Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Bolu olan 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 8,13 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Deprem İstanbul, Ankara, Sakarya ve Bartın’da da hissedildi.
Bolu Valiliği’nden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı ve yıkımın olmadığı, saha çalışmalarının ise sürdürüldüğü kaydedildi. Bolu Valisi Erkan Kılıç açıklamasında depremden korkan çocukların okullardan evlere gönderildiğini duyurdu.
AFAD’DAN AÇIKLAMA
AFAD Başkanı Yunus Sezer “Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.” açıklaması yaptı.
İSTANBUL VALİSİ’NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “13.55’te Bolu merkezli AFAD verilerine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Deprem nedeniyle İstanbul’da herhangi bir olumsuz durum ihbarı alınmamıştır. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun.” ifadeleri yer aldı.
DÜZCE’DE EĞİTİME ARA
Düzce Valisi Cevdet Atay, deprem sonrası açıklamada bulundu. Vali Atay, Bolu’da meydana gelen depremin Düzce’de de hissedildiğini dile getirerek, “Panikleyerek korkan çocuklarımızı evlerine gönderiyoruz. Okullarda eğitime bugünlük ara verdik.” diye konuştu.
İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Tatar, depreme ilişkin AFAD Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Depremin Kuzey Anadolu fay zonuna bağlı küçük, kısa kol üzerinde meydana geldiği belirten Tatar, “Bu depremin sonrasında yine en büyüğü 3.3 olan, birbirinden farklı artçı sarsıntılar da meydana geldi. Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul’un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz” dedi.
‘HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMALI’
Ardından 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Tatar, “Bu depremlerden sonra çok sayıda artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar meydana gelen artçı sarsıntı sayısı 17 bin 750’yi buldu. Yani yaklaşık 18 bin civarında artçı sarsıntıların bu depremler sonrasında bölgede meydana geldiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
4 ile 5 arasındaki büyüklükte artçı sarsıntı sayısının 505 olduğunu söyleyen Tatar, “5-6 arası büyüklükteki artçı sarsıntı sayısı da an itibarıyla 44’e ulaşmış durumda. Artçı sarsıntıların dereceli bir şekilde sayısının azaldığını görüyoruz. İlk günlerde 600’ün üzerinde olan artçı sarsıntı sayıları, son birkaç günden bu yana 500’ün altına inmiş durumda. Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki 1 ay içerisinde orta ölçekte, vatandaşlarımızın hissedebileceği artçı sarsıntılar devam edecektir. Bunlar özellikle hasarlı binalarda yıkım oluşturabilir. Vatandaşlarımızın bölgedeki hasarlı binalardan uzak durması, ağır hasarlı binalara girmemesi ve buralardan eşya ve benzeri şeyler almaya kalkışmaması son derece büyük önem taşıyor” diye konuştu.
‘YILBAŞINDAN BU YANA 24 BİN CİVARINDA DEPREM OLDU’
Ülkenin her yerinde depremlerin olmaya devam ettiğini kaydeden Tatar, “Deprem bölgesinde şu ana kadar meydana gelen 18 bin civarındaki artçı sarsıntının dışında aslında yılbaşından günümüze kadar da ülkemizin farklı farklı bölgelerinde meydana gelen 6 bin artçı sarsıntı dışında depremler olduğunu söyleyebiliriz. Yılbaşından günümüze kadar yaklaşık 24 bin civarında depremin şu ana kadar meydana geldiğini söylemek mümkün. Heyelan, kaya düşmesi ve çığ tehlikesinin olduğu bölgeler var. Bu anlamda da depremin hemen sonrasında AFAD ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesinde bulunan 9 ilde toplam 253 ayrı yerleşim biriminde 3 bin 784 yapıda inceleme yapılarak bunların afetten etkilendiği anlaşıldı. 3 bin 784 yapının 3 bin 310 tanesi boşaltılarak içindeki vatandaşlarımız daha güvenli alanlara yerleştirildi. Bunun dışında 474’ünde ise geçici ıslah çalışmaları yapılarak buralardaki heyelan ve kaya düşmesi riskleri bertaraf edildi” dedi.
PROF. SÖZBİLİR: 1999 DEPREMLERİNDEN GERİYE KALAN ENERJİ BOŞALIMI
DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bolu’daki depremini değerlendirerek, “Bolu- Kızılağıl merkezli 4.8 büyüklüğündeki deprem 1999 depreminde batı ucu kırılmış olan fayın, doğu ucu üzerinde meydana geldi. Geçen aylarda yaşanan Düzce depreminde olduğu gibi bu deprem de 1999 depreminde kırılmamış Düzce fayının tali uzantıları üzerinde gerçekleşti. 1999, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden geriye kalan bu tür fay parçalarının 4-6 büyüklüğünde depremler üretmesi olağan olarak değerlendirilebilir. Bu tür depremler, 1999 depremlerinden geriye kalan enerji boşalımları olarak düşünülmektedir” dedi.
‘GERGİNLİK BİRİKİYOR’
Depremin ardından tv100’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgenin 6,4 büyüklüğünde bir depreme gebe olduğunu söyledi.
Bolu’nun bağlı olduğu fayın kırılmasını beklediklerini dile getiren Ercan, “Deprem sırası Doğu’ya doğru kayarsa, Bolu’nun bulunduğu kesim yeni bir deprem üretirse eğer bu sürpriz olmaz. Düzce depreminin üretmediği bir deprem açığı vardır. Bununda 5-6 büyüklüğünde bir deprem üretmesini bekliyorum” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye’nin diken üstünde olduğunu anımsatan Ercan, Bolu’da gerçekleşen 4,8 büyüklüğündeki depremin o bölgede bir gerginlik biriktirmekte olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Bolu’daki depremin yıkıcı olmadığını sözlerine ekleyen Ercan, “Bolu 6,4’lük bir depreme gebedir. Ama elimizde her an olabilir diye bilimsel bir bilgi yok.”