Akar da katılmıştı… NATO zirvesinde Rusya karşıtı plana onay

featured

NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gün oturumları tamamlandı. Toplantı sonrası Rusya ve Çin karşıtı mesajlar veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO ülkelerinin savunma bakanlarının yeni ve kapsayıcı bir savunma planını onayladığını vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin savunma bakanlarının yeni ve kapsayıcı bir savunma planını onayladığını, ittifakın kabiliyet hedefleri üzerinde uzlaştığını, Rusya ve Afganistan gibi konuları ele aldıklarını belirterek, “Özellikle ABD ve diğer müttefiklerin gerektiğinde Afganistan’daki terör gruplarını uzaktan vurma imkanı bulunuyor.” dedi.

Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gününün bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk günkü oturumlarda caydırıcılık ve savunma durumunu ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, daha karmaşık ve rekabetçi bir dünyaya uyum sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

‘NATO’YU SAVUNACAK KAPSAYICI YENİ BİR PLAN ONAYLANDI’

Bakanların bugünkü toplantıda krizlerde ve çatışmalarda NATO’yu savunacak kapsayıcı yeni bir planı onayladıkları bilgisini veren Stoltenberg, buradaki amacın doğru kuvvetleri doğru zamanda doğru yerde konuşlandırmak olduğunu kaydetti.

Stoltenberg ayrıca, bakanların ittifakın kabiliyet hedefleri üzerinde uzlaştığını, bunun NATO Savunma Planlama Sürecinin parçası olduğunu ifade etti.

‘RUSYA’ MASAYA YATIRILDI

Rusya’nın füze sistemleri tehdidine verilebilecek karşılıkları ele aldıklarının, Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı tavrını NATO’nun tekrarlamayacağının altını çizen Stoltenberg, şunları söyledi:

“Avrupa’ya karada konuşlu yeni nükleer füze yerleştirme niyetimiz bulunmuyor. Bu tehditlere karşılık vermek için dengeli bir siyasi ve askeri paket uyguluyoruz. Bu, hava ve füze sistemlerimizde ciddi iyileştirmeleri, 5. nesil savaş uçaklarıyla konvansiyonel imkanlarımızın güçlendirilmesini, tatbikatlarımızın ve istihbaratımızın uyumlandırılmasını ve nükleer caydırıcılığımızın etkinliği ile hazır tutulmasında iyileştirmeleri içeriyor.”

‘RUSYA’NIN SALDIRGAN TAVRIINI GÖRDÜK’

Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Brüksel’deki toplantıya Karadeniz bölgesinden geldiğinin hatırlatılarak, “NATO’nun bölgede daha fazla gücünü görebilir miyiz?” sorusuna şöyle karşılık verdi:

“Karadeniz’de mevcudiyetimizi artırdık. Çünkü Karadeniz NATO için stratejik önem taşımaktadır. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan olmak üzere 3 önemli NATO müttefikinin kıyısı bulunmaktadır. Gürcistan ve Ukrayna gibi iki önemli ortağımız var. Kırım’ın yasa dışı ilhakı ve Rusya’nın Karadeniz’de saldırgan tavrını gördük. Bu yüzden bölgede kara, hava ve deniz mevcudiyetimizi artırdık. Sadece mevcudiyet artırımıyla değil, aynı zamanda gerektiğinde hızlıca kuvvet gönderme kabiliyeti dahil daha fazla ne yapabileceğimizi sürekli değerlendiriyoruz.”

‘ÇİN’İN YÜKSELİŞİ…’

Stoltenberg, Avrupa ile Kuzey Amerika arasında çatlak olup olmadığı ve AUKUS ortaklığı hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

“Müttefikler arasında bazen ikili farklılıklar, anlaşmazlıklar olabilir ancak NATO her zaman ana görev üzerinde birleşme, birlikte çalışıp ittifakı güçlendirme imkanına sahiptir. Asya Pasifik’te gördüklerimiz, Çin’in yükselişi gibi gelişmeler Avrupa ve Kuzey Amerika’nın NATO içinde birlikteliğini daha da önemli kılmaktadır.”

‘TERÖR GRUPLARI UZAKTAN DA VURULABİLİR’

Bakanların bugün Afganistan’ı da konuştuğunu aktaran Stoltenberg, NATO’nun ülkeden çekilmesinden çıkarılacak dersler konusunda görüş alışverişi yapıldığını, ders çıkarma sürecinin devam ettiğini, Afganistan’ın yeniden terör yuvası olmasına karşı tetikte olacaklarını bildirdi.

Stoltenberg, “Özellikle ABD ve diğer müttefiklerin gerektiğinde Afganistan’daki terör gruplarını uzaktan vurma imkanı bulunuyor. Bu da terör saldırısı planladığını, düzenlediğini gördüğümüz terör gruplarını vurmak için sahada binlerce asker bulundurmak zorunda olmadığımız anlamına geliyor.” diye konuştu.

Taliban’ı insan hakları, terörün yeniden canlanması ve sivil toplum kuruluşlarının güvenli geçişlerin sağlanması konularından sorumlu tutacaklarını vurgulayan Stoltenberg, ülkeden tahliye edilen Afganların yeniden yerleştirilmelerinin de toplantıda konuşulduğu bilgisini verdi.

Stoltenberg, Afganistan’dan tahliyelerde Türkiye, ABD, Norveç, İngiltere, Almanya gibi müttefiklerin önemli rol oynadığını söyledi.

