Ankara S-400’ler için bu formülü mü düşünüyor?

featured

ABD yaptırımlarının ardından Türkiye’nin S-400 için nasıl bir taktik uygulayacağı merak ediliyor. Yunanistan modeline Ankara’nın sıcak mesajlar verdiği belirtildi.

Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamasıyla birlikte patlak veren krizde bundan sonra ne olacak sorusu gündemde.

Kamuoyu günlerdir seçenekleri konuşuyor.

Birincisi, ABD’nin yeni yaptırım tehditlerine rağmen NATO konsepti dışındaki S-400’lerin aktif edilerek faal şekilde kullanılması.

İkincisi sistemden vazgeçilmesi. Yani depoya kaldırılması. “Rusya’ya iade edilsin” önerileri olsa da, satış sözleşmesi böyle bir duruma el vermiyor.

Diğer bir seçeneğin ise Avrupa merkezli düşünce kuruluşu “Avrupa Liderlik Ağı”nın web sitesindeeski Türk büyükelçilerinin hazırladığı makaleyle gündeme getirildi.

Hürriyet’ten Sedat Ergin’in iddiasına göre Ankara da bu seçeneğe sıcak mesajlar veriyor.

O seçenek de S-400’e Yunanistan modeli. Yani S-400’lerin Yunanistan’ın elindeki S-300’ler gibi kullanılması. Yani arada tatbikatlarda aktif edilerek kullanılması…

Sedat Ergin’in yazısının satır başları şöyle:

Türkiye ve NATO: S-400 Atışmasına Çözüm Bulmak” başlıklı bu makale, Avrupa’nın savunma, güvenlik ve strateji konularında uzmanlaşmış önde gelen düşünce kuruluşlarından “Avrupa Liderlik Ağı”nın web sitesinde yayımlandı önceki gün.

Ortak makalenin yazarlarından biri, 2002-2004 yılları arasında Türkiye’nin NATO nezdindeki daimi temsilciliğini üstlenen Büyükelçi Ahmet Üzümcü. İkinci ortak yazar, 2004-2006 yılları arasında NATO’da Üzümcü’nün halefi olarak görev yapan Büyükelçi Ümit Pamir. Türkiye’yi 2013-2018 yıllarında NATO’da temsil eden Büyükelçi Fatih Ceylan grubu tamamlıyor.

VER-AL ANLAYIŞI

Büyükelçiler, mevcut krizin NATO dayanışması içinde tarafların “ver-al” anlayışıyla yaklaşacakları bir çerçevede iki tarafı da tatmin edecek bir uzlaşıyla pekâlâ aşılabileceğini düşünüyorlar.

Önerilen uzlaşının birinci ayağı, Türkiye’nin NATO içinde -denetlenebilir bir şekilde- S-400 sistemlerini aktive etmeyeceği yolunda bir taahhütte bulunmasıdır.

Karşılığında ise ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkartma kararını geri alacağını ve ayrıca geçenlerde açıkladığı yaptırımları kaldıracağını taahhüt edecektir.

ABD tarafının atması istenen bir adım daha var. O da, cömert bir anlayışla teknoloji paylaşımını içerecek şekilde füze savunma sisteminin ortak üretimi için anlaşmaya yanaşmasıdır.

‘VAZGEÇME MALİYETİ ÇOK YÜKSEK’

Belli ölçülerde başa dönülmesini öneriyor büyükelçiler. Önerilerin bu durumun ilerisine giden bir yönü, ABD’nin daha önceki olumsuz tutumunun aksine bu kez hava savunma sistemlerinin ortak üretimini ve bunu sağlamak üzere Türkiye’ye teknoloji transferini kabul etmesi koşuludur.

Türkiye, varılan bu noktadan sonra S-400’leri aktive etmemek gibi bir seçeneğe yönelebilir mi? Zaten son gelişmeler de önemli ölçüde Türkiye’ye 2019 yazında gelen bu sistemlerin bir yıl sonra geçen ekim ayında Sinop’ta deneme atışı yapılmak üzere sahaya çıkartılması ertesinde yaşanmıştır.

Ancak, önerilen adımın “vazgeçme maliyeti” de çok yüksektir. Bir anlamda Türkiye 2.5 milyar dolar ödediği bir sistemi pasif halde depoda tutmak durumuna girecektir. Bu da kaçınılmaz olarak kamuoyunda bu kadar yüksek bir meblağın neden harcandığı yolundaki tartışmaları canlı tutacaktır.

Yok diğer yol seçilirse, yani S-400’ler NATO savunma sistemine entegre edilmeden aktive edilip çalıştırılırsa, bu kez de sürekli bir çatışma alanı olarak ABD ile ilişkilerde ve bu çerçevede NATO içinde ciddi bir sıkıntı konusu olacaktır.

Tabii bu takdirde ABD yaptırımlarının da süreceği bir senaryodan söz ediyoruz. Yaptırımların devamı Türkiye’de toplumun çok geniş kesimlerinde ABD’ye karşı tepkileri yükseltecek, genelde Batı aleyhtarı bir duygu iklimini güçlendirecektir.

‘S-300 GİBİ KULLANACAĞIZ’

Bu noktada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bundan bir süre önce telaffuz ettiği Yunanistan modeli bu krizin aşılması için bir yöntem olabilir mi?

Önce Bakan’ın ne dediğini hatırlayalım? Akar, S-400’lerin Sinop’ta test edilmesinden kısa bir süre sonra 22 Ekim tarihinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın hemen öncesinde Bloomberg’e verdiği bir demeçte, Yunanistan’ın elindeki Rus yapımı S-300 hava savunma sistemine değinerek, “S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır” diye konuşmuştu.

