Sivas yazılım sektöründe bir numara

featured

Sivas’taki yazılım firmaları, Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent iş birliğinde İstanbul Havalimanı, ASELSAN, Merkez Bankası, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ve kraliyet muhafızlığı için yazılım programları üretiyor.

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisinde faaliyet gösteren Teknokent, yazılım ağırlıklı olmak üzere çeşitli firmalarla iş birliği yapıyor. Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan’a da yazılım üreten Sivas, Anadolu’nun yazılım üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Cumhuriyet Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 2 yıldır aktif olarak yazılım konusunda personel eleman yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Teknokent bünyesinde bulunan firmaların yüzde 61’inin yazılım konusunda faaliyet gösterdiklerini belirten Mercan, bu firmaları destekleyecek nitelikte kurslar düzenlediklerini ifade etti.

Sivas Teknokent

Mercan, proje yürüttükleri firmaların Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösterdiklerini, bu şirketlerin Merkez Bankasına, İstanbul Havalimanı’na altyapı desteği sağladığını ve burada kullanılan yazılımların Cumhuriyet Teknokent’te üretildiğini aktardı.

Bu firmalar bünyesinde görev alan yaklaşık 100 genç yazılımcı olduğunu bildiren Mercan, bu sayede Sivas’ın istihdamına da önemli katkı sağladıklarını vurguladı.

Stajyer öğrencilerin de söz konusu firmalarda görev aldığını dile getiren Mercan, “Bu öğrencilerimiz okullarını bitirdiklerinde mutlaka burada işe başlayacaklar, bu imkan var. Firmalarımız sürekli eleman arayışı içerisindeler.” dedi.

Mercan, şöyle konuştu: “Cumhuriyet Teknokent olarak ağırlıklı yazılım sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Sivas yazılım konusunda Anadolu’da ön planda. Hedefimiz Anadolu’nun önde gelen yazılım firmalarını burada bir araya getirmek. Her geçen gün yazılım firma sayımız artıyor. İki hafta içerisinde 2 yazılım firmamız daha burada çalışmalara başlayacak. Sivas’ı yazılım konusunda ‘tematik teknopark’ olacak şekilde aktif hale getirmeye çalışıyoruz.”

‘YAZILIM SEKTÖRÜNDE LİDER İL OLMAK İSTİYORUZ’

Dizayn Şirketi kurucu ortaklarından Hasan Basri Koç ise savunma sanayisine yazılımlar ürettiklerini ve ASELSAN tedarikçisi olduklarını, çeşitli ülkelerde savunma alanındaki yazılımlarının kullanıldığını söyledi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ve Kraliyet Muhafızlıklarında yazılımlarının kullandığını belirten Koç, “Aynı şekilde Ukrayna ve Azerbaycan ile görüşmelerimiz devam ediyor, yakın zamanda oralarda da başlayacak. Ar-Ge süreci devam eden yeni projelerimiz var.” bilgisini paylaştı.

Daha çok üretim alanında yazılımlara yoğunlaştıklarını dile getiren Koç, “Daha çok yolumuz var, yazılım sektöründe lider il olmak istiyoruz. Bunun için yatırımlar yapıyoruz, yeni arkadaşlar yetiştiriyoruz. Kalifiye personel bulmakta zorluk çekiyoruz ama alıyoruz ve yetiştiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Aynı firmanın kurucu ortağı Osman Delibaş da Sivas’ın yazılım ve donanım konusunda önemli projelere imza attığını kaydetti.

TÜRKİYE “TEKNOPARK” İLE TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GELİYOR!

Yerli ve milli imkânlarla teknolojik ürünlerin geliştirilmesiyle birlikte Türkiye genelindeki teknoparkların sayısı 84’e yükseldi.

Teknolojik bilginin üretilmesi ve ticarileştirilmesi amacıyla 2001’de kurulmaya başlayan teknoparklar, girişimcileri, araştırmacıları ve akademisyenleri bir araya getirerek yüksek teknolojili mal ve hizmet üretimine katkı sunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Temmuz 2019 itibarıyla Türkiye genelinde toplam 84 teknopark bulunuyor. Bu bölgelerin 63’ü faaliyetine devam ederken, 21’inin altyapı çalışmaları sürüyor.

Teknoparkların en çok olduğu kentlerin başında İstanbul geliyor, kentte 11 teknopark faaliyet gösteriyor. İstanbul’u 9 teknoparkla Ankara, 5 teknoparkla Kocaeli ve 4 teknoparkla İzmir izliyor.

Konya, Gaziantep, Antalya, Mersin ve Hatay’da 2’şer teknopark bulunurken, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Isparta, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Sivas, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir, Karaman, Muğla, Afyonkarahisar, Uşak, Aydın, Batman, Osmaniye, Zonguldak, Karabük, Nevşehir, Çankırı, Kastamonu, Kırklareli, Giresun ve Rize’de 1’er teknopark çalışmalarına devam ediyor.

55 BİN KİŞİ İSTİHDAM ve 80 MİLYAR LİRA GELİR ELDE EDİLDİ

Teknoparklar bünyesinde bu yılın temmuz ayı itibarıyla toplam 5 bin 390 firma faaliyet gösteriyor. Bunların bin 142’si akademisyen ortaklı firmalar olurken, 302’si yabancı ya da yabancı ortaklı firmalardan oluşuyor.

Söz konusu bölgelerde temmuz itibarıyla toplam 55 bin 423 kişiye istihdam sağlanıyor. Teknoparklardaki personellerin 44 bin 566’sı Ar-Ge, 3 bin 461’i destek ve 679’u tasarım alanlarında çalışıyor.

Teknoparklarda temmuz itibarıyla 32 bin 769 proje tamamlanırken, 9 bin 106 projenin ise çalışmaları devam ediyor. Söz konusu bölgelerde, firmaların yüzde 41’i bilgisayar programlama, geri kalanıysa doğa bilimlerinden biyoteknolojiye, imalattan, enerjiye kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor.

Yazılım, elektronik, makine, sağlık, enerji, çevre, tarım, uzay ve havacılık gibi alanlarda çözüm ve ürünler geliştiren teknoparkların toplam ihracatı temmuz itibarıyla 4,1 milyar dolara ulaştı. Bu bölgelerin elde ettiği toplam satış tutarı ise aynı dönemde 79,7 milyar lirayı buldu.

Sivas yazılım sektöründe bir numara

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!