1. Haberler
  2. Gündem
  3. Çerçeve yasa teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı: PKK’lılara dönüş yolu…

Çerçeve yasa teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı: PKK’lılara dönüş yolu…

AKP'nin bölücü açılım sürecine ilişkin hazırladığı "çerçeve yasa" teklifi TBMM'ye sunuluyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, teklifin ayrıntılarını paylaştı. Buna göre "silah bırakan" teröristlere belirli şartlarla Türkiye'ye dönüş ve siyasi faaliyet imkânı tanınırken, Öcalan düzenleme kapsamı dışında tutuluyor.

featured

AKP, bölücü açılım sürecine yönelik “çerçeve yasa” teklifini TBMM’ye sunacak.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “İşte Terörsüz Türkiye yasa teklifi” başlıklı köşe yazısında teklifin ayrıntılarını paylaştı.

Selvi’nin yazısından öne çıkanlar şöyle:

“Yasal düzenleme üç kesimi kapsıyor.

1- Suriye ve Irak’taki örgüt mensupları.

2- Yurtdışındaki örgüt üyeleri.

3- Örgüt üyeliğinden dolayı mahkûm olanlar.

Peki yasal düzenlemede neler var?

1- Yasal düzenleme geçici olacak, yasa çıktıktan sonra örgüt üyelerine 6 ay içinde silahlarını bırakıp Türkiye’ye dönmeleri için çağrı yapılacak.

2- Silahlarını bırakanlar 3 yıl süreyle yeni bir suça karışmadıkları takdirde siyasi faaliyette bulunabilecekler.

ÖCALAN KAPSAM DIŞI

Bir de yasanın kapsamında olmayanlar var.

1- Öcalan.

2- Sayıları 180 civarında olduğu söylenen Cemil Bayık ve Murat Karayılan başta olmak üzere Kandil’deki örgütün lider kadrosu.

3- Askerlerimizi ve polislerimizi şehit edenler.

Yasadan yararlanacak olan örgüt mensupları ağırlık olarak Kuzey Irak’taki kamplarda ve Suriye’de bulunuyor.

Kuzey Irak’taki örgüt mensuplarının sayısının 2 bin 800 kişi olduğu söyleniyor. Suriye’de Türk vatandaşı olan 1000-1500 civarındaki örgüt mensubunun ise Türkiye’ye gelmesinin önü açılmış olacak. Cezaevlerinde ise örgüt üyeliğinden dolayı yargılanıp mahkûm olmuş 3 bin 900 kişi bulunuyor.

İKİ MEKANİZMA KURULACAK

Bu sürecin koordinasyonu için iki önemli mekanizmanın kurulması öngörülüyor.

1- Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın başkanlığında “Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulu” kurulacak. DEM Parti bu kurulun isminde ve fonksiyonunda değişiklik yapılmasını istiyor.

2- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “İzleme Komisyonu” oluşturulacak.

MİT Başkanı İbrahim Kalın belirli sürelerde bu iki kurulu da bilgilendirecek.

YASA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yasa Meclis’ten geçtikten sonra örgüt üyelerine silahlarını bırakıp Türkiye’ye gelmeleri yönünde çağrı yapılacak.

Merkezi Kandil’de olan örgütün ağırlığının Kuzey Irak’ta olduğu biliniyor. Erbil’de ve Süleymaniye’de toplanma merkezleri oluşturulacak. MİT Başkanı İbrahim Kalın, Bağdat ziyaretinden sonra Erbil’e geçerek Mesut Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani’yle, Süleymaniye’de ise Bafıl ve Kubat Talabani kardeşlerle görüşmüştü. Örgütün Kuzey Irak’taki kampları boşaltmaları ve silah bırakan örgüt mensuplarının Erbil ve Süleymaniye’deki merkezlerde toplanmasının 1.5-2 ayda tamamlanması hedefleniyor. MİT ve TSK ayrıca PKK’nın boşattığı kampları da kontrol edecek. Silah bırakanlar Erbil ve Süleymaniye’de kalacak, tekrar Kandil’e çıkmayacak.

‘TERÖRİSTLER GRUPLAR HALİNDE TÜRKİYE’YE GİRECEK’

Silah bırakma ve kampların boşaltılması süreci tamamlandığında MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Milli Güvenlik Kurulu’na bir rapor sunacağı ifade ediliyor. MGK’dan olumlu karar çıktığı takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlayacağı ve böylece örgüt mensuplarının Türkiye’ye gelişiyle ilgili sürecin başlayacağı ifade ediliyor.

Daha önceki süreçte Habur’da yaşanan görüntüler nedeniyle toplu olarak gelişlere izin verilmeyeceği söyleniyor. Habur rezaletinin yaşanmaması için örgüt mensuplarının ikili ve üçlü gruplar halinde değişik sınır kapılarından Türkiye’ye girişi sağlanacak.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yurtdışında bulunan Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi örgüt yöneticilerine de Türkiye’ye dönüş yolu açılacak. Eşzamanlı olarak cezaevindeki örgüt mensuplarının tahliye süreci başlayacak.

Bu süreç daha önceki düzenlemelerden farklı olarak dinamik bir süreç olacak. Süreç başarılı olursa yeni adımlar atılacak, başarısız olursa yeni önlemler devreye girecek. Yeni süreç “Güven-Güvence” denklemi üzerinden yürüyecek. Güven oluşursa güvence verilecek, güven iklimi bozulursa güvence askıya alınacak.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!