Erzincan Tarihi Sempozyumu: ‘Kentlerin hafızasını sildik!’

featured

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Erzincan Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu 26-28 Eylül 2019 tarihleri arasında yapıldı. Erzincan şehrinin ‘doğal afetler ve beşeri sebeplerden dolayı kaybolmuş geçmişine bir atıf’ parolası ile hayata geçirilen sempozyumda iki yüz elliye yakın bilim insanı bildiri sundu.

Bilimsel öneminin yanında kültürel etkinlikleriyle de ön plana çıkan “Erzincan Tarihi Sempozyumu”nun bilimsel yükünü Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, kültürel yükünü ise Erzincan Valiliği üstlendi.

Erzincan’ı dünyanın ve ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen bilim insanlarına tanıtan kültürel faaliyetler, katılımcılara adeta bir doğa ve kültür şöleni yaşattı.

ÖZDEMİR: KARAR VERİCİLER BİLİME DEĞER VERMELİ

Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumuna katılan veryansintv.com yazarı Ali Rıza Özdemir, sempozyumun önemine değinerek; “Ülkemizde kent araştırmaları, ne yazık ki yeterli düzeyde değil. Coğrafyasını ve tarihini bilmeden bir kentin geleceğini inşa edemezsiniz. Çünkü kentlere kişiliğini temelde coğrafya ve tarih verir. Kentlerin sahip olduğu coğrafi özellikler, kentlerin tarihi gelişimi, kentlerdeki sosyal ve ekonomik faaliyetlerin yaratabileceği imkânlar, kentlerin genel ve özel sorunları, kentlerin sağlıklı gelişimi için yapılması gerekenler yeterince önemsenmedi, halen de önemsenmiyor. Özellikle kentlerin geçmişine bilimsel yollarla projeksiyon tutulmaması, kentlerimizin geleceğini şekillendirmemizde fahiş hataların yapılmasına neden olmaktadır. Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu bu bakımdan değerlidir. Bu sempozyumu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Erzincan Valiliğinin düzenlemesi, Erzincan Belediyesinin de desteklemesi, Erzincan’a ilişkin planlamalarda karar vericilerin bilim insanlarının görüşlerini dikkate alacağını gösteriyor. Esasen sempozyum kapsamındaki kültürel faaliyetlere verilen ağırlık, kültür turizmi konusunda ders niteliği taşımaktadır. Yüzlerce bilim insanına Erzincan’ın kültürel değerlerini tanıtmak demek, yüz binlerce öğrenciye Erzincan’ın tanıtımını yapmak demektir” dedi.

 PROF. GÜL: KENTLERİN HAFIZASI OLUR

Sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan Prof. Dr. Abdulkadir Gül; “Eskiden kent dediğimiz zaman bir büyük kültürel birikimi içeren derin bir kavram anlaşılırdı. Nezaket, kent kültürü ile eşdeğerdi. Jest ve mimiklerden tutun da sanata, sofra adabına kadar birçok hususta bir ayrıcalığı, naifliği, yararlı işleri muhafaza ederek ilerlemeyi, gelişmeyi temsil ederdi kentlilik. Kent dediğimiz zaman büyük bir açmazla karşı karşıyayız bugün. Bugün kent dediğimizde, sadece yozlaşmışlık aklımıza geliyor. Neden? Çünkü kentlerin hafızasını sildik. Hafızasız kent olmaz, hafızası olmayan kent kimliksiz, kişiliksiz hatta ölü bir kenttir. İşte bu nedenle biz, Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu’nun parolasını “doğal afetler ve beşeri sebeplerden dolayı kaybolmuş geçmişine bir atıf” olarak belirledik. Konunun önemine vakıf olan başta valimiz sayın Ali Arslantaş ve üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Akın Levent’in himayelerinde yararlı bir çalışma yürüttük. Bu sempozyumun Erzincan kentinin geçmişine, bugününe ve geleceğine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Erzincan Tarihi Sempozyumu: ‘Kentlerin hafızasını sildik!’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!