Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu “Hafta Sonu” programına konuk oldu. Bilal Erdoğan’ın katıldığı programda harf devrimi hakkında söylediklerine ünlü tarihçi Sinan Meydan’dan yanıt geldi.
Atatürk’ün yaptığı harf ve kıyafet devrimlerini hedef alan Bilal Erdoğan, “Ben ilkokulda okuduğum yılları hatırlıyorum. Çok net bir şekilde alfabemizden dolayı geri kaldığımız bize anlatıldı. O zaman bunu belki sorgulamamıştım ama sonradan düşününce o zaman Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş. Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş. Sonra başka ülkelere bakıyoruz kıyafetini değiştirmeden gelişen ülkelerde var. O zaman niye kıyafet değiştirmeyi gelişmeyle irtibatlandırmışız. Yani şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilişkisi öyle sanıldığı gibi kolay değil” ifadelerini kullandı.
Bilal Erdoğan şunları söyledi:
“Ben ilkokulda okuduğum yılları hatırlıyorum. Çok net bir şekilde alfabemizden dolayı geri kaldığımız bize anlatıldı. O zaman bunu belki sorgulamamıştım ama sonradan düşününce o zaman Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş. Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş. Sonra başka ülkelere bakıyoruz kıyafetini değiştirmeden gelişen ülkelerde var. O zaman niye kıyafet değiştirmeyi gelişmeyle irtibatlandırmışız. Yani şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilişkisi öyle sanıldığı gibi kolay değil. Bu kadar şeklimizi benzettik, o zaman batı’yı niye yakalayamadık bu güne kadar. Şimdi bakıyorum son 20 yıldaki türkiye’nin güçlenmesine bakıyorum; hem bölgesinde hem dünyada artık söz söyleyen bir ülke oluşuna bakıyorum. Bunun arkasında dindar insanların ciddi bir rolü var. Teknoloji dediğimiz zaman Selçuk gibi bir insan bu işin arkasında oluyor. Demekki namazla ilgisi yok bunun. Ben eğitim ve kültür alanında çalışan bir insan olarak biz bunu yaparken kendi kültürümüzle yapabiliriz”
ÜNLÜ TARİHÇİ SİNAN MEYDAN ÖYLE BİR YANIT VERDİ Kİ…
Bilal Erdoğan’ın açıklamalarına ünlü tarihçi Sinan Meydan’dan yanıt geldi.
Meydan, Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı
– Yunan alfabesi Yunan diline,Çin harf sistemi Çin diline ugundu; Osmanlı’nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi.
– Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi
– Osmanlı aydınları 1850’lerden beri alfabe değişimini tartıştı.