BOTAŞ’tan dudak uçuklatan zarar!

featured

Türkiye’de Botaş’ın izlediği stratejiyle ucuz kaynak olarak kalan doğalgaza rekor talep geldi. Botaş’ın ucuz fiyat strateji ile doğalgaz tüketimi ilk altı ayda yüzde 70 oranında artış kaydetti. Yoğun taleple yüzde 93’ü Botaş tarafından gerçekleştirilen doğalgaz ithalatında da altı ay içinde yüzde 104,2 artış yaşandı. Botaş’ın ilk yarı zararı 376 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Türkiye’de Botaş’ın zararı her geçen gün artıyor. Türkiye’de doğalgaz tüketimi ilk altı ayda yüzde 70 oranında artış kaydetti. Yoğun talep nedeniyle Türkiye’deki doğalgazın yüzde 93’ünü karşılayan Botaş’ın gaz ithalatında son altı ay içinde yüzde 104,2 artış yaşandı. Botaş’ın ilk yarı zararı 376 milyon dolar olarak hesaplandı. Botaş’ın son üç aydaki zararının 480 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 2021 yılının ocak ayından bu güne kadar Botaş’ın tahmin edilen zararı 856 milyon doları buluyor. (İlk 6 ayda 376 milyon dolar+Temmuz , Ağustos ve Eylül’de 480 milyon dolarlık zarar gerçekleşti)

FOSİL YAKITLARIN FİYATI ARTINCA DÜNYA DOĞALGAZA YÖNELDİ

Dünya Gazetesi’nden Mustafa Kemal ÇOLAK’ın haberine göre enerji emtialarında ortaya çıkan tarihi fiyat artışları, Türkiye’de enerji kaynaklarına yönelik önemli bir değişimi de beraberinde getirdi. Dünya genelinde fosil emtiaların tamamında yaşanan fiyat artışları tüm dengeleri değiştirirken, elektrik üretiminde ve sanayide talep doğalgaza kaydı. Uzmanlara göre doğalgazın tercihinde çok önemli bir neden bulunuyor. Türkiye doğalgaz ithalatının yüzde 93’lük bölümünü gerçekleştiren Botaş’ın, piyasaya sübvansiyonlu tarifeden ürün sunması, talebin ana nedenini oluşturdu. Yılın özellikle ikinci çeyreğinden itibaren hızlanan talep sonucu, ilk yarı itibariyle Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre 34.9 oranında artış kaydetti.

Geçen yılın ilk yarısında 22.5 milyon Sm3 doğalgaz ithal eden Botaş (Tüm ithalatın yüzde 93’ünü karşılıyor) ve özel sektör kuruluşları, bu yılın ilk altı ayı sonunda 30.3 milyon Sm3 ithalata imza attı. Yalnızca geçen Haziran ayında gerçekleşen ithalat yüzde 104.2 oranında artarak, 1 milyon 990 bin Sm3 ’ten, 4 milyon 65 Sm3 ’e yükseldi. Haziran ayında gerçekleşen dış alımın çok önemli bir kısmı Botaş tarafından gerçekleşti. Geçen yıl Haziran ayında 1.7 milyon Sm3 ithalat gerçekleştiren Botaş’ın bu yılın Haziran ayındaki ithalatı yüzde 117,5 oranında artarak 3.8 milyon Sm3’e ulaştı.

EPDK’NIN İLK 6 AYLIK RAKAMLARI NE DİYOR?

Tüketim rakamlarına bakıldığında ise 2020 yılının ilk altı aylık bölümünde, 24.5 milyon Sm3 olarak karşımıza çıkan rakam, bu yılın aynı döneminde 31.08 milyon Sm3 olarak gerçekleşti. Bu yılın haziran ayında ise tüketim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.2 oranında artarak 3 milyon 832 bin Sm3 oldu.

Yukarıdaki tablolarla ifade edilmeye çalışılan ilk altı aylık rakamlar, EPDK tarafından açıklanan verilerden oluşuyor. Piyasadan edinilen bilgiye göre geçen temmuz, ağustos ve içinde bulunduğumuz eylül ayında, doğalgaza talebin çok daha yüksek oranda arttığı görülüyor. Örneğin ithal kömür fiyatlarının yalnızca son üç ay içinde yüzde 70 oranında artmasıyla, bu alandaki ihtiyacın olabildiğince, Botaş tarafından piyasaya düşük tarifeden verilen doğalgaza kaydığı görülüyor.

BOTAŞ’tan dudak uçuklatan zarar!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!