Akar, ABD’nin Patriot hava savunma sistemleri konusunda da “Transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. ‘Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil” demişti.

Akar, 24 Ekim tarihinde AK Parti Kayseri il örgütü kongresinde yaptığı konuşmada da S-400’lerle ilgili “Tedarik ettiğimiz sistemin, kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam ediyoruz. Bu sistemin tedariki, deneme ve sistem kontrolleri, Türkiye için NATO’dan uzaklaşmak anlamına gelmemektedir. S-300 sistemi, NATO ittifakı içinde nasıl kullanılıyorsa biz de S-400’ü aynı şekilde kullanacağız” diyerek, aynı çizgiyi tekrarlamıştı.

YUNANİSTAN MODELİ Mİ?

Akar’ın bu sözleri Yunanistan’ın S-300’lerde uyguladığı modelin S-400’ler sorununun aşılabilmesi için bir emsal olarak alınabileceğine işaret ediyor. Bilindiği kadarıyla, Yunanistan 1998 yılından bu yana Girit Adası’nda bulunan S-300’leri en azından süreklilik içinde aktive etmiyor. Belli aralıklarla bu sistemlerin bakımı yapılıyor. Bu arada, S-300’lerin bazı tatbikatlarda kullanıldığı yolunda haberlere de rastlanıyor.

Dün Büyükelçi Fatih Ceylan’a diğer iki meslektaşıyla birlikte ortaya attıkları öneriyi hatırlatarak çözüm için Yunan modelinin örnek alınıp alınamayacağını sorduğumda kendisinden “Olabilir…” yanıtını aldım.

Şöyle dedi Büyükelçi Ceylan: “Ancak S-400 sistemleri S-300’lerin çok ileri bir versiyonu. Bununla birlikte, Yunanistan’da Girit Adası’ndaki S-300’ler için geçerli olan işbirliği modelinden esinlenerek, bunun üzerine inşa edilerek geliştirilmiş bir formül pekâlâ bulunabilir.”

Büyükelçi Ceylan’ın NATO’daki tecrübesi, Yunanistan’daki bu modelin ABD ve NATO’da kabul gördüğüne işaret ediyor. Bu arada, Rusya’nın da bu modele itirazının olmadığı anlaşılıyor.

Her halükârda, önümüzdeki dönemde Türkiye ile ABD’deki yeni Biden yönetimi arasında bu konudaki müzakereler başladığında Yunanistan’daki S-300 modelinin masaya geleceğini tahmin edebiliriz.

 

 Ankara S-400’ler için bu formülü mü düşünüyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 18 Aralık 2020, 12:08

    S-400 ün aktivasyonu artık bir bağımsızlık sorunudur, onurumuz, haysiyetimizdir. Kendi uzun menzilli hava savunma sistemlerimizi (Hisar-U, Siper) üretene kadar bunları kullanmak zorundayız. Bu sorun, ABD’ nin, nato’ nun PKK/YPG, FETÖ, DHKP-C ye verdiği açık ve güçlü destekten ayrı düşünülemez.

  2. 2021’e geldik 82 milyon olduk cumhuriyet bütün engellere rağmen aydın bir kuşak yetiştirdi bilgili bir kuşak yetiştirdi bir çok bilim insanımız var askeri yönden dünyada parmakla gösterilen cesur donanımlı bir askeriyemiz var… fakat Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 lerde gösterdiği o büyük cesaret o başı diklik ne kadar eksik… Hala Amerika’nın önünde 0,03 TL için dansöz gibi oynayacağız neredeyse. Oysa batı Asya’da Türkiye’ye dost olacak kardeş olacak o kadar çok ülke var ki. Neden hala bu adamların kapı kuluna muhtaçmışız gibi boyune yiyoruz hiç anlamıyorum

  3. sorunun s 400 olmadığını bilmiyor mu bu adamlar??? Yazık…………

  4. 18 Aralık 2020, 08:39

    İnşallah çömelmeyiz! Bir çömelirsek daha da el uzatanın olacağını sanmıyorum. Hayırlı Cumalar..

  5. S400 lerin depoya kaldirilmasi, satilmasi yada pasifize edilmesi önerilerini sürekli gündemde tutmaya calisan ve bunlarin makul cözüm önerileri oldugunu millete anlatmaya calisan acayip adamlarin sayisi her gecen gün artiyor. Yunanistan alcak emelleri dogrultusunda dogu akdenize el uzatmaya kalkisiyor, AB tüm gücüyle ona destek veriyor ve hatta ticari gemilerimize helikopterlerle korsanlar gibi iniyor, ABD yunan adalarina silah yigiyor, savas gemilerine hacli bayragi cekiyor…Güneyimizde ikinci terör devleti adim adim kuruluyor, hemde sözle müttefiklerimizin yardimi ile…Kibrisi oldugu gibi kabullenmeye kalkiyorlar…Karabagda hakli mücadele bile seytani planlarla sekteye ugratiliyor…Ve hala soyu sopu konusunda ciddi tereddütlerimin oldugu bir yigin adam cikiyor ve agzinda S400 lerin depoya kaldirilmasi konusunu geveleyip duruyor. Bu laflari eden adamlarin 15. Temmuz olaylari esnasindaki tüm faaliyetleri irdelenmeli. Kendi milletine alcak bir edilgenligi reva gören bu adamlarin kim olduklarinin artik ifsa edilmeleri gerekir.

  6. Dünyada Hava Savunma Sistemleri bayram ve seyranlar da mı etkinleştiriliyor ki biz de öyle yapalım, Hususi bey!.. Siz bayram çocuğumusunuz ki böyle çocukça konuşuyorsunuz, Hususi bey?

  7. Neden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine verip orada konuşlandırmıyoruz?
    Sıcak bölge Akdeniz zaten…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!