AKP buna ne diyecek? Eski Meclis Başkanı’ndan ‘darbe raporu’ açıklaması

Meclis Başkanlığına sunulan ancak bir türlü kamuoyuna açıklanmayan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu raporunun sunulduğu dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı” dedi. Raporun her zaman görüşülmesi, incelenmesinin mümkün olduğunu belirten Kahraman, “Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir” dedi.

featured

15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin 6. yılında, Meclis 15 Temmuz Araştırma Komisyonu’nun kayıp raporu yine siyasetin ana tartışma gündem maddelerinden biri.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra benzer olayların bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemleri de kapsayan Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuştu. Komisyon 4 Ekim 2016’da çalışmalarına başladı, 4 Ocak 2017’de komisyonun CHP’li üyelerinin “Süre uzatma” taleplerine rağmen, çalışmalar sonlandırıldı. 141 kişi dinlendi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, hazırlanan raporu 12 Temmuz 2017’de TBMM Başkanlığına sunduğunu söylemişti.

AKP’li Reşat Petek, “15 Temmuz Araştırma Komisyonu Raporu”nu TBMM Başkanı İsmail Kahraman‘a kameralar önünde verdiğini ve görevlerinin sona erdiğini belirtti.

Petek, şöyle dedi:

“Raporu vermekle görevi sona ermiş komisyonumuza dilekçe verilerek işlem yapmamız beklenemez. CHP’nin sonradan verdiği dilekçe ve eklerini değerlendirmememizi istemek Anayasa ve İç Tüzüğe aykırıdır. Raporun TBMM’de niçin görüşülmediği sorusunun muhatabı, dönemin TBMM Başkanıdır.”

ESKİ MECLİS BAŞKANI KAHRAMAN NE DİYOR?

Dönemin TBMM Başkanı Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuştu. Öztürk’ün soruları ve Kahraman’ın verdiği yanıtlar şöyle:

Darbe Girişimi Raporu, başkanlığınıza verilmesine rağmen TBMM’de niçin görüşülmedi?

Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP’li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti’nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey’in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur.

Böyle kalması doğru mu?

Bir siyasi parti görüş beyan ediyorsa, karşı görüş de olmalı. Görüşlerin hepsi aynı olacak değil. Herkes ittifak etmek, kabul etmek zorunda değil. Diyorlar ki; ‘Rapora eklenti yapıldı, bu eklenti hakkında bizim de özel görüşümüz var. Bunun için yeniden toplantı yapmalıyız.’ İşte bir araya gelinemediği için rapor tekemmül etmedi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı ile MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağrılmaması rapor için büyük bir eksiklik mi?

Yoo, hayır böyle bir eksiklik yok. Ayrıca bilgilerine başvurulmamasına itiraz eden de bu konuda karşı oy da yok. Hatırladığım kadarıyla böyle. Komisyon derinlemesine iyi bir çalışma yaptı ama genel kurulda görüşülemedi.

Raporun, ileride görüşülmesine bir engel var mı?

Her zaman görüşülmesi, incelenmesi mümkün. Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir. Konuşulması da faydalı olur. Meclis Başkanının ifadesi çok doğrudur. Eklentiye karşı oy yazısı yazmak için toplantı yapılamadığı için rapor TBMM’de görüşülemedi. Sonuçta, taraflar bir arayla gelmediği ya da gelmesi istenmediği için 15 Temmuz Araştırma Komisyonu Raporu değil, bu raporun kamuoyundan gizlendiği konuşuluyor.

AKP buna ne diyecek? Eski Meclis Başkanı’ndan ‘darbe raporu’ açıklaması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. araya secim de girmis, darbe raporu unutulmus. Ismail Efendi endise etme devran degisir. Kenan Evren’in basina neler geldi. Oyle yas haddinden falan yirtamiyorsun bazen. Kenan Evren ile arandaki fark, sen tamamini hak edeceksin.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!