Bal

13 yaşındaki Zeynep’in dikkati karetta karettanın hayatını kurtardı

featured

Tekne gezintisinde 13 yaşındaki Zeynep’in dikkati sayesinde nesli tükenmekte olan ipe dolanmış karetta karetta hayata döndürüldü.

Veryansın TV

Muğla Ören mevkiinde babasıyla tekne gezintisine çıkan 13 yaşındaki Zeynep Alparslan ağa dolanmış bir karetta karettayı farkederek babasını uyardı. Küçük kızın dikkati sayesinde farkedilen karetta karetta 1 saatlik arama sonucunda denizden çıkarılarak ağlarından baba kızın çabasıyla kurtarıldı. Yaralanan deniz kaplumbağası ağları kesilerek denize bırakıldı. Baba kızın nesli tükenmekte olan karetta karettayı iyileştirerek denize geri gönderdiği anlar ve Zeynep’in mutluluğu ise kameralara böyle yansıdı:

Küçük Zeynep sevimli deniz canlısını uğurlarken ‘bizi unutma’ dedi…

KARETTA KARETTA

Adi deniz kaplumbağası (Karetta Karetta), denizlerde yaşayan bir canlıdır. Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimi almıştır ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Tek seferde 100 yumurta bırakabilir (162’ye kadar tespit edilmiştir). Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler.

Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgesi Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilidir. Belek kıyıları, Karetta karetta’ların Akdeniz’deki ikinci (Yunanistan’ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye’nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek’te 1000 civarında, Anamur’da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir.

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden ve ışık kirliliği nedeniyle bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altında tutulmaktadır.

KARETTA KARETTALARI 7 ÜLKENİN ÇOCUKLARI KORUYACAK

Karetta karettaların neslinin tükenmemesi ve korunması için Türkiye’de ve dünyada çalışmalar yapılmaya ise devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, 18 Mart Çanakkale Üniversitesi ve Antalya’da faaliyet gösteren kısa adı LİDOKS olan Likya İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü Derneği işbirliğinde yürütülen ‘Sosyal Destek İçin Spor Projesi’ kapsamında Demre sahillerindeki Karetta karettaları,  koruma ve izleme çalışması yapılacak. Bu yıl üçüncü kez yaşama geçirilen proje kapsamında Türkiye, İtalya, İspanya, Macaristan, Romanya, Bosna Hersek ve Makedonya’dan 18 öğrenci Demre’ye geldi.

Öğrenciler, öncelikle Çayağzı ve Sülüklü plajlarında temizlik yaptı. Karetta karetta yuvalarını korumada kullanılacak kafesleri boyayan öğrenciler Kömürlük ve Beymelek plajlarında da temizlik çalışması yapılacak. Bu ay başlayan proje kapsamında değişik öğrenci grupları, eylül ayı sonuna kadar Demre’de kalacak. Projenin bilimsel çalışma ayağında 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağalarını Koruma Merkezi (DEKAMER) görevlilerinden Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ayyıldız ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aytaç Altın görev yapacak.

LİDOKS Başkanı Osman Pişirici, “Projenin üçüncü yılında Demre’nin Çayağzı, Sülüklü, Taşdibi, Kömürlük ve Beymelek plajlarını içine alan 10,5 kilometrelik sahilde çalışma yapacağız. Projenin yürütüleceği plajları, Karetta karettaların rahat yumurta bırakabilmeleri için temizliyoruz. Proje kapsamında yumurta bırakan Karetta karettalar izlenecek. Yuvalar koruma altına alınacak. Yuvalar izlenerek, çıkan yavruların güvenli biçimde Akdeniz’in mavi suları ile buluşmaları sağlanacak. Bu arada 7 ülkenin öğrencileri birbirini tanıyacak. Yeni diller öğrenecek. Türk kültürünü ve yöreyi tanıyacak. Türkiye’nin birer tanıtım elçisi olarak ülkelerine dönecekler” dedi.

Projeye İspanya’dan katılan ekonomist Hector Carrojeap, “Daha üç kez Türkiye’ye gezmeye gelmiştim. Türkiye’de böyle bir projenin olduğunu görünce, iki ay hiç düşünmeden katılmaya karar verdim. Türkiye’yi ve Türkleri seviyorum. Bilimsel bir projede görev almak, Karetta karettaları korumak, Türkçe öğrenmek için buradayım” diye konuştu.

Romanya’dan katılan lise öğrencisi Dorothea Stoica da “İlk kez Türkiye’ye geldim. Sahillerine, denizine ve doğasına hayran kaldım. Yeni arkadaşları tanımak, dil öğrenmek, Türk kültürünü, Türk insanını tanımak, Karetta karettaların korunmasına, çoğalmasına katkı sağlamak için buradayım. Çok mutluyum” dedi.

13 yaşındaki Zeynep’in dikkati karetta karettanın hayatını kurtardı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!