2021-22 futbol sezonu başlıyor

featured

Murat Bölükbaşı yazdı…

Futbol…
120- 75 ölçümünde bir sahada 11- 11 oynanan 3 ihtimalli bir oyundur. Sonucu zihinsel (zeka ,algı, karar,motivasyon) ve bedensel (dayanıklılık, kuvvet, çabukluk, çeviklik, sürat) kabiliyetlerin teorik ve pratik çalışmalarla desteklenerek taktik ve stratejik bir planın zafere ulaşması amacını güden, dünyada en çok ilgi gören ve izleyici kitlesi olan evrensel bir oyundur.
Oyunun iki temel olgusu vardır.
Kazanmak ve kaybetmek…
Kazanmak: Saha içinde doğru amaç, hedef, inanç, azim, özveri, beceri, motivasyon, disiplin, spor ahlakı, güç ve zeka; saha dışındaysa planlama, program, uygulama, yüksek bir sevk ve idare kabiliyeti gerektirir. Kaybetmek’se bu eylemlerin istenilen seviyede gerçekleşmemesinin bir sonucudur. Kazanmak için çok şeyi feda etmelisiniz! Buradaki anahtar kelime özveridir.

Futbol Felsefesi…
Bir temaşa sanatı olan futbol oyununu, belirlenen kurallar içinde, eşit, saygın, ahlaklı ve erdemli mücadele anlayışını hakça ve onurlu bir rekabet içinde sergilemek, izleyenin bir Futbol oyununda  resmi ve karakteri görmesini sağlamak, kitle beğenisini ve alkışını en yüksek seviyeye çıkarmak, sonuç ne olursa olsun mücadelenin sonunda duyulan iç huzur ve görsel tatminin en üst seviyeye ulaşmasını arzu ve hedefler. “SONUÇ, nicelik, OYUN, niteliği belirler.” İdeal Futbol Felsefesiyle sergilenen bir oyun istisnai durumlar dışında istenen mutlak zaferi her zaman alır.

Futbolcu…
Bir takımın en küçük parçası ve satranç tahtasının bir piyonu olduğu gibi, ideal yetenek donanımına sahip olduğunda bir vezir taşı görevi üstlenerek zaferin mimarı olabilecek bir futbol fenomenidir. Futbolcudan beklenen, yetenek ve imkanlarını profesyonel bir anlayış ve olgunlukla, teknik direktörün istek ve talepleri, kulübün hedef ve amaçları doğrultusunda, antrenman ve maçlarda yüksek motivasyon, arzu ve istekle uyum içinde gerçekleştirmesidir. Futbolcunun görev ve sorumluluklarını, kulüp ve takım aidiyeti içinde mesleki bir saygınlık ve aidiyetle yerine getirmesi beklenir. Bir Futbol oyuncusu: ahlaklı, dürüst, ilkeli, özverili, zeki, çalışkan olmakla mükelleftir. mesleğine aşkla bağlıdır. Gelişim odaklıdır, yüksek hedefler içinde özeleştiri kanallarını açık tutar, başarmanın çok çalışmakla mümkün olacağını bilir. Yaşadığı çevreye, ailesine, temsil ettiği camiaya ve kulübüne yakışır bir tavır ve davranış sergilemeyi toplumsal etik ve ahlak kuralları çerçevesinde yaşamayı ilke edinir. Futbolcu; çocuk ve gençlere örnek, mesleki hayalleri olan futbolcu adayları içinse bir rol model özen ve dikkatiyle hareket etmek sorumluluğunu taşır.

Teknik Adam…
“Futbol, Savaş sanatının bir futbol sahası içine sınırlandırılmış minyatürüdür. Oyunun teması, korunması ve ele geçirilmesi gereken iki kaledir. İşte bu noktada oyuncunun kaleyi savunması veya kaleye hücum etmesi için plan yapan, taktik ve strateji üreten, hazırlık ve müsabaka anında sevk ve idare kabiliyeti sergileyen, lider vasıf ve donanımına sahip kişiye Teknik direktör denir. Teknik direktör, sporcuyu zihinsel ve bedensel olarak müsabakaya hazırlamak, hazırlık aşamalarını ve araçlarını planlamak, sorumlu birim ve personeli denetlemek, yönlendirmek, kontrol etmek, doğru taktik ve stratejileri planlayıp uygulamak, ideal kadroyu sahaya sürmek, antrenman ve müsabaka sürecinde takım birliği ve başarısı için en doğru kararı almak ve uygulanması için gereken talimatları vermek, altında çalışan ekipleri sevk ve idare etmek gibi geniş bir sorumluluk yükü vardır. Ülke şartları göz önüne alındığında, İdari mekanizmalarla dengeli ve uyumlu bir çalışma anlayışını yakalayan, taraftar ve medya ayağının zorlayıcı ve yorucu baskısını minimize edebilecek deneyim, tecrübe ve bilgeliğe sahip olan bir Teknik direktör başarıya giden yolda döşenen en önemli ve değerli kilit taşıdır.

2021-22 Futbol sezonu Cuma günü Beşiktaş Rizespor maçıyla başlıyor. Yazımda da bahsettiğim gibi futbol bir gösteri ve bu gösteri için en az 2 ay boyunca yoğun ve yorucu bir hazırlık dönemi geçirmek ve bu kazanımlarınızı bir sezon boyunca korumak, her hafta hep daha iyisini isteyen bir seyirci ve medya karşısında sergilemek zorundasınız. Psikolojik baskılar, zihinsel ve bedensel yıpranmalar, ağır ve uzun süreli sakatlıklar, acılar ve gözyaşları, sevinç ve zaferlerle sahnelenen futbol sahnesinin tüm paydaşlarına sahnenin arkasını ve güçlüklerini bilen biri olarak başarılı bir futbol sezonu diliyorum. Futbol şansınız çok olsun. 

Murat Bölükbaşı’nın diğer yazıları için tıklayın

2021-22 futbol sezonu başlıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!