Koronavirüs kel mi yapıyor?

featured

Doktorlara göre Kovid-19 salgını ve alınan tedbirlerle artan kalıcı stres seviyesi ile saç dökülmesinin arasında nedensel ilişki bulunuyor.

Amerikalı araştırma şirketi Spate’e göre son iki ayda Google’de “saç dökülmesi” ile ilgili aramalar yüzde 8 seviyesinde arttı. Doktorlara göre Kovid-19 salgını ve alınan tedbirlerle artan kalıcı stres seviyesi ile saç dökülmesinin arasında nedensel ilişki bulunuyor.

Euronews’ten Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre, New York Tıp Koleji’nde dermatolog ve pandemi döneminde saç dökülmesi üzerine araştırma yapan Dr Abigail Clinei konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Her tür ciddi stres saç dökülmesini tetikleyebilir. İster hastalıktan dolayı ister duygusal stres olsun, bunun saçların dökülmesine yol açtığı biliniyor” ifadesini kullandı.

Salgının bütün stres çeşitlerine neden olduğunun altını çizen Cline, “Hepimizi Kovid-19 salgınını aynı şekilde yaşamasak da çoğumuz için büyük bir stres kaynağı olduğu kesin” diye konuştu. Ancak Cline’a göre, stresin yanı sıra Kovid-19 hastalığı geçici olarak saç kaybına sebep olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ, KOVİD-19’UN NEDEN OLDUĞU YAYGIN BİR SEMPTOM

Tıp dünyasında “telogen effluvium” olarak bilinen geçici saç dökülmesine genellikle ateş, hastalık veya şiddetli stres neden oluyor.

Bilim insanlarına göre, bu durum genelde Kovid-19’a yakalandıktan 3-4 ay sonra sıklıkla görülen bir semptom olarak karşımıza çıkıyor.

Kovid-19 bağlantılı saç dökülmesi daha çok erkeklerde görülse de, kadınlarda da meydana geliyor.

Bu sorunla karşılaşanlardan biri de New York’ta sportif koç olan Misty Gant. New York Times’a konuşan genç kadın, Kovid-19’dan iyileştikten birkaç hafta sonra yoğun bir şekilde saçlarını kaybetmeye başladığını anlattı.

Şakaklarında kellik fark eden Gant, “Saçlarım benim için çok önemli, kimliğimiz bir parçası, bu şekilde saç kaybetmeye seyirci kalamazdım” diyor.

O zamandan beri Misty Gant şekersiz, glütensiz, sütsüz ve alkolsüz bir diyet benimsedi. Bunun yanında günlük saç derisi masajları ve saç maskelerine ek olarak bir de omega 3-6-9 kürü başlattı. Genç kadın kısa sürede şakaklarında bebek kıllar belirdiğini ileri sürdü.

Dr Abigail Cline’ı da bu konuda hemfikir, Kovid-19’a bağlı saç dökülmesi kalıcı değil, belli bir süreden sonra saçlar yeniden uzuyor.

Koronavirüs kel mi yapıyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!