AB’NİN SAVUNMA ÇABALARI

Stoltenberg, AB ülkelerinin savunmada kendi imkanlarını artırması konusundaki soru üzerine, “Kuvvetlerin hazır tutulması, yeni imkanlar sağlanması gibi konularda AB’nin savunma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum.” diye konuştu.

NATO ile AB arasında rekabet bulunmadığını, AB’nin çabalarının NATO’yu tamamlayıcı olduğunu belirten Stoltenberg, “Önemli olan şudur. Kuvvetlerin hazırlığının artırılması, bunların ulusal misyon ve operasyonların yanı sıra NATO operasyon ve misyonları için de hazır tutulması anlamına gelmektedir.” ifadesini kullandı.

Toplantıda onaylanan anlaşmanın ‘Rusya tehdidini caydırma’ kılıfına sokulan bir master plan olduğu belirtildi. 

‘RUSYA’YA KARŞI SAVUNMA GELİŞTİRME’

Sputnik’in haberine göre genel strateji belirleyen kapsamlı belge niteliğindeki master plan, ‘Rusya’nın çok cephede saldırı potansiyeline karşı savunma geliştirmeyi’ öngörüyor, zira ‘Baltık ve Karadeniz bölgelerinde nükleer silahlar, bilgisayar ağlarının hacklenmesi ve uzaydan saldırıları içerebilecek eşzamanlı saldırılara’ hazırlanmayı amaçlıyor.

Toplantı vesilesiyle Reuters’e konuşan ittifak yetkilileri, ‘herhangi bir Rus saldırısının yakın olduğuna inanmadıklarını’ vurguladı. Ancak diplomatlar, ‘Rusya’nın ileri silah sistemleri geliştirip müttefiklerin sınırlarının giderek daha yakınına birlik ve teçhizat konuşlandırdığı’ iddiası üzerinden ‘Avrupa-Atlantik Bölgesinde Caydırıcılık ve Savunma Kavramı ile bunun stratejik uygulanması planına ihtiyaç olduğunu’ savundu.

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace’ın “Daha 21. yüzyıla özgü bir tehdidin varlığını ve onunla baş etme yollarını tanıyor” diye söz ettiği master plan için Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer “Caydırıcılığın yolu budur” dedi.

ABD’li bir yetkili, master planın onaylanmasının, ‘2022 sonunda daha ayrıntılı bölgesel planlar hazırlanmasını sağlayacağını, bunun NATO’nun hangi ilave silahlara ihtiyaç duyduğuna ve birliklerini nasıl konumlandıracağına karar vermesine imkan tanıyacağını’ söyledi.

‘KARADENİZ İÇİN DAHA FAZLA KAYNAK’

2014’ten 2017’ye kadar Avrupa’daki ABD ordu kuvvetlerini komuta eden emekli general Ben Hodges, planın ‘NATO’nun toplu savunmasında daha fazla insicamı teşvik edeceğini ve bunun da Karadeniz bölgesi için daha fazla kaynak anlamına geleceğini’ umduğunu dile getirdi.

‘Karadeniz’i Baltıklara kıyasla daha fazla olası parlama noktası gördüğünü’ vurgulayan Hodges, ‘Karadeniz’de askeri varlık bulunduran Britanya, Fransa gibi büyük müttefiklerin azaldığına ve Türkiye’nin de daha çok Suriye’ye odaklandığına’ dikkat çekti.

Brüksel’deki Friends of Europe düşünce kuruluşunun uzmanlarından olan eski üst düzey NATO yetkilisi Jamie Shea, planın, ‘büyük müttefiklerin Çin’in yükselen askeri gücüne karşı koymak için Hint-Pasifik’teki varlıklarını artırmaya çalıştığı sırada Rusya’ya odaklanmaya yardımcı olabileceğini’ söyledi.

 

Akar da katılmıştı… NATO zirvesinde Rusya karşıtı plana onay

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 22 Ekim 2021, 13:10

    nato, dünyanın sorunudur !!!

  2. 22 Ekim 2021, 06:39

    Önümüzde ki dönemde Karadeniz bağlamında Türkiye’ye yoğun baskı olacağı açık. Türkiye çok iyi ilişkiler geliştirdiği Rusya ve (sinsi düşman) müttefiklerimizin talepleri arasında sıkışacak gibi görünüyor. Gönül ister ki düşman müttefiklerimize hiç taviz vermeyelim. Ancak buna hangi ölçüde direnebiliriz, gücümüz nedir? Bunların analizi yapılmalı. Taviz verilebilecek alanlar neler olabilir, karşılığında daha büyük ve stratejik tavizler alabilir miyiz? Mutlaka çok büyük tavizler koparmadan kesinlikle nato taleplerine hayır demeliyiz. Bize karşı PKK/YPG, FETÖ, gibi terör örgütleri ile resmen savaşan, Adalar Denizinde, Akdeniz’de, Libya’da, Suriye’de çıkarlarımızı baltalayan, güvenliğimize tehdit oluşturan Atlantik cephesinin politikalarına karşılıksız payandalık yapmak vatana ihanettir.

  3. 22 Ekim 2021, 06:20

    ABD tercih ettikleri kisi oldugunu aciklamisti.

  4. Nato kendi çalıp kendi oynuyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!