Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla, 12 şirketin Hazine’ye ait tüm hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.
Resmi Gazete’de yayımlanankarara göre, söz konusu şirketlerin ana ortaklık ve iştirak yapıları bozulmadan, hisseler toplu şekilde Türkiye Varlık Fonu’na aktarılacak.
Hisseleri devredilen şirketler şu şekilde: Koza-İpek Holding, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş., Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş. ve Koza Altın İşletmeleri A.Ş., ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş., ATP Havacılık Ticaret A.Ş., ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş., ve REK-TUR Reklam Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti.
KOZA-İPEK HOLDİNG DAVASI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında, 1 Eylül 2015’te, Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu holding bünyesindeki şirketler ve İpek’in ikametgahı aranmıştı. El konulan kayıt, defter ve belgeler üzerinde inceleme yapan bilirkişilerin raporu doğrultusunda, holding bünyesindeki 22 şirkete 26 Ekim 2015’te Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atanmış, şirketler, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Eylül 2016 tarihli kararıyla TMSF’ye devredilmişti.
Ardından, FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holding’in yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında dava açılmıştı.
İddianamede, sanıkların, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet”, “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet”, “güveni kötüye kullanma”, “özel belgede sahtecilik” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” gibi suçlardan cezalandırılmaları talep edilmişti.
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince ilk duruşması 20 Eylül 2017’de görülen dava, 9 Ocak 2020’de tamamlanmış, firari sanıklar Hamdi Akın İpek, Pelin Zenginer, Osman Zenginer, Ayhan Yurttaş ve Nevin İpek’in dava dosyalarının ayrılmasını kararlaştırılmıştı.
Yerel mahkemenin verdiği kararlar, bazı sanıklar ve suçlamalar yönünden istinaf aşamasında kesinleşmişti.