Cihat Yaycı’nın başkanlığını yaptığı merkezden Dışişleri’nin açıklamasına düzeltme

featured

Mısır ve Yunanistan Arasında İmzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) Andlaşması ile İlgili Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejileri Merkezi açıklama yaptı.

Amiral Cihat Yaycı’nın başkanlığını yaptığı Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (BAUDEGS), Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan MEB andlaşmasının ardından açıklama yaptı.

Açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamadaki “kıta sahanlığı” ifadesi yerine “Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)” ifadesinin kullanılmasının doğru olacağı belirtildi. 

İşte BAUDEGS’den yapılan açıklama:

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden konu ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.
Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.”

BAUDEGS olarak düşüncemiz bu açıklamada belirtilen kıta sahanlığı ifadesinin “Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)” olarak değiştirilmesi gerektiği yönündedir. Türkiye-Libya arasında imzalanan andlaşma bir MEB andlaşmasıdır. O yüzden burada geçen ifadenin de MEB olarak düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 

Bunun yanı sıra, bu alanda yapılan andlaşmanın Türkiye’nin hukuki haklarını gasp ettiği ortadadır. MEB’in bize ait olduğunu göstermek için bölgeye askeri gemi göndermek anlamlı bir çözüm yolu değildir zira askeri gemiler her yerde özgürce eğitimlerini yürütebilmektedir. Bu bölgenin bize ait olduğunu göstermek ve haklarımıza sahip çıkmak için ivedilikle bölgeye sismik araştırma ya da sondaj gemisi göndermek gerekmektedir. 

Ayrıca, en önemlisi ise hiç vakit kaybetmeden İsrail ve Lübnan ile de andlaşma yapmışcasına Doğu Akdeniz’de ivedilikle MEB ilan edilmelidir. 

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususların yerine getirilmesinde ülkemizin hak ve çıkarları açısından fayda ve gerek mütalaa edilmektedir.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilgili açıklama

Cihat Yaycı’nın başkanlığını yaptığı merkezden Dışişleri’nin açıklamasına düzeltme

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 Ağustos 2020, 21:49

    Sayın Cihat Amiralimiz bu konuda güzel çalışmalar yapıyor takip ediyoruz. Yalnız bir konuda kendisine katılamayacağımı ifade etmek isterim. Dışişleri Bakanlığımızın ifadesinde kullanılan “kıta sahanlığı” ifadesi doğrudur. Çünkü bahse konu bölge, Türkiye-Libya Kıta Sahanlığı+MEB antlaşması ile kazanılan deniz alanından çok, Türkiye’nin Rodos-Kerpe-Girit doğrultusunda anakara olmasından ötürü ab initio sahip olduğu ve BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ile kazandığı bölge ve yine Türkiye’nin yine Mısır ile arasında oluşan deniz sınırından elde ettiği ve yine belirleyerek BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı bölgesi ile daha büyük ölçüde çakışmaktadır. MEB’in kıta sahanlığı karşı belirgin bir üstünlüğü yoktur, ayrıca ilan gerektirir. MEB üzerinde çok fazla takıntılı olmaya ihtiyacımızın olup olmadığı konusunda Dışişleri’nin yaklaşımını doğru bulmaktayım.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!