ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nın açılmasının ardından İran limanlarına yönelik ablukanın süreceğini açıklamasına İran’dan yanıt geldi.
İran Silahlı Kuvvetleri’nin savaşı yürüten birimi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı, ABD’nin deniz ablukasına devam etmesi nedeniyle Hürmüz Boğazı’nın kontrolünün önceki haline geri döndüğünü açıkladı.
İran basınına göre, Hatemül Enbiya Merkez Karargahı, Hürmüz Boğazı’na ilişkin bildiri yayımladı.
Bildiride, İran’ın müzakerelerde varılan uzlaşma doğrultusunda iyi niyet olarak sınırlı sayıda sivil geminin kontrollü geçişine onay verdiğini ancak ABD’nin “geçmiş dönemlerde olduğu gibi” taahhütlerine bağlı kalmayarak deniz ablukasını sürdürdüğü belirtildi.
HÜRMÜZ’DE SIKI KONTROL
Bu nedenle Hürmüz Boğazı’nın yeniden kapatıldığı ve Boğaz’ın İran Silahlı Kuvvetleri tarafından sıkı şekilde kontrol edileceği kaydedildi.
Ayrıca bildiride, ABD’nin, İran’a gelen ve İran’dan giden gemilerin serbest dolaşımına izin verene kadar Hürmüz Boğazı’ndaki sıkı kontrolün devam edeceği vurgulandı.
MECLİS BAŞKANI ‘AÇIK KALMAYACAK’ DEMİŞTİ
İran Meclis Başkanı Kalibaf, “ABD Başkanı’nın iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Bu yalanlarla savaşta galip gelemediler, müzakerelerde de kesinlikle bir yere varamayacaklar. Kuşatmanın devam etmesi halinde Hürmüz Boğazı açık kalmayacaktır. Hürmüz Boğazı’ndan geçişler belirlenen rota üzerinden ve İran’ın izniyle gerçekleştirilecektir. Boğazın açık veya kapalı olmasına sosyal medya platformları değil, sahadaki gerçekler ve hakim olan kurallar karar verir” ifadelerini kullanmıştı.
Donald Trump, İran’ın Hürmüz boğazının açıldığını duyurmasının ardından yaptığı paylaşımlarda ayrıca İran’ın Hürmüz Boğazı’nı bir daha kapatmama konusunda anlaşmaya vardığını öne sürmüş ve bunun “dünya için harika bir gün” olduğunu söylemişti.

