Çin’in korona ithalatına karşı savaşı 

featured

D. Eren Erişen, Shenyang’dan yazdı…

Çin’de SARS-Cov2 salgınının 13 Mart tarihinin bir dönüm noktası olduğunu ve o gün itibariyle toplam hasta sayısının düşüşe geçtiğini yazmıştık. Dilerseniz “Çin Maskeleri Atıyor” yazımıza göz atabilirsiniz. Bir hafta geçmedi ki Çin’den yeni bir güzel haber daha gelmesin. Çin’de son 48 saat içinde hiçbir vakanın rastlanmadığı haberi kısa sürede medyada yayıldı. Sevinçle karşılanan haber, kafa karışıklığını da beraberinde getirdi. İşin aslına inecek olursak 19 Mart itibariyle Çin’de son 48 saat içerisinde Wuhan (Vuhan) kaynaklı hiçbir SARS vakasına rastlanmadı. Yani yeni vakaların hepsi gelen yolcular ve onlarla temasta bulunanlarda gözlemlendi.

Şimdi ise Çin için tehlike sınır dışında kaldı. Çin’de son dönemde görülen yeni vakaların evrim haritası gözlemlendiğinde son 48 saat içerisinde görülen bütün vakalara ait virüs şuşlarının dışarıdan geldiği anlaşıldı. Yeni vakaların RNA ve protein analizlerinde virüsün yakın zamanda Vuhan’dan yayılan veya Çin’de mutasyona uğrayan şuşlarından farklı olduğu ve bunların Güney Kore başta olmak üzere başka ülkelerden Çin’e mutasyona uğrayarak dönen şuşlar olduğu anlaşıldı. SARS-Cov2 salgınına karşı sıkı önlemler alarak başarıya ulaşan Çin Halk Cumhuriyeti şimdi de Çin’e dışarıdan dönebilecek salgına karşı sınır önlemleri alıyor.

Şanhay, Guanco ve Pekin’de havayoluyla gelen yolculara uygulanan önlemler şu şekilde:

ŞANHAY’DA GİRİŞLER NASIL KONTROL EDİLİYOR?

Çin’in SARS-Cov2 mücadelesinde yeni bir noktaya ulaştığı görülüyor. Bu seferki hedef yurtdışı kaynaklı virüs şuşlarının Çin’de yayılmasını önlemek. Bu kapsamda Çin’e gelecek ya da dönecek dış ülke veya Çin vatandaşlarına sıkı önlemler uygulanıyor. Bu önlemlerin başında da şu an Türkiye’de de uygulamaya geçen belirlenen alanda iki hafta karantina uygulaması. Shanghai (Şanhay) giriş-çıkış amirliğinden paylaşılan bilgilendirmeye göre Şanhay Anakent Belediyesi alanında bulunan bütün havalimanlarında uygulanacak giriş yönetmeliği şu şekilde işleniyor:

  1. Salgının tehlikeye ulaştığı 16 ülkeden gelen yolcular durumlarının farklılıklarına göre ya karantinaya alınıyor ya da müşehade ve tedavi amaçlı hastanelere kaldırılıyorlar.

  2. Diğer, tehlike bulunmayan ülkelerden gelen bütün yolcuların sağlık gözlem noktalarından ateş ölçümü alınıyor ve sağlık formu doldurmaları isteniyor. Ayakta muayenenin yanında mümkün olduğunca çok yolcudan rastgele kan örnekleri toplanıyor ve RNA testleri yapılıyor.

Salgının tehlikeli konuma ulaştığı ülkelerden gelen ya da son 14 gün içerisinde bu ülkeleri ziyaret ettiği anlaşılan yolculara ise verimli bir akış şeması uygulanıyor. Hastalık belirtileri gösteren yolcular doğrudan SARS-Cov2 ile mücadelede uzman hastanelere gönderiliyorlar ve bu hastanelerde müşaade ve gerekirse tedavi altına alınıyorlar. Hastalık belirtilerine kısmen rastlanan yolcular, karantina noktalarında gözlem altında tutuluyor. Eğer bu ülkelerden gelen yolcularda hiçbir hastalık belirtisine rastlanmamışsa bu sefer evde karantina ya da karantina merkezlerinde karantina seçenekleri uygulanıyor. Evde karantina seçeneği olan yolcular ise RNA testine tabi tutulduktan ve sonuçlar negatif çıktıktan sonra semt polisi ve mahalle yönetimleriyle iletişime geçilerek evlerinde karantina koşullarına uymaları isteniyor. Karantina merkezlerinde karantinaya alınan yolculardan ise 200 – 400 RMB arasında değişen konaklama ve beslenme masraflarını kendilerinin karşılaması isteniyor.

GUANCO’DA RENKLİ PASAPORT UYGULAMASI

Guangzhou (Guanco) havalimanında ise Şanhay’daki yöntemlerden farklı bir akış uygulanıyor. Mevcut gözlem noktalarında ayakta muayene ve sağlık formu ile bildirimi alınan yolculardan hastalık belirtisi göstermeyen yolcuların girişleri kabul edilirken, hastalık şüphesi gösteren yolcular vakit kaybedilmeden hastanelere aktarılıyor. Sağlık şüphesi göstermeyen yolcuların da geliş ve varış noktalarına göre pasaportlarına kırmızı, sarı ve yeşil etiketler yapıştırılıyor. Guanco kentinin bulunduğu Guangdong (Kanton) ilinin dışına aktarmalı yolcu olarak gidecek yolcuların pasaportlarına sarı etiket yapıştırılıyor ve özel bekleme noktalarında bekletilip sonraki uçuşlarına yönlendiriliyorlar. Bu etiket sonucunda yolcular gidecekleri ilin izolasyon kurallarına tabi oluyorlar. Tehlikeli görülen 16 ülkeden gelen yolcuların pasaportları kırmızıyla işaretleniyor ve karantina merkezlerine götürülüyorlar. Bu iki şartı da taşımayan yolculara yeşil etiketlerle giriş yapması sağlanıyor, ikinci bir sağlık kontrolünden geçip kente giriş yapıyorlar.

OTEL’DE KARANTİNA UYGULAMASI

Çin’in başkenti Beijing’de (Pekin) ise önlemler daha basit ve sıkı. Yolcular geldikleri ülkelere bakılmaksızın sağlık kontrollerinden geçirilip özel karantina otellerine gönderiliyorlar. 14 gün otelde kalma zorunluluğu olan yolcular bu dönemdeki konaklama ve beslenme masraflarını kendileri karşılıyorlar.

TEHLİKELİ ON ALTI ÜLKE

Şu anda Türkiye’de ikamet edip Çin’e gidecek yolcuları kapsamayan 16 ülke şu şekilde; Asya’dan Güney Kore, Japonya ve İran. Avrupa kıtasından; İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Birleşik Krallık, İsveç, İsviçre, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Belçika ve Norveç. Denizaşırı olarak da Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yolcular sıkı karantina koşullarına tabi tutuluyor.

Çin’in korona ithalatına karşı savaşı 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!