14 Mayıs’taki seçime doğru teknolojiyi iyi kullanmak gerekir

featured

Mustafa Özgür Sancar yazdı…

Seçim yarışı, temel ölçüt olmamakla birlikte, bir yan ölçü olarak teknolojiyi daha iyi kullanma ihtiyacını beraberinde getiriyor. Daha özel olarak belirtmek gerekirse, yeni medya araçlarını ne ölçüde etkin kullandığınız 14 Mayıs’ta ortaya çıkacak sonuçta bir parametre olacak.

Bu aynı zamanda ideolojik bir mesele; çünkü bilgi iletişim teknolojisinin son ürünü yeni medyayla ilgili pratiğiniz, aynı zamanda, sistemin yürümesinde temel ölçütlerden bir tanesi olan teknolojiyi nasıl algıladığınız, kimin yararına kullanmak istediğinizi de gösterir.

Twitter ve diğer sosyal medya mecralarının Kahramanmaraş merkezli depremin olduğu günlerde yavaşlatılması, teknolojinin nasıl ve kimin için örgütlendiği meselesi için çarpıcı bir örnek oluşturuyor.
Sadece yeni nesil için değil, fakat tüm yetişkinler adına, ittifakların, teknoloji politikasının ne olduğunun bilinmesi 14 Mayıs’taki seçimin sonucunu etkileyecek bir faktör olacak.

Bu çerçevede doğru biçimde yapılmadığını düşündüğüm bir tartışma var: teknoloji, hayatımızı ileri bir noktaya götürüyor mu; yoksa insanî duyarlılıklarımızı mı ortadan kaldırıyor (?).

İkisinin ortasında bir yol olmalı şeklinde verilebilecek bir cevap, gerçeğin bir yüzünü göstermekle birlikte, var olanı tam olarak açıklayamadığından yavan kalıyor.

TEKNOLOJİNİN İLERİCİLİK ÖLÇÜTÜ

Bilim ve bilimsel çalışmanın sonucu ortaya çıkan teknoloji, insanlığın ortak çıkar ve gelişimi yönünde kullanıldığı sürece toplumsal ve ilericidir. Tek tek küçük yaşantılarımız ve toplumların büyük yaşantısında dönüştürücü bir etki yaratır; iyiye doğru götürür.

İyi olan dönüşüm, tek başına teknolojinin hayatlarımızı kolaylaştırmasından ileri gelmiyor; hayata egemen olup, daha yaşanabilir bir dünyaya ulaşmamıza aracılık edecek potansiyeli içeriyor olmasından kaynaklanıyor.

Bu nedenle insanların eşit ve özgür yaşamasına hizmet eden teknoloji ilericidir.

İnsanı bağımlı hâle getiren teknoloji ise gericidir; hayatı kolaylaştırıyor olması teknoloji için tek başına bir ilericilik ölçütü değildir; çünkü akıllı telefonlar sayesinde bir dakikada sayısız imaj, fotoğraf ya da ileti üretiyor olmamız, binlerce kilometre ötedeki ile anında bağlantı kurabilmemiz, hayatımızın iyileştiği anlamına gelmiyor. Teknoloji insanı sosyal, ekonomik ve toplumsal olarak, özgür ve yeterli bir noktaya taşımaya aracılık ettiği sürece tüm insanlığın hizmetindedir. Temel ilericilik ölçütü budur.

MÜLKİYET İLİŞKİLERİ

Bugün teknolojinin mülkiyeti belli tekellerin elinde olduğu için toplumsallaşmış bir teknolojiden bahsedemeyiz. Öyleyse kullandığımız cep telefonu, bilgisayar yazılımları ve uzantıları olan sosyal medya, gerçekten sahip olduğumuz ve hayatımızı dönüştürmemizi sağlayacak araçlar değildir. Biz bunların sadece kullanım haklarını alan tüketicileriz. Mülkiyet sahipleri ise ürettikleri bu teknolojik araçların daha çok kullanılması ve bağımlılık yaratması sayesinde zenginleşenlerdir.

Teknoloji sayesinde iletişimin, hizmet sektöründe iş veya evde yemek yapmanın ya da herhangi gündelik bir işin kolayca gerçekleştiriliyor olması, sıradan insanın güzel bir geleceğe gittiği anlamına gelmiyor; fakat bir alım-satım değerine sahip olan teknolojik ürünün tüketicisi ve giderek artan yoğunlukta bağımlısı olarak, çok daha sorunlu bir yöne doğru gittiğini gösteriyor.

YENİ SOSYALLEŞME BİÇİMLERİ VE YABANCILAŞMA

Sosyo-psikolojik açıdan bakıldığında ise, makine gibi hızlı yaşanan hayatın, daha önce görülmemiş ölçüde büyük bir toplumsal yabancılaşmaya neden olduğunu görüyoruz.

Teknolojik ürünlerin yarattığı bağımlılık, insanı bir diğerine yabancı hâle getiriyor; insanın özüne aykırı davranış ve “sosyalleşme” biçimleri ortaya çıkıyor.

Duyguların köreldiği bir dünyada yaşamaya başlıyoruz.

Kalemle yazılan ve günlerce cevabı beklenen mektup dönemlerinin geri gelmesini arzu eden ultra bir romantik anlayışın peşinde değilim. Ama her şeyin kolayca bulunup, değiştirildiği ve terkedildiği duygusuz bir dönemden geçtiğimiz gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Teknoloji bu türden bir yabancılaşma getiriyor insan hayatına. Tüketen ve tükettiğine bağımlı kalarak, tüketilen teknolojik ürün sahiplerini güçlü kılan bir insan var karşımızda… Teknolojinin ilerici tarafında durmayan bir insan…

Bilim ve teknoloji, insanlığın geleceği açasından temel önemini asla inkâr edemeyeceğimiz iki olgu…

Mesele bilim ve teknolojinin hangi amaçla kullanıldığıdır.

14 Mayıs’taki seçime doğru teknolojiyi iyi kullanmak gerekir

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!