABD ve İsrail saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

“ABD-İsrail savaş uçaklarından ateşlenen füzenin bir pirinç deposuna isabet ettiğini” belirten Muradzade, söz konusu depoda 200 ton pirinç bulunduğunu söyledi.

Muradzade, saldırı sırasında can kaybı yaşanmadığını kaydetti.

KÜTÜPHANELERDE AĞIR HASAR

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’nın, Ulusal Halk Kütüphaneleri Kurumunun açıklamasına dayandırdığı haberine göre, ABD-İsrail’in İran’a saldırılarında ülkenin 12 eyaletinde 55 kütüphane büyük hasar gördü.

Saldırılar sonucunda Zencan’daki “Seyyid el-Şehitler Kütüphanesi” ve İlam’daki “Dehloran Sınır Alayı Kütüphanesi” olmak üzere 2 kütüphanenin de tamamen yıkıldığı aktarıldı.

Ulusal Halk Kütüphaneleri Kurumu, ilgili kurumlarla işbirliği içinde, yıkılan ve zarar gören kütüphanelerin yeniden inşası sürecini en kısa sürede tamamlamaya çalıştıklarını belirtti.

KUM KIRSALINA 2 FÜZE

Yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, ABD-İsrail, Kum kenti kırsalında 2 noktaya saldırılar düzenledi.

Haberde, Kum Valiliğinin açıklamasına dayandırılarak, füzelerle gerçekleştirildiği belirtilen saldırılarda can kaybı yaşanmadığı bilgisi verildi.

ABD ve İsrail’in hedef aldığı İran’daki Pasteur Enstitüsü, çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı
Pasteur Enstitüsü, ABD ve İsrail saldırılarına ilişkin bildiri yayımladı.

Bildiride, ABD ve İsrail’in 28 Şubat ve 23 Mart’ta iki kez enstitüye saldırı düzenlediği belirtilerek, “Saldırılarda onlarca yıllık emekle oluşturulmuş Hücre Bankası, Sıtma, Klinik Araştırmalar ile bazı mühendislik ve güvenlik birimleri ciddi şekilde zarar gördü veya tamamen yıkıldı.” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca bildiride, ABD ve İsrail’in, Pasteur Enstitüsü’ne yönelik saldırıların ardından uluslararası kamuoyu tepkisini saptırmak için, “Çevresel kirlilik” bahanesini öne sürdüğü dile getirilirken, saldırılar sonrasında herhangi bir kimyasal kirliliğinin söz konusu olmadığı vurgulandı.

Pasteur Enstitüsü’nün, saldırılara rağmen çalışmalarını devam ettirdiği ve özellikle aşı ve serum alanında üretimini sürdürdüğüne atıf yapılan bildiride, “İran bilim çevreleri, tehditler ve zorluklar karşısında yeniden gelişme kapasitesine sahiptir.” ifadesi yer aldı.

Dünyanın en eski üretim, araştırma, teknoloji ve sağlık hizmeti dağıtım merkezlerinden birisi olan İran Pasteur Enstitüsü, 106 yıllık geçmişi ile özellikle aşı araştırmaları ve üretimi konusunda dünyada öne çıkmaktadır.

SANAYİ BÖLGESİNE SALDIRI

İran resmi ajansı IRNA’nın Huzistan Valiliğine dayandırdığı habere göre ABD-İsrail, Huzistan eyaletinde Mahşehr ve Bender İmam kentlerinde petrokimya tesislerinin bulunduğu sanayi bölgelerine saldırdı.

Fecr, Rical, Emir Kebir ve Ebu Ali petrokimya tesislerinin hedef alındığı saldırılarda Bender İmam petrokimya tesisinin bazı bölgelerinin ağır hasar gördüğü aktarıldı.

Huzistan Valiliği, saldırı sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 170 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Petrokimya Özel Ekonomik Bölgesi Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki tüm aktif sanayi birimlerinin tamamen tahliye edildiği bildirildi.

GÜBRE DEPOSU VURULDU

Yarı resmi Mehr Haber Ajansının İlam Valiliğinin açıklamasına dayandırdığı habere göre, ABD-İsrail, eyalete bağlı Mehran kentinde 3 noktaya saldırı düzenledi.

