Ünlü yazarın edebiyatta ‘gerçekçilik’in yeniden canlanması için önerisi

featured

Gelinen noktada günümüz yapıtları insan yaşamında bir şeyleri değiştirmiyorsa, ‘klasik gerçekçilik’ dünyanın bugününü kavramada yetersiz kalıyorsa ‘büyülü gerçekçilik’, ‘bilimkurgu’ gibi yeni arayışlarla gerçekçiliğe dönüş zamanıdır.

Ünlü yazar Öner Yağcı, “Gerçekçiliğin ışığında, edebiyatta yaşanmakta olanlara bakınca şunlar görülüyor: Edebiyat yapıtlarının toplumsal bir olay olarak değerlendirilmesi artık bizden uzaklarda kaldı. Bir yapıtı oluşturan toplumsal nedenlere çok az kimse bakabiliyor. Tek toplumsal neden tüketim oldu. En kısa zamanda, en çok tüketmekmoda ve marka.” diye yazarak edebiyatta “gerçekçilik” üzerine ilginç düşünceler dile getirdi.

Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, “Ne yazık ki bir yapıtın neyin savaşımını verdiğinin sorgulanması, hangi dünya görüşünü savunduğunun açıklanması, hangi insani ve toplumsal konuyu tartıştığının belirlenmesi, getirdiği biçimsel yeniliklerin ortaya konulması, kullandığı dilin ve uyguladığı anlatım biçimlerinin saptanması, hangi toplumsal koşullar sonucu, hangi ortamda oluştuğunun belirtilmesi gibi ölçütlerle var olması gereken bir edebiyat yapıtıyla ilgili böyle bir tartışma yapıldığını, eleştirmenlerin bu konular üzerinde durduğunu görmek genellikle hayal bile edilemiyor. Asıl olarak yaşam biçiminin her ayrıntısını belirleyen medya, edebiyatı da kanatlarının altına almıştır. Edebiyatçı da onun istediği gibi olursa var olacaktır; düzenin fermanıdır bu…” diyen yazar öneri de sunuyor.

“Gelinen noktada günümüz yapıtları insan yaşamında bir şeyleri değiştirmiyorsa, ‘klasik gerçekçilik‘ dünyanın bugününü kavramada yetersiz kalıyorsa ‘büyülü gerçekçilik‘, ‘bilimkurgu‘ gibi yeni arayışlarla gerçekçiliğe dönüş zamanıdır.”

Veryansintv.com

Ünlü yazarın edebiyatta ‘gerçekçilik’in yeniden canlanması için önerisi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!