Wolters’ın çantasında ne vardı? İdlib’le ilgisi var mı?

featured

Suriye’de yeni bir dönem başlatan İdlib kriziyle eşzamanlı Ankara’ya gelen ABD’nin Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Org. Wolters, hükümete yeni bir plan mı önerdi?

İdlib’ten gelen şehit haberlerinin ardından TSK’nın Suriye ordusunu vurmasıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye stratejisinde değişikliğe gidildiğini dün grup toplantısında ilan etti. Erdoğan sürece “Suriye’de milat” dedi.

Hemen her cephede Türkiye’ye karşı konuşlanan ABD ise İdlib konusunda Ankara’ya desteğini en yüksek düzeyde ilan etti. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, İdlib’de sıcak saatlerin hemen başında, “Türkiye’yi uyarmıştık, Putin’e güven olmaz” diyerek Ankara’ya işbirliği mesajını yineledi.

Öte yandan 30 Ocak’ta Ankara’ya ABD’nin Avrupa’daki en üst düzey komutanı olan Org. Tod Wolters geldi.

Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, sürpriz ziyaretin İdlib’te yaşananlarla bağı olabileceğini belirterek şöyle yazdı:

“ABD’nin Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Org. Wolters’ın ziyaretinden önce gündeminin Suriye ve İdlib olduğu açıklandı. Başka ayrıntı yoktu.

Org. Wolters, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ile görüştü. Ancak bu görüşmelerle ilgili her iki taraftan da doyurucu bir açıklama yapılmadı.

Ne konuşuldu? İdlib konusu ABD’yi neden ilgilendiriyordu? ABD bir şey mi önerdi? Türkiye ne dedi? Bilinmiyor…

ABD’DEN GELEN DESTEK MESAJLARI

3 Şubat 2020 sabahının ilk saatlerinde Türkiye’yi yasa boğan şehit haberi geldi…

TSK, 28 Ocak’tan itibaren İdlib’e askeri sevkıyat başlatmıştı. 3 Şubat günü boyunca bu sevkıyatlarla ilgili Rusya’ya haber verilip verilmediği polemik konusu oldu. Her iki başkentten de karşılıklı suçlama geldi.

Pusuda bekleyen ABD ise bu süreçte taziye sırasının en önüne koştu. “Esad rejimi, Rusya ve İran’ın İdlib halkına saldırısını” kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” dedi.

Sözcünün ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da mesaj verdi: “ABD, Türkiye’nin İdlib’de kendini savunan eylemlerini destekliyor.”

PENTAGON’UN WOLTERS’A VERDİĞİ GÖREV

Akar ve Güler’le ne konuştuğunu bilmiyoruz ama Wolters’ın üç ay önce Türkiye’yle ilgili çok önemli açıklamalar yaptığını biliyoruz.

Wolters, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan sorunları “küçük anlaşmazlıklar” diye niteleyerek, yağsa bile altında yürümek zorunda olduğu yağmura benzetiyor ve şöyle diyordu: “Biz bir aileyiz. Bir ailede kardeşler, anne ve babalar arasında da anlaşmazlıklar olur.”

“Türk mevkidaşlarının kendilerine hep silah arkadaşı gibi muamele ettiğini, hatta kan bağı varmış gibi davrandığını” anlatan Org. Wolters görevini ise şöyle açıklıyordu: “Ben, Savunma Bakanı (Mark Esper) ve Başkan (Donald Trump) tarafından hem NATO Komutanı hem de ABD’nin Avrupa Komutanı olarak bu güçlü ilişkiyi devam ettirmek için elimden geleni yapmakla görevlendirildim.”

Wolters bu görevi nasıl yapacağının ipuçlarını da veriyordu: Örneğin ABD ile Türkiye’nin Akçakale’de kurduğu Müşterek Harekât Merkezi etkili şekilde çalıştırılacaktı!

SADAT İDLİB’TE NE İSTİYOR?

İki konuyu anımsatarak bitirelim:

Birincisi, saraya fikir üreten SETA, 3 Şubat’tan önce ABD ve AB’nin İdlib’de devreye girmesi için çağrı yapmıştı.

İkincisi, Pentagon’a 276 sayfalık rapor hazırlayan RAND, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı, Türk-Amerikan ilişkilerinde “anahtar muhatap” ilan etmişti.

Ve ekleyelim: Türkiye’nin İdlib’de gözlem noktası kurmasına TSK’nin karşı çıktığı; komutanların, gözlem noktalarıyla yapılacak işin İHA’larla yerine getirebileceğini savunduğu belirtiliyor. Ancak sarayın (eski) askeri başdanışmanı SADAT’çı Adnan Tanrıverdi ve ekibinin gözlem noktalarında ısrar ettiği ve Erdoğan’a kabul ettirdiği söyleniyor.

Ve not edelim: Teyit ettiremediğim ham bilgiye göre ise Wolters, Akar ve Güler’e Suriye’nin kuzeyi için yeni bir işbirliği planı önerdi!

Son noktayı koyalım: Türkiye, ABD’nin stratejik hedefi durumundadır. Amerikan çengeline takılarak Türkiye’yi yeniden ABD planlarına eklemleyenler büyük hata yaparlar!”

Wolters’ın çantasında ne vardı? İdlib’le ilgisi var mı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. cantasinda teröristlere verdikleri silahlarin kistesini tasimis olmasinnnnnnnnnnn……

  2. 6 Şubat 2020, 11:09

    Wolters, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan sorunları “küçük anlaşmazlıklar” diye niteleyerek, yağsa bile altında yürümek zorunda olduğu yağmura benzetiyor ve şöyle diyordu: “Biz bir aileyiz. Bir ailede kardeşler, anne ve babalar arasında da anlaşmazlıklar olur.” demiş beyefendi…. kardeş katili…

  3. 6 Şubat 2020, 09:13

    Küçük anlaşmazlıklar dediği, Türkiye nin varolma savaşı. Hala “müttefik” diyor ve buna Türkiyeden de katılanlar var. Aslında ortada çok korkunç bir gerçek var. Ilık suda yavaş yavaş kaynatılan kurbağalar gibi bu korkunç olguyu çoğu insanımız algılayamıyor. Türkiye yi yönete(miye)nler iktidarı, muhalefeti bu aşırı vahim durumu görmezden geliyor. Geri zekalı bir faşistin yırttığı bayrak için yeri göğü inletenler Ülke’ mizin canım çocukları katledilirken, sadece kuklalara lanet okuyor.
    Düşünün; bir Avrupa ülkesinde veya abd de, 300-400 kişilik gruplar halinde bile hareket eden, ağır silahlar kullanan bir örgüt, vahşi katliamlar yapıyor, o ülkenin askerini, polisini, milis gücünü, kendi gibi düşünmeyen vatandaşlarını katlediyor, bir diğer terör örgütü demokrasiye karşı darbe planlıyor, parlamentosunu bombalıyor, ülkeyi zor durumda bırakan provokasyonlar tertipliyor, kaos çıkarıyor, gölge devlet yapısı ile cinayetler işliyor, ülkenin gizli bilgilerini düşmanlara veriyor. Bu tehlikeli terör örgütlerinin siyasi, askeri desteğini, silah, para lojistik desteğini Türkiye, İran gibi ülkeler sağlıyor. Hayal edebilir misiniz ? Hayal bile edemezsiniz. Ve bizim muktedirler hala bu alçakların, çocuklarımızın katillerinin ellerini sıkıyor, ayaklarına halılar seriyor, pişkin pişkin sırıtıyorlar. Çıldırmamak elde değil.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!