Saldırılarda bir kümes hayvanı çiftliği ve kimyasal gübre deposunun vurulduğu aktarıldı.

Hedef alınan alanların saldırılarda zarar gördüğü ancak insani can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı bilgisi verildi.

Mehran’da diğer bir noktaya saldırıda ise 2 kişinin yaralandığı açıklandı.

ÇİMENTO FABRİKASI HEDEF ALINDI

Yarı resmi Mehr Haber Ajansının Hürmüzgan Valiliğinin açıklamasına dayandırdığı habere göre, Bender Hemir kentindeki bir Çimento Fabrikası, ABD-İsrail’in saldırısına uğradı.

Saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiği belirtilirken herhangi bir can kaybı yaşanmadığı aktarıldı.

Çimento fabrikasında üretim faaliyetinin kesintiye uğramadığı bilgisi verildi.

İRAN FÜZEYİ İMHA ETTİ

İran Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasında, “Ülkenin entegre hava savunma ağının yeni gelişmiş savunma sistemi tarafından, Merkezi semalarında düşmana ait bir seyir füzesi imha edildi.” ifadeleri kullanıldı.

Vurulan seyir füzesinin enkazına ait olduğu iddia edilen fotoğraflar, ülke medyasında paylaşıldı.

Seyir füzesinin modeli belirtilmezken İran’daki saldırılarda ABD ordusu, Tomahawk; İsrail ise savaş uçaklarından atılan Bullseye seyir füzelerini kullanıyor.

İRAN’DAN BÜYÜKELÇİLİKLERE GÖZDAĞI

İran Silahlı Kuvvetlerinin savaşı yürüten birimi Hatemu’l Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü Yarbay İbrahim Zülfikari, ABD-İsrail’in, İran’ın diplomatik merkezlerine yönelik herhangi bir muhtemel saldırısına ilişkin açıklama yayımladı.

Zülfikari, açıklamasında, “İran’ın herhangi bir büyükelçiliğine veya diplomatik merkezine yönelik herhangi bir saldırı durumunda, bölgedeki bu rejimin (İsrail) kimliksiz ve sahte büyükelçiliklerinin tamamı, kudretli Silahlı Kuvvetler tarafından meşru hedef olarak kabul edilecek ve vurulacaktır.” ifadelerini kullandı.​​​​​​​

İRAN’DA 101 GÖZALTI

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Gilan Polis Teşkilatı, Gilan eyaletinde ABD-İsrail ile bağlantılı 101 kişinin yakalandığını açıkladı.

Haberde, yakalanan kişilerin “yasak bölgelerin fotoğraflarını çekmek ve bunları internette yayınlamak veya düşman medyaya göndermek ve kamuoyunda endişe oluşturmaya çalışmak” suçlarından yargı koordinasyonuyla tespit edilerek gözaltına alındığının bilgisi verildi.

Yakalananlardan 91’i “kamuoyunda endişe oluşturmaya çalışmak” amacıyla yalan haber ve söylenti yaymak, 10 kişi ise saldırıların hedefi olan yerlerin fotoğraflarını ve videolarını önceden planlayarak çekmek ve düşman ağlarına göndermekle suçlandı.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran geneline düzenlenen hava saldırılarında Devrim Muhafızları Ordusu’na ait stratejik hedeflerin vurulduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, son iki günde düzenlenen hava saldırılarında vurulan 200 hedef arasında balistik füze üretim tesisleri ve depolarının yanı sıra bir silah deposu ile çok sayıda hava savunma sisteminin yer aldığı belirtildi.

Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında ise 140’tan fazla hedefi vurduğunu iddia etti.

Açıklamada, Hizbullah’a ait 140’tan fazla askeri yapı ve tesisin son iki günde gerçekleştirilen hava saldırılarında hedef alındığı kaydedildi.

Hedefler arasında Hizbullah’ın Rıdvan Gücü karargahlarının, askeri eğitim alanlarının ve mühimmat depolarının olduğu öne sürüldü.

İlişkili Haber
thumbnail
ABD’de Kasım Süleymani’nin akrabaları gözaltına alındı
Haberi görüntüle

ABD-İSRAİL’İN İRAN’DAKİ KATLİAMLARI

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlattı.

İran da İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!