Elin avantajı olur mu? IFAB elle oynama ve penaltı kuralını güncelledi!

featured

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), futbolda yeni kurallarla ilgili bir açıklama yayınladı ve federasyonlara gönderdi. Süper Lig’in 40. haftasında GS – BJK ve Ankaragücü Fenerbahçe maçları tamamlandı. Ligde puanlar çok yakın. Son pozisyonda dikkat çeken omuzla top kontrolü sonrası Elin avantajı olur mu? sorusunun yanıtı merak edildi. İşte, IFAB’ın düzenlendiği elle oynama ve penaltı kuralı…

Elle oynamalarda artık “tişört bölgesi”ne dikkat edilecek. Omuz ile dirseğin yarısının üstünden itibaren olan oynamalar “elle oynama” olarak değerlendirilmeyecekken, daha altı ise elle oynama olarak görülecek. Bir hücumcu ya da takım arkadaşı tarafından, gol ya da bariz bir şut sırasında “Kasıtlı olmayan” elle oynama durumu gerçekleşirse, pozisyon incelenecek.

PENALTILARDA YENİ KURAL

Bir maç penaltılara kaldığında, normal süre ya da uzatmalarda verilen kartlar seri penaltılarda geçerli olmayacak. Penaltı atışı sırasında, eğer bir kaleci ihlalde bulunursa önce sözlü uyarı yapılacak, devam ederse sarı kart gösterilecek. Kaleci eğer penaltıda kural ihlali yaparsa ve gol olmazsa, kaleci penaltı kullanan oyuncuyu “açık şekilde” rahatsız etmişse tekrarlanacak.

Öte yandan IFAB, koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen liglerin yeni kuralları isterse gelecek sezondan itibaren kullanmaya başlayabileceğini açıkladı.

ELLE OYNAMA İÇİN TFF NE DİYOR?

Kontrol

  • VAR, potansiyel veya gerçekleşen her gol, penaltı ya da doğrudan kırmızı kart kararı/olayı ya da yanlış kimlik tespiti durumunda, farklı kamera açıları ve oynatma hızları kullanarak TV kamera görüntülerini otomatik olarak “kontrol” eder.
  • Video Yardımcı Hakem görüntüyü normal hızla ve/veya ağır çekimle “kontrol edebilir” ancak, genel olarak ağır çekim görüntüler gerçeğe dayalı durumları belirlerken kullanılmalıdır. Örneğin ; bir oyuncunun/ihlalin konumu, fiziksel ihlaller ve elle oynama durumunda temas noktası, topun oyun dışına çıkması (gol/gol değil durumu dahil). Normal hız bir ihlalin “şiddetini” veya elle oynama ihlali olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmalıdır.
  • (Yorumcular bu pozisyonun incelenmemesi nedeniyle elle oynama olmadığını ifade ederken; konu tartışılmakta.)
  • Kontrolün “açık ve bariz hata” veya “gözden kaçan önemli olay” durumunu göstermemesi halinde genel olarak VAR ile iletişime geçilmesi gerekli değildir, bu bir “sessiz kontrol”dür. Ancak VAR “açık ve bariz hata” veya “gözden kaçan önemli olay” bulunmadığını hakeme teyit ederse bu durum hakemin/yardımcı hakemin oyuncuları/maçı yönetmesine yardımcı olur.
  • Eğer bir “kontrol” için oyunun tekrar başlatılmasının geciktirilmesi gerekiyorsa, hakem bunu bir parmağını kulaklığının/iletişim araçlarının üzerine götürürken, diğer elini/kolunu açıp uzatarak işaret edecektir; hakemin (VAR ya da diğer bir maç görevlisinden) bilgi aldığını gösteren bu işaret, “kontrol” tamamlanıncaya kadar sürdürülmelidir.
  • Kontrolün olası bir “açık ve bariz hata” ya da “gözden kaçan ciddi olay” olduğunu göstermesi halinde, VAR bu bilgiyi (alınacak kararı değil) hakeme iletecektir ve hakem bu durumda bir “inceleme” başlatılıp başlatılmayacağına karar verecektir.

Elin avantajı olur mu? IFAB elle oynama ve penaltı kuralını güncelledi